Tietojenkäsittely (AMK)
Osaamiskuvaus
Työmarkkinoilla on jatkuva pula ihmisistä, jotka osaavat toteuttaa erilaisia digitaalisia palveluita ja kehittää digitaalista liiketoimintaa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmasta voit valmistua juuri tällaiseksi tulevaisuuden osaajaksi. Tietojenkäsittelystä valmistuneet tradenomit ovat työllistyneet erinomaisesti, esimerkiksi web-sovelluskehittäjiksi ja pilvipalveluiden asiantuntijoiksi.
Tietojenkäsittelyn koulutuksesta valmistut ICT-alan osaajaksi, joka pystyy toimimaan ohjelmistokehitykseen liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Koulutuksen sisältö painottuu moderniin web-sovelluskehitykseen, joten valmistuttuasi osaat suunnitella, toteuttaa ja testata web- ja mobiilisovelluksia. Osaat toimia osana tuotekehitystiimiä ja kehittää omaa osaamistasi teknologioiden muuttuessa. Sinulla on hyvät yhteistyö- ja viestintätaidot. Vaikka koulutus on teknologiapainotteista, saat myös liiketoimintaosaamista ja osaat täten auttaa yrityksiä löytämään parhaat tavat käyttää teknologiaa ja tietojärjestelmiä liiketoiminnan tehostamiseksi. Tunnet kestävän kehityksen periaatteet, jotta voit työsi kautta vaikuttaa yhteiskunnan ja ympäristön hyvinvointiin.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Tietojenkäsittelyn opinnot kestävät 3,5 vuotta (210 opintopistettä). Opiskelu on käytännönläheistä ja painottuu vahvasti ammattitaidon kehittämiseen. Perusopinnoissa opiskelet ICT-alalla toimimiseen ja yleisiin työelämätaitoihin liittyviä asioita. Kehität osaamistasi web-teknologioiden, ohjelmoinnin, tietokantojen, pilvipalveluiden ja digitaalisen median parissa. Opiskelet myös liiketoimintaa ja ohjelmistotuotantoa. Osa perusopinnoista toteutetaan englanniksi yhdessä englanninkielisen Business Information Technology -tutkinto-ohjelman (Game Production) kanssa.
Perusopintojen jälkeen voit suunnata opintojasi itsellesi parhaiten sopivaan suuntaan. Voit keskittyä tutkinto-ohjelman suuntautumisen mukaisesti moderniin web-sovelluskehitykseen, jolloin opiskelet syvällisemmin esimerkiksi ohjelmointia, erilaisia web-teknologioita, pilvipalveluita, tekoälyä, datan käsittelyä ja ohjelmistotestausta. Jos kuitenkin huomaat, että kiinnostuksesi ja vahvuutesi ovat enemmän digitaalisten palveluiden ja liiketoiminnan alueella, on sinulla mahdollisuus suorittaa näihin liittyviä opintojaksoja muiden tutkinto-ohjelmien ja oppilaitosten tarjonnasta. Nämä opinnot voivat liittyä esimerkiksi digitaaliseen markkinointiin ja sisällöntuotantoon tai vaikka hakukoneoptimointiin.
Projektityöskentelyä opit osallistumalla ensimmäisen ja toisen opiskeluvuoden lopussa järjestettäviin ohjelmistoprojekteihin. Näissä projekteissa sovellat oppimaasi yhdessä tiimisi kanssa kehittämällä omaa ohjelmistotuotetta joko opiskelijoiden omien konseptien ja ideoiden tai yritysten toimeksiantojen pohjalta. Kolmantena vuonna osallistut puolen vuoden mittaiseen Ticorporate-tuotekehitysprojektiin, jossa voit toimia erilaisissa rooleissa, kuten scrum masterina, ohjelmoijana ja testaajana riippuen kiinnostuksestasi ja osaamisestasi. Osana Ticorporate-projektia kirjoitat myös opinnäytetyötäsi, jonka aihe liittyy kiinteästi projektiisi.
Opintojen lopuksi teet viiden kuukauden mittaisen työharjoittelujakson ICT-alan yrityksissä, esimerkiksi tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelman kumppaniyrityksissä tai muissa organisaatioissa.
Opintojen joustava toteuttaminen
Tietojenkäsittelyn tutkinto-opiskelijana opiskelet pääsääntöisesti lähiopetuksessa Jamkin pääkampuksella. Lähiopetuksen lisäksi osa opintojaksoista toteutetaan kokonaan tai osittain verkko-opintoina, jolloin voit opiskella itsellesi sopivana aikana sopivassa paikassa.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduJyväskylä-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Työelämäläheistä oppimista sisältyy AMK-opintoihisi koko opiskelun ajan. Projektit, ryhmätyöt, harjoittelu ja yrityksen tarpeista lähtevä opinnäytetyö mahdollistavat oppimiesi tietojen ja taitojen soveltamisen käytäntöön. Ne syventävät tietämystäsi myös erilaisista ICT-alan yrityksille tärkeistä liiketoiminta-alueista.
Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma tekee yhteistyötä ICT-alan yritysten kanssa, mikä avaa sinulle tilaisuuksia luoda verkostoja työelämään jo opintojesi aikana. Yritysten edustajat vierailevat vuosittain tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelman tilaisuuksissa ja tarjoavat harjoittelu- ja työpaikkoja sekä opinnäytetyön aiheita.
Mikäli haaveilet yrittäjyydestä, on sinulla mahdollisuus suunnata opintojasi oman liikeideasi kehittämiseen ja saada valmennusta yritystoiminnan edistämiseksi.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmasta valmistuneiden tradenomien työllisyystilanne on hyvä. Erityisesti web-sovelluskehitykseen suuntautuneet opiskelijat ovat työllistyneet osaamisalaansa vastaaviin töihin usein jo opintojen loppuvaiheessa tai pian valmistumisen jälkeen. Harjoittelupaikalla on suuri merkitys työllistymiseen.
Työllistyneiden tehtäviin kuuluu pääasiallisesti sovelluskehitystä, ohjelmointia, tietojärjestelmien suunnittelua ja projektityöskentelyä. Heidän tehtävänimikkeitään ovat esimerkiksi sovelluskehittäjä, full stack developer, sovellussuunnittelija tai tietojärjestelmäasiantuntija. Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmasta valmistuneita työskentelee lisäksi esimerkiksi pilvipalvelu-, business intelligence- ja käytettävyysasiantuntijoina, testaajina, tuotepäällikköinä sekä digitaalisen markkinoinnin ja teknisen asiakaspalvelun tehtävissä.
Kelpoisuudet
Ammattialalla ei ole tutkintoon liittyviä ja säädöksiin perustuvia erityisiä kelpoisuusvaatimuksia.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Opetussuunnitelma on laadittu työelämän osaamistarpeiden pohjalta määräaikaisarvioinnin tuloksia hyödyntäen. Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma tekee jatkuvaa yhteistyötä alueen yritysten kanssa osaamistarpeiden kartoittamisessa. Opiskelijoilta kerätään monipuolista palautetta opinnoista ja koulutusta kehitetään jatkuvasti palautteen pohjalta. Suunnittelussa on kuultu sekä opiskelijoita että tutkinto-ohjelman alumneja.
Vastuuhenkilö
Immonen Jarkko
Lehtori, Global Competence
+358504078488
etunimi.sukunimi@jamk.fi