Siirry suoraan sisältöön

Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukenaLaajuus (5 op)

Tunnus: SO00CK63

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Timo Hintikka

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on lisätä sosiaalipedagogista osaamistasi lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisessä. Opintojaksolta saat valmiuksia lapsen vuorovaikutus- ja sosiaalisten taitojen tukemiseen sekä tunne- ja turvataitokasvatukseen.

Osaamiset:

Sosiaalialan eettinen osaaminen
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen
Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen

Osaamistavoite:

Osaat edistää lapsen oikeuksien sopimuksen ja lapsen edun mukaista toimintaa vahvistaen lasten osallisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja turvallisuutta sekä sosiaalisesti kestävää elämäntapaa. Osaat toimia sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja tunnistat ammattieettiset vastuusi. 

Osaat tukea lasten osallisuutta ja vertaissuhteita lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen näkökulmasta. Osaat tunnistaa ja arvioida lasten ja perheiden hyvinvoinnin riskitekijöitä sekä osaat vahvistaa lapsen hyvinvointia varhaiskasvatuksessa.  

Tunnet varhaiskasvatukseen liittyvät lapsille ja perheille suunnatut hyvinvointia tukevat palvelut sekä palvelujärjestelmää ohjaavien asiakirjojen ja lainsäädännön keskeiset sisällöt.    

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on lasten hyvinvointi ja turvallinen osallisuutta tukeva varhaiskasvatus ja sosiaalipedagoginen työote. Lisäksi sosiaaliset taidot ja kaveritaidot, tunne- ja turvataidot, kiusaamisen ja yksinäisyyden ehkäisy, huolen puheeksi ottaminen, mediakasvatus ja sen suojelullinen näkökulma sekä varhaiskasvatusta ohjaavat lait ja asiakirjat. 

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1= Osaat kuvata lapsen hyvinvointiin, oppimiseen ja turvallisuuteen liittyviä tekijöitä. Osaat kertoa lasten vuorovaikutus- ja sosiaalisten taitojen sekä tunne- ja turvataitokasvatuksen tukemisen periaatteista. Osaat kuvata ammattieettisten periaatteiden mukaisesti lapsen edun mukaista toimintaa. Osaat kertoa lapsen ja hänen lähiyhteisönsä hyvinvoinnin riskitekijöistä. Tunnistat varhaiskasvatukseen liittyvät lapsille ja perheille suunnatut palvelut sekä palvelujärjestelmää ohjaavien asiakirjojen ja lainsäädännön keskeiset sisällöt.   

2= Osaat määritellä lapsen hyvinvointiin, oppimiseen ja turvallisuuteen liittyviä tekijöitä. Osaat kertoa esimerkkejä lasten vuorovaikutus- ja sosiaalisten taitojen sekä tunne- ja turvataitokasvatuksen tukemisen periaatteista. Osaat kuvata ammattieettisten periaatteiden mukaisesti lapsen edun mukaista toimintaa. Osaat tunnistaa ja selittää lapsen ja hänen lähiyhteisönsä hyvinvoinnin riskitekijöitä. Osaat luokitella varhaiskasvatukseen liittyvät lapsille ja perheille suunnatut palvelut sekä palvelujärjestelmää ohjaavien asiakirjojen ja lainsäädännön keskeiset sisällöt. 

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3= Osaat esitellä tunnistaa ja soveltaa esimerkkejä lasten vuorovaikutus- ja sosiaalisten taitojen sekä tunne- ja turvataitokasvatuksen tukemisen periaatteista. Osaat selittää ammattieettisten periaatteiden mukaisesti lapsen edun mukaista toimintaa. Osaat tunnistaa ja selittää eri näkökulmista lapsen ja hänen lähiyhteisönsä hyvinvoinnin riskitekijöitä. Osaat luokitella varhaiskasvatukseen liittyvät lapsille ja perheille suunnatut palvelut sekä palvelujärjestelmää ohjaavien asiakirjojen ja lainsäädännön keskeiset sisällöt. 

4= Osaat esitellä ja analysoida lapsen hyvinvointiin, oppimiseen ja turvallisuuteen liittyviä tekijöitä. Osaat tunnistaa ja soveltaa esimerkkejä lasten vuorovaikutus- ja sosiaalisten taitojen sekä tunne- ja turvataitokasvatuksen tukemisen periaatteista. Osaat selittää ammattieettisten periaatteiden mukaisesti lapsen edun mukaista toimintaa. Osaat selittää ja arvioida eri näkökulmista lapsen ja hänen lähiyhteisönsä hyvinvoinnin riskitekijöitä. Osaat luokitella varhaiskasvatukseen liittyvät lapsille ja perheille suunnatut palvelut sekä palvelujärjestelmää ohjaavien asiakirjojen ja lainsäädännön keskeiset sisällöt. 

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Osaat analysoida ja arvioida monipuolisesti lapsen hyvinvointiin, oppimiseen ja turvallisuuteen liittyviä tekijöitä. Osaat kehittää ja soveltaa konkreettisia esimerkkejä lasten vuorovaikutus- ja sosiaalisten taitojen sekä tunne- ja turvataitokasvatuksen tukemisen periaatteista. Osaat perustella ammattieettisten periaatteiden mukaisesti lapsen edun mukaista toimintaa. Osaat tunnistaa ja kriittisesti analysoida eri näkökulmista lapsen ja hänen lähiyhteisönsä hyvinvoinnin riskitekijöitä. Osaat luokitella varhaiskasvatukseen liittyvät lapsille ja perheille suunnatut palvelut sekä kriittisesti tarkastella palvelujärjestelmää ohjaavien asiakirjojen ja lainsäädännön keskeisiä sisältöjä. 

Lisätiedot

Opintojakso on osa varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogisen työn opintoja (yhteensä 60 op). Opintojakso on pakollinen varhaiskasvatuksen polulla opiskeleville.