Maaseutuelinkeinot (AMK)
Osaamiskuvaus
Suoritettuasi Agrologi (AMK) -tutkinnon olet biotalouden eli uusiutuvien luonnonvarojen kestävän ja kannattavan käytön asiantuntija. Osaat tuottaa laadukasta ruokaa, muita biomassoja ja energiaa tai kasvattaa ja käyttää moniarvoisesti metsää. Ymmärrät biotalouden perustana olevia luonnontieteiden lainalaisuuksia. Osaat huomioida maa- ja metsätalouden ympäristövaikutuksia ja huolehdit maaperästä, metsästä ja vesistöistä osana ilmastonmuutoksen hillintää ja hiilineutraaliuteen pyrkimistä. Tunnet alan kotimaista ja kansainvälistä toimintaympäristöä. Osaat hakea ratkaisuja biotalouden kestävään ja kannattavaan liiketoimintaan sekä hyödynnät uusinta tutkimustietoa ja teknologiaa. Osaat kehittää asiakaslähtöisiä ja innovatiivisia tuotteita ja palveluita.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Maaseutuelinkeinojen tutkinto-ohjelman läpileikkaavia teemoja ovat AgriBusiness ja älybiotalous. Tutkinto-ohjelmassa opiskelet biotalouden kestävää ja kannattavaa liiketoimintaa, alan uusimman tutkimustiedon ja teknologian hyödyntämistä sekä asiakaslähtöisten ja innovatiivisten tuotteiden ja palveluiden kehittämistä. Osaamisesi rakentuu yhteisistä työelämävalmiuksista, ammatillisista ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta. Voit valita kiinnostuksesi mukaan vaihtoehtoisia ammattiopintoja opintoja 15 op joko biotalouden alkutuotannon syventävistä opinnoista tai älybiotalouden kehittämisestä. Tutkintoon sisältyy lisäksi 10 op vapaasti valittavia opintoja. Agrologi (AMK) tutkinnon osaamisalueet ovat maa- ja metsätalous, biotalouden teknologia ja energia sekä johtaminen ja liiketalous.
Ensimmäisenä opiskeluvuotena vahvistat työelämäosaamista ja saat perusymmärryksen biotalouden perusteista, toimintaedellytyksistä ja kehitystrendeistä. Toisena opiskeluvuotena opiskelet maa- ja metsätaloustuotannon perusteet ja seuraavina opiskeluvuosina paneudut biotalouden eri sektorien kestävään liiketoimintaan, tuotantoprosessien kehittämiseen ja voit täydentää osaamistasi valitsemillasi opinnoilla. Kehität opintojesi aikana yrittäjävalmiuksiasi tuottamalla toteuttamiskelpoisen liiketoimintasuunnitelman. Liiketoimintaideaasi voit testata käytännössä projektiopintojen aikana ja voit etsiä ideaasi liittyviin kysymyksiin ratkaisuja opinnäytetyössäsi.
Opintojen joustava toteuttaminen
Monimuotototeutuksessa opiskelua on Saarijärven Biotalouskampuksella keskimäärin 2 päivää kuukaudessa lukuvuoden aikana. Osallistuminen näihin päiviin on suositeltavaa. Monimuoto-opiskelu edellyttää itseohjautuvuutta ja itsenäistä ajankäytön ja opintojen suunnittelua. Monimuoto-opetus sopii myös kokopäiväisesti opiskelevalle. Osa opintojaksoista on suoritettavissa verkkototeutuksena.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduFutura-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Biotalousinstituutin laajaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan osallistuminen tarjoaa sinulle mahdollisuuksia kehittää projektiosaamista ja asiantuntijuutta. Jamkin Future Factory® -toimintamalli yhdistää opiskelijat, työelämän toimijat ja Jamkin asiantuntijat. Opetuksessa hyödynnetään Biotalouskampuksen opetusmaatilaa. Opintoihisi sisältyy kaksi 10 viikon harjoittelujaksoa valitsemissasi harjoittelupaikoissa kotimaassa tai ulkomailla. Opintojen lopussa tehdään 15 op laajuinen opinnäytetyö toimeksiantona alan yrityksille.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Agrologin laaja-alainen osaaminen mahdollistaa sijoittumisesi monenlaisiin biotalouden työtehtäviin. Voit opintovalinnoillasi vaikuttaa osaamisesi syventämiseen työtehtävien vaatimusten mukaisesti. Työllistyminen opintojen jälkeen on ollut hyvä. Yhteiskunnan siirtymä biotalouteen kasvattaa biotalouden asiantuntijoiden tarvetta tulevaisuudessa. Merkittävä osa valmistuneista työskentelee yrittäjinä. Muita merkittäviä työpaikkoja ovat muun muassa neuvonta- ja järjestöorganisaatiot, maaseutuhallinto, hankeorganisaatiot, oppilaitokset, maatalouskauppa ja biotalousalan yritykset.
Kelpoisuudet
Ammattialalla ei ole tutkintoon liittyviä ja säädöksiin perustuvia erityisiä kelpoisuusvaatimuksia.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Opetussuunnitelman laadinnassa on hyödynnetty työelämän tulevaisuuden osaamistarpeista kerättyä tietoa. Opiskelijoilta saatu palaute on huomioitu opetussuunnitelman suunnittelussa. Opettajatiimi on työstänyt opetussuunnitelmaa yhdessä instituutin projektiasiantuntijoiden kanssa. Biotalousinstituutin keskeisten sidosryhmien edustajista koostuva neuvottelukunta on osallistunut opetussuunnitelman tavoitteiden määrittelyyn ja antanut palautetta opintokokonaisuuksista.
Vastuuhenkilö
Riihinen Arto
Lehtori, Biotalousinstituutti
+358407694793
etunimi.sukunimi@jamk.fi
Maaseutuelinkeinot (AMK)
Maaseutuelinkeinot (AMK)
Maaseutuelinkeinot (AMK)
Maaseutuelinkeinot (AMK)
Maaseutuelinkeinot (AMK)
Ajoitussuunnitelmat: