Biotalouden tuotteiden ja palveluiden tuotteistaminenLaajuus (10 op)
Tunnus: LMVB0300
Laajuus
10 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Kaisa Kinnunen
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa toteuttaa biotaloustuotteen tai -palvelun tuotekehitysprojektin.
Opiskelija osaa hyödyntää käyttäjälähtöisen tukimuksen ja palvelusuunnittelun työkaluja biotaloussektorilla. Opiskelija osaa arvioida biotaloustuotteen tai -palvelun kannattavuutta sekä omia valmiuksiaan siihen liittyvän yritystoiminnan toteuttamisessa.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotekehitystyössä JAMKin yhteisiä palveluja.
Sisältö
Innovaatioprosessi
Palvelumuotoilun ja innovaatiotoiminnan työkalut
Projektitoiminnan johtaminen
Ansaintalogiikka, arvontuotto ja riskit
Taloudellisuus
Asiakaslähtöinen tuotteistaminen
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
T1 Välttävä:
Opiskelija:
-on tehnyt suunnitelman tuotteen tai palvelun tuotteistamiseksi sekä raportoinut tuotekehitysprojektinsa edistymisestä.
T2 Tyydyttävä:
Edellisten lisäksi opiskelija:
-on kuvannut systemaattisesti tuotteistamisprojektinsa etenemistä ja osallistunut vähintään 50 %kontaktitapaamisista.
H3 Hyvä:
Edellisten lisäksi opiskelija:
- osoittaa raportoinnissa miten hän on hyödyntänyt yksilö- ja ryhmäohjaustilanteita tuotteistamisprojektinsa eri vaiheissa.
H4 Kiitettävä:
Edellisten lisäksi opiskelija:
-kykenee hyödyntämään sekä vertais- että itsearviointeja tuotteistamisprojektinsa toteuttamisessa.
E5 erinomainen:
Edellisten lisäksi opiskelija:
- osoittaa että hänen tuotteistamisprojektinsa johtaa biotaloustuotteen tai -palvelun suoraan yrityslähtöiseen hyödyntämiseen opintojakson aikana.
Ilmoittautumisaika
01.11.2021 - 09.01.2022
Ajoitus
03.01.2022 - 31.05.2022
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Biotalousinstituutti
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
- Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettaja
- Kaisa Kinnunen
Ryhmät
-
LMS19S1Maaseutuelinkeinot
-
LMS20KMMaaseutuelinkeinot
Tavoitteet
Opiskelija osaa toteuttaa biotaloustuotteen tai -palvelun tuotekehitysprojektin.
Opiskelija osaa hyödyntää käyttäjälähtöisen tukimuksen ja palvelusuunnittelun työkaluja biotaloussektorilla. Opiskelija osaa arvioida biotaloustuotteen tai -palvelun kannattavuutta sekä omia valmiuksiaan siihen liittyvän yritystoiminnan toteuttamisessa.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotekehitystyössä JAMKin yhteisiä palveluja.
Sisältö
Innovaatioprosessi
Palvelumuotoilun ja innovaatiotoiminnan työkalut
Projektitoiminnan johtaminen
Ansaintalogiikka, arvontuotto ja riskit
Taloudellisuus
Asiakaslähtöinen tuotteistaminen
Aika ja paikka
Opintojakso toteutetaan Biotalousinstituutissa Saarijärvellä. Kontaktitunneille voi osallistua myös etänä.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opiskelumateriaali räätälöidään tuotekehitysprojektin mukaan prosessin edistyessä
Opetusmenetelmät
Opintojaksolla laaditaan tuotteistamissuunnitelma omasta biotalousalan tuotteesta, joka voi olla myös palvelu. Tuotteistamisprosessia opitaan kehittämällä omaa tuoteideaa sekä antamalla palautetta muille osallistujille. Opintojaksolla käy vierailijoita, jotka kertovat tuotteistamisesta omista näkökulmistaan käsin.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojaksosta ei järjestetä tenttiä. Suoritus muodostuu omasta tuotteistamisprosessista, muiden osallistujien sparraamisesta sekä vierailijoiden oppien reflektoinnista.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktiopetus 60 h
Oma tuotekehitysprojekti 100 h
Muiden osallistujien sparraus 30 h
Itsenäinen opiskelu 80 h
Yhteensä 270 h
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
T1 Välttävä:
Opiskelija:
-on tehnyt suunnitelman tuotteen tai palvelun tuotteistamiseksi sekä raportoinut tuotekehitysprojektinsa edistymisestä.
T2 Tyydyttävä:
Edellisten lisäksi opiskelija:
-on kuvannut systemaattisesti tuotteistamisprojektinsa etenemistä ja osallistunut vähintään 50 %kontaktitapaamisista.
H3 Hyvä:
Edellisten lisäksi opiskelija:
- osoittaa raportoinnissa miten hän on hyödyntänyt yksilö- ja ryhmäohjaustilanteita tuotteistamisprojektinsa eri vaiheissa.
H4 Kiitettävä:
Edellisten lisäksi opiskelija:
-kykenee hyödyntämään sekä vertais- että itsearviointeja tuotteistamisprojektinsa toteuttamisessa.
E5 erinomainen:
Edellisten lisäksi opiskelija:
- osoittaa että hänen tuotteistamisprojektinsa johtaa biotaloustuotteen tai -palvelun suoraan yrityslähtöiseen hyödyntämiseen opintojakson aikana.