Sosionomi (AMK)
Osaamiskuvaus
Jyväskylän ammattikorkeakoulusta valmistuneena sosionomina (AMK) sitoudut sosiaalialan ammattieettisiin periaatteisiin sekä ihmisten yhdenvertaisuuden, oikeudenmukaisuuden ja sosiaalisen turvallisuuden edistämiseen. Ymmärrät yhteiskunnallisia ilmiöitä ja niiden vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin.
Sosionomina tuet, ohjaat ja vahvistat yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen hyvinvointia sekä osallisuutta ja toimijuutta heidän arjessaan, sosiaalisissa suhteissaan ja muuttuvissa elämäntilanteissaan. Asiakaskohtaamisissa osaat hyödyntää erilaisia vuorovaikutuksen ja dialogisuuden keinoja ja menetelmiä.
Tunnet sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmän ja olet sosiaali- ja palveluohjauksen, kuntoutuksen sekä varhaiskasvatuksen ammattilainen erilaisissa toimintaympäristöissä, kuten sosiaaliohjauksessa, lastensuojelussa, perheiden palveluissa, nuorisotyössä, koulussa, varhaiskasvatuksessa, mielenterveys- ja päihdetyössä, vammaispalveluissa, ikääntyneiden palveluissa tai maahanmuuttopalveluissa.
Sosionomina osaat kehittää ja tutkia sosiaalialan työtä, palveluita ja käytäntöjä sekä huomioida niissä tapahtuvia muutoksia. Osaat käyttää, soveltaa ja arvioida tutkittuun tietoon perustuvia käytäntöjä, toimintatapoja sekä menetelmiä. Sosionomin tutkinto-ohjelmasta saat valmiuksia yrittäjyyteen sekä lähi- ja tiimijohtamiseen. Valmistuttuasi osaat toimia sosiaalialan asiantuntijana ammattien välisissä ja monitoimijaisissa verkostoissa.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Sosionomin tutkinto on laajuudeltaan 210 op. Tutkintosi painottuu joko sosiaaliohjaukseen tai varhaiskasvatukseen oman valintasi mukaan. Valinnan teet ensimmäinen opiskeluvuoden lopulla.
Ammatti-identiteettisi ja osaamisesi rakentuvat läpi tutkinnon sekä monialaisissa opinnoissa että alan omissa ammattiopinnoissa. Eettisyys, ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus ovat opintojesi keskiössä. Sosiaalialan palveluiden, sosiaaliturvan ja lainsäädännön tuntemus sekä asiakastyön osaaminen, erityisesti kohtaamis- ja vuorovaikutusosaaminen sekä ohjausosaaminen, ovat sosionomina ammatillisen ydinosaamisesi perusta. Asiakkaiden osallisuuden ja osallistumisen mahdollisuuksien edistäminen, edun perusteleminen sekä yhteiskunnalliset kehittämis- ja vaikuttamistaidot kehittyvät opintojesi edetessä.
Sosiaaliohjauksen polulla opiskelet laaja-alaisesti sosiaaliohjauksen työorientaatioita, kuten mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyötä, sosiaalista kuntoutusta ja työhön kuntoutumista. Omaa asiantuntijuuttasi täydennät vapaavalintaisilla sosiaaliohjauksen opinnoilla (15 op) kiinnostuksesi ja valintojesi mukaisesti.
Varhaiskasvatuksen polulla saat valmiuksia erityisesti lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen ohjaamiseen sekä perheiden hyvinvoinnin ja vanhemmuuden tukemiseen. Lisäksi opit toimimaan sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen asiantuntijana monialaisessa ja -ammatillisessa yhteistyössä.
Lastensuojelun ja perhetyön opinnot sisältyvät molempiin polkuihin.
Opintojen joustava toteuttaminen
Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina, joissa käytetään erilaisia pedagogisia ratkaisuja oppimisen ja osaamisen kehittymisen mahdollistamiseksi.
Monimuoto-opiskelussa yhdistyvät lähiopiskelu Jyväskylässä, aikataulutetut webinaarit, verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu, ryhmätyöskentely ja työelämäharjoittelut. Opiskelussa hyödynnetään digitaalisia oppimisympäristöjä. Lähiopetuksen ja webinaarien määrä vaihtelee opintojaksosta, opintotarjonnasta ja omista valinnoistasi riippuen. Voit siis itse vaikuttaa tapaasi opiskella. Säännöllisesti toistuvia lähiopetuspäiviä ei ole, lukuun ottamatta opinnot aloittavaa orientaatioviikkoa. Monimuoto-opiskelu lasketaan kuormitukseltaan päätoimiseksi opiskeluksi, ja se edellyttää sinulta aktiivista opiskeluotetta sekä motivaatiota ja kykyä ottaa vastuuta omasta oppimisestasi. Opintosi etenevät henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmasi ja opintotarjonnan mukaisesti. Esimerkiksi harjoittelut voit suorittaa eri puolilla Suomea tai ulkomailla.
Opiskelun alussa laadit henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS), jonka yhteydessä arvioidaan myös aikaisemmin hankkimasi osaaminen. Voit nopeuttaa opintojasi osoittamalla opintojakson tai opintokokonaisuuden tavoitteet ja arviointikriteerit täyttävän osaamisen hyväksilukukäytäntöjen mukaisesti. Voit hakea hyväksilukua myös muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista. Lisätietoa hyväksilukukäytänteistä saat opinto-oppaasta. Mikäli teet opintojen aikana töitä opiskelemasi alan työtehtävissä, voit tutustua opinnollistamisen mahdollisuuksiin.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduJyväskylä-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Sosionomin tutkinto-ohjelmassa opit soveltamaan tutkittua tietoa. Edistät ammattitaitoasi oman alasi harjoitteluissa, työelämäprojekteissa, kehittämistehtävissä ja opinnäytetyössä.
Sosiaalialan toimintaympäristöissä tehtävää harjoittelua on tutkinnossa yhteensä 46 opintopistettä (sis. 9 op työelämäprojektin). Työelämäläheistä oppimista sisältyy AMK-opintoihisi koko opiskeluajan, ja sinulle opiskelijana se tarjoaa mahdollisuuden kehittää tulevaisuuden työelämätaitojasi, urapolkujasi ja työelämäverkostojasi.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Sosionomina (AMK) työllistymismahdollisuutesi ovat erinomaiset. Voit työllistyä esimerkiksi hyvinvointialueiden, kuntien ja sosiaalialan yksityisen sektorin sekä järjestöjen asiantuntijatehtäviin, erilaisiin ohjaus- ja kasvatustehtäviin sekä palveluyksiköiden johto- ja esihenkilötehtäviin. Valmistuneena sosionomina voit toimia muun muassa sosiaaliohjaajana, ohjaajana ja vastaavana ohjaajana, palveluohjaajana, koulukuraattorina tai varhaiskasvatuksen sosionomina.
Kelpoisuudet
Sosionomin ammattinimikettä saa käyttää ja ammattia harjoittaa vain tutkinnon suorittanut laillistettu sosionomi (AMK). Sosionomin ammattipätevyydestä säädetään laissa sosiaalialan ammattihenkilöistä (817/2015) ja toimintaa valvovat aluehallintovirastot sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.
Varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäviin, sosionomilta vaaditaan varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneet, vähintään 60 op laajuiset, opinnot.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Opetussuunnitelman laadinnassa on hyödynnetty ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston osaamisia (ARENE 2022) sekä tulevaisuuden työelämän ja koulutuksen kartoituksia, kuten Osaamisen ennakointifoorumin (OEF) tuotoksia ja Soteko- hankkeen loppuraporttia (2023). Myös tutkinto-ohjelman opiskelijoiden, alumnien ja työelämän yhteistyötahojen sekä sosiaalialan ammattikorkeakoulujen verkoston suosituksia, näkemyksiä ja palautetta on huomioitu.
Vastuuhenkilö
Merja Nybacka
Lehtori, HYVI Kuntoutus- ja sosiaaliala
+358401841498
etunimi.sukunimi@jamk.fi
Sosionomi
Opintopolkujen ajoitukset
Sosionomi
Opintopolkujen ajoitukset
Sosionomi
Opintopolkujen ajoitukset
Sosionomi
Opintopolkujen ajoitukset
Sosionomi
Opintopolkujen ajoitukset
Sosionomi
Opintopolkujen ajoitukset