Siirry suoraan sisältöön

Työhönpaluun ja työssä jatkamisen suunnitteluLaajuus (5 op)

Tunnus: SZ00CI95

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Satu Tuomimäki,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on saada perusosaaminen tarkoituksenmukaisen ammatillisen kuntoutuksen suunnitelman laatimisesta.

Opintojakson osaamiset:

Kuntoutustarpeiden ja mahdollisuuksien arviointi
Työelämässä toimiminen
Kuntoutuksen suunnittelu

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat kuvata työkykyä edistäviä ja estäviä yksilö- ja työympäristötasoisia tekijöitä. Ymmärrät työkyvyn menettämisen uhan ja tiedät käytännön toimenpiteitä, joilla tähän uhkaan voidaan vaikuttaa.

Osaat kuvata ammatillisen kuntoutuksen moniammatillisten työryhmien toimintaa ja toimijoiden rooleja. Osaat soveltaa työryhmän tuottamaa tietoja käytäntöön.

Osaat laatia tarkoituksenmukaisen ammatillisen kuntoutuksen suunnitelman yhdessä työntekijän (kuntoutuja) kanssa. Osaat huomioida suunnitelmassa kestävät yksilölliset ratkaisut sekä ohjata ja neuvoa työntekijää ja työnantajaa työkykykuntoutuksen prosessin eri vaiheissa. Pystyt perustelemaan suunnitelman sisällön asiantuntevasti, osaat viedä sen käytäntöön sekä seurata suunnitelman toteutumista tarkoituksenmukaisella tavalla. Osaat motivoida työntekijää ja vahvistaa hänen toimijuuttaan.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on tarkoituksenmukaisen ammatillisen kuntoutuksen suunnitelman laatiminen ja yksilöllisen ammatillisen kuntoutuksen vaiheittaisen prosessin ja sen toimenpiteiden ymmärtäminen.

Esitietovaatimukset

Ammatillisen kuntoutuksen palvelujärjestelmän, sen osa-alueiden, toimintaa ohjaavan lainsäädännöstä ja kuntoutuksen ajan sosiaaliturvan osaaminen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata työkykyä edistäviä ja estäviä yksilö- ja työympäristötasoisia tekijöitä. Pystyt selittämään työkyvyn menettämisen uhan ja osaat nimetä käytännön toimenpiteitä, joilla tähän uhkaan voidaan vaikuttaa. Osaat kuvata ammatillisen kuntoutuksen moniammatillisten työryhmien toimintaa ja toimijoiden rooleja. Osaat huomioida työryhmän tuottamaa tietoa ja laatia se huomioiden tarkoituksenmukaisen ammatillisen kuntoutuksen suunnitelman yhdessä työntekijän (kuntoutuja) kanssa. Osaat huomioida suunnitelmassa kestävät yksilölliset ratkaisut sekä ohjata ja neuvoa työntekijää ja työnantajaa ammatillisen kuntoutuksen prosessin eri vaiheissa. Pystyt selittämään suunnitelman sisällön asiantuntevasti, osaat viedä sen käytäntöön sekä seurata suunnitelman toteutumista tarkoituksenmukaisella tavalla. Osaat motivoida kuntoutujaa/työntekijää ja vahvistaa hänen toimijuuttaan.