Toimintaterapeutti (AMK)
Osaamiskuvaus
Toimintaterapeutti on kuntoutusalan asiantuntija, jonka tavoitteena on yhdessä asiakkaan kanssa työskennellen mahdollistaa tälle merkityksellinen ja toimiva arki. Toimintaterapiaopintojen aikana opit tarkastelemaan asiakkaan (yksilö, ryhmä tai yhteisö) toimintaa mahdollistavia tekijöitä sekä keinoja tukea tämän arkea merkityksellisen toiminnan avulla. Toimintakeskeinen ja monitieteinen teoriatausta, monialainen kuntoutusosaaminen sekä näyttöön perustuva työote kulkevat mukanasi läpi opintojen. Opintojen läpi leikkaavina teemoina ovat tulevaisuuden innovatiiviset ratkaisut liittyen mm. digitalisaatioon sekä kestävään kehitykseen.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Toimintaterapeutin tutkinto-ohjelmassa suoritat Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon, tutkintonimikkeenä Toimintaterapeutti (AMK).
Opinnoissa keskityt eri-ikäisten asiakkaiden ja perheiden toiminnan ja osallistumisen mahdollistamiseen ja itsenäisen selviytymisen tukemiseen. Perehdyt mm. terapeuttisen vuorovaikutuksen rakentamiseen, toimintakyvyn arviointiin ja toiminnan tavoitteelliseen käyttöön, ympäristöjen arviointiin ja muokkaamiseen, asiakaslähtöiseen prosessiin, neuvontaan ja ohjaukseen.
Ensimmäisenä opiskeluvuonna painopiste on kuntoutus- ja sosiaalialan yhteisissä opinnoissa, joissa tarkastelet alojen asiakkuuksia muuttuvassa toimintaympäristössä. Lisäksi ensimmäisenä vuonna opiskelet opiskelu- ja työelämävalmiuksia ja toimintaterapian teoreettisia perusteita. Toimintaterapian ammatillinen ydinosaaminen kehittyy siten, että ensimmäisenä vuonna perehdyt toimintakeskeiseen lähestymistapaan sekä toiminnan ja osallistumisen merkitykseen yksilön elämässä.
Seuraavina opiskeluvuosina tutustut tarkemmin toiminnan ja osallistumisen arviointiin ja edistämiseen toimintaterapian keinoin. Opinnoissa tarkastelet myös toimintaterapian mahdollisuuksia eri ympäristöissä, verkostoissa ja yhteisöissä. Toimintaterapiaprosessin vaiheiden tunteminen sekä tutkimusnäyttöön perustuvan toimintaterapian ymmärtäminen ovat läpileikkaavana teemana opintojen eri vaiheissa.
Opintojen joustava toteuttaminen
Päivä- ja monimuoto-opiskelu edellyttävät molemmat aktiivista opiskeluotetta noin 40h viikossa sekä motivaatiota ottaa vastuuta omasta oppimisestasi. Molemmissa opiskelumuodoissa hyödynnät moniammatillista yhteistyötä sekä lisääntyvässä määrin digitaalisia oppimismahdollisuuksia, esim. e-aineistoja ja verkossa tapahtuvaa vuorovaikutusta.
Päiväopiskelu edellyttää sinulta osallistumista opintoihin arkipäivisin. Monimuoto-opiskelu edellyttää sinulta mahdollisuutta osallistua webinaareihin arkipäivisin sekä kontaktipäiviin Jyväskylässä noin 2-5 päivänä kuukausittain. Tarvitset opinnoissasi tietoteknisiä taitoja sekä halua kehittyä verkko-oppijana.
Toimintaterapian opinnot etenevät joustavasti henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Esimerkiksi harjoittelua voit suorittaa yksilöllisen suunnitelman mukaisesti eri puolilla Suomea tai ulkomailla joustavasti opintojen eri vaiheissa. Jos sinulla on aiempaa sosiaali- tai terveysalan osaamista voit selvittää hyväksiluvun mahdollisuuksiaan (lisää tietoa opinto-oppaassa). Joustavuutta opintoihin tai mahdollisuutta nopeuttaa valmistumista tarjoaa esim. opiskelu kesäaikaan.
Voit syventää omaa osaamistasi omien kiinnostuksenkohteittesi mukaisesti vapaasti valittavien opintojen, harjoittelupaikkojen sekä opinnäytetyön valintojen kautta. Jamkissa sinulla on hienot mahdollisuudet esimerkiksi kehittää yrittäjyysosaamista tai kehittämistyöhön ja innovaatioihin liittyvää osaamista.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduFutura-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Opiskelussa painottuu työelämäläheinen oppiminen. Noin kolmasosa opinnoista on harjoittelua tai kehittämistehtäviä alan työpaikoissa, kuten julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin sosiaali- ja terveysalan yksiköissä ja yhteisöissä sekä myös projekteissa ja kehittämishankkeissa. Harjoittelut ja kehittämistehtävät toteutuvat henkilökohtaisen ura- ja opiskelusuunnitelmasi mukaisesti opintojen eri vaiheissa ja niiden tarkoituksena on kehittää tulevaisuuden työelämässä tarvittavaa ammatillista osaamista sekä monialaista tiimityöosaamista.
Mikäli teet opintojen aikana töitä sosiaali- ja terveysalan työtehtävissä, voit tutustua opinnollistamisen mahdollisuuksiin.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Toimintaterapeuttina voit työskennellä julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla. Työympäristösi voi olla esimerkiksi sairaalassa, terveyskeskuksessa, kuntoutuskeskuksessa, koulussa tai päiväkodissa. Toimintaterapeuteilla on lisääntyvässä määrin mahdollisuuksia työskentelyyn myös hyvinvointialan järjestöissä, hankkeissa ja kolmannen sektorin työpaikoissa. Opinnoissa kerrytetty yrittäjyysosaaminen mahdollistaa myös oman yrityksen perustamisen.
Työllistymistäsi voivatkin tukea opinnoissasi tehdyt valinnat. Esimerkkeinä harjoittelu tai opinnäytetyössä tehty kehittämistehtävä, tiettyyn toimintakeskeiseen arviointimenetelmään tai työtapaan perehtyminen, kansainvälinen toiminta tai digitaalisiin sosiaali- ja terveysalan ratkaisuihin perehtyminen opintojen aikana.
Kansainvälisyysosaamisesi kehittyy opintojen aikana, sillä osa opinnoista toteutetaan englannin kielellä ja suuri osa opiskelumateriaalista on englanninkielistä. Lisäksi kansainvälistä osaamista on mahdollista lisätä suorittamalla opintoja tai harjoittelua ulkomailla.
Kelpoisuudet
Toimintaterapeutin ammattinimikettä saa käyttää ja ammattia harjoittaa vain tutkinnon suorittanut lallistettu toimintaterapeutti. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira myöntää hakemuksen perusteella oikeuden harjoittaa ammattia koulutetulle toimintaterapeutille.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Koulutuksen suunnitteluun on osallistunut opettajien ohella opiskelijoiden edustajia sekä sosiaali- ja terveysalan edustajia tilaisuuksissa, joissa on tarkasteltu sekä sosiaali- ja terveysalan yhteistä osaamista että ammattikohtaista osaamista erityisesti tulevaisuuden osaamistarpeiden näkökulmasta. Opiskelijoita sekä alumneja on kuultu sekä opintojen sisällön että oppimisen tapojen tarkentamiseksi.
Koulutus täyttää Toimintaterapian maailmanliiton (WFOT World Federation of Occupational Therapists) toimintaterapeuttikoulutukselle asetetut minimistandardit ja tämä vastaavuus tarkistetaan kansainvälisessä auditoinnissa viiden vuoden välein.
Opetussuunnitelmassa on hyödynnetty tulevaisuuden työelämän ja koulutuksen kartoituksia sekä kompetenssiviitekehyksiä, kuten WFOT suositusta (Minimum Standards for the Education of Occupational Therapists 2016) sekä Toimintaterapiakoulutuksen Euroopanjärjestön (ENOTHE European Network of Occupational Therapy in Higher Education) määrittelemiä osaamiskuvauksia.
Vastuuhenkilö
Emmi Ritvos
Lehtori, Hyvinvointiyksikkö
Kuntoutus- ja sosiaaliala
+358504098259
etunimi.sukunimi@jamk.fi