Siirry suoraan sisältöön

Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnastaLaajuus (5 op)

Tunnus: MMPR6130

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Karoliina Väisänen

Osaamistavoitteet

Opiskelija hallitsee liikunnan ja ravitsemuksen vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen. Opiskelija tietää suomalaisten kansanterveyteen vaikuttavat oleellisimmat tekijät ja osaa soveltaa tietoaan käytännön työssä. Opiskelija osaa arvioida liikunnan ja ravitsemuksen välisiä yhteyksiä yksilötasolla. Opiskelija osaa analysoida kriittisesti ravitsemuksen ja liikunnan trendejä. Opiskelija osaa perusravintoainelaskennan ja osaa soveltaa laskentaa ravitsemussuosituksiin.

Sisältö

Suomalaisten ravitsemus, ravinnonkäyttö, suomalaisten kansaterveyden haasteet, liikunta eri-ikäisillä, suomalaisten hyvinvointi, ravitsemuksen ja liikunnan trendit

Esitietovaatimukset

-

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hallitset liikunnan ja ravitsemuksen keskeiset käsitteet sekä ymmärrät niiden merkityksen kansanterveydelle. Osaat tarkastella ruokavalion ravitsemuksellista laatua sekä ratkaiset siihen liittyviä haasteita. Arvioit ratkaisujen vaikutusta hyvinvointiin. Tunnistat ravitsemukseen ja liikuntaan liittyviä trendejä ja osaat analysoida niitä kriittisesti. Reflektoit omaa osaamistasi ja kehittymistäsi. Raportoit loogisesti, analyyttisesti ja asiantuntevasti.

Ilmoittautumisaika

01.04.2025 - 30.04.2025

Ajoitus

20.05.2025 - 31.07.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 100

Koulutus
  • Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettaja
  • Jaana Kovanen
Ryhmät
  • MPT25KM
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija hallitsee liikunnan ja ravitsemuksen vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen. Opiskelija tietää suomalaisten kansanterveyteen vaikuttavat oleellisimmat tekijät ja osaa soveltaa tietoaan käytännön työssä. Opiskelija osaa arvioida liikunnan ja ravitsemuksen välisiä yhteyksiä yksilötasolla. Opiskelija osaa analysoida kriittisesti ravitsemuksen ja liikunnan trendejä. Opiskelija osaa perusravintoainelaskennan ja osaa soveltaa laskentaa ravitsemussuosituksiin.

Sisältö

Suomalaisten ravitsemus, ravinnonkäyttö, suomalaisten kansaterveyden haasteet, liikunta eri-ikäisillä, suomalaisten hyvinvointi, ravitsemuksen ja liikunnan trendit

Aika ja paikka

Verkko-opiskelu oppimisympäristössä (Moodle).
Ensimmäinen webinaari 20.5. klo 17:00

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Ravitsemus- ja ruokasuositukset; https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/

Opetusmenetelmät

Luennot
Parityöskentely
Itsenäinen työskentely

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Automatisoitu tentti, jonka suoritusajankohdan voi opiskelija itse määritellä.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Hyväksilukeminen (korvaaminen ja sisällyttäminen)
Muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Opinnollistaminen
Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso laajuus on 5 op eli 135 tuntia.
webinars 10 h
videot 10 h
Tentti 1 h
Itsenäinen työskentely 114 h

Sisällön jaksotus

Ensimmäinen webinaari 20.5. klo 17:00

Ajankohtaista ravitsemuksessa

Syömiskäyttäytyminen

Ravintoainelaskenta

Ravitsemuksen kehitystehtävä

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk 5
Campusonline 20

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Hallitset liikunnan ja ravitsemuksen keskeiset käsitteet sekä ymmärrät niiden merkityksen kansanterveydelle. Osaat tarkastella ruokavalion ravitsemuksellista laatua sekä ratkaiset siihen liittyviä haasteita. Arvioit ratkaisujen vaikutusta hyvinvointiin. Tunnistat ravitsemukseen ja liikuntaan liittyviä trendejä ja osaat analysoida niitä kriittisesti. Reflektoit omaa osaamistasi ja kehittymistäsi. Raportoit loogisesti, analyyttisesti ja asiantuntevasti.

Esitietovaatimukset

-

Ilmoittautumisaika

01.04.2024 - 20.06.2024

Ajoitus

20.05.2024 - 15.08.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 100

Koulutus
  • Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettaja
  • Jaana Kovanen
Ryhmät
  • MPT21SM
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
  • ZJK24KM
    Korkeakoulujen välinen yhteistyö, MARATA
  • MPT22S1
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
  • MPT22SM
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
  • ZJA24KM
    Avoin amk, marata
  • MPT23KM
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija hallitsee liikunnan ja ravitsemuksen vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen. Opiskelija tietää suomalaisten kansanterveyteen vaikuttavat oleellisimmat tekijät ja osaa soveltaa tietoaan käytännön työssä. Opiskelija osaa arvioida liikunnan ja ravitsemuksen välisiä yhteyksiä yksilötasolla. Opiskelija osaa analysoida kriittisesti ravitsemuksen ja liikunnan trendejä. Opiskelija osaa perusravintoainelaskennan ja osaa soveltaa laskentaa ravitsemussuosituksiin.

Sisältö

Suomalaisten ravitsemus, ravinnonkäyttö, suomalaisten kansaterveyden haasteet, liikunta eri-ikäisillä, suomalaisten hyvinvointi, ravitsemuksen ja liikunnan trendit

Aika ja paikka

Verkko-opiskelu oppimisympäristössä (Moodle).
Ensimmäinen webinaari 20.5. klo 17:00

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Ravitsemus- ja ruokasuositukset; https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/

Opetusmenetelmät

Luennot
Parityöskentely
Itsenäinen työskentely

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Automatisoitu tentti, jonka suoritusajankohdan voi opiskelija itse määritellä.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Hyväksilukeminen (korvaaminen ja sisällyttäminen)
Muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Opinnollistaminen
Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso laajuus on 5 op eli 135 tuntia.
webinars 10 h
videot 10 h
Tentti 1 h
Itsenäinen työskentely 114 h

Sisällön jaksotus

Ensimmäinen webinaari 20.5. klo 17:00

Ajankohtaista ravitsemuksessa

Syömiskäyttäytyminen

Ravintoainelaskenta

Ravitsemuksen kehitystehtävä

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk 5
Campusonline 20

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Hallitset liikunnan ja ravitsemuksen keskeiset käsitteet sekä ymmärrät niiden merkityksen kansanterveydelle. Osaat tarkastella ruokavalion ravitsemuksellista laatua sekä ratkaiset siihen liittyviä haasteita. Arvioit ratkaisujen vaikutusta hyvinvointiin. Tunnistat ravitsemukseen ja liikuntaan liittyviä trendejä ja osaat analysoida niitä kriittisesti. Reflektoit omaa osaamistasi ja kehittymistäsi. Raportoit loogisesti, analyyttisesti ja asiantuntevasti.

Esitietovaatimukset

-

Ilmoittautumisaika

01.04.2023 - 30.04.2023

Ajoitus

22.05.2023 - 31.07.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 100

Koulutus
  • Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettaja
  • Jaana Kovanen
  • Karoliina Väisänen
Vastuuopettaja

Karoliina Väisänen

Ryhmät
  • ZJA23KM
    Avoin AMK, marata
  • MPT21SM
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
  • ZJK23KM
    Korkeakoulujen välinen yhteistyö, MARATA
  • MPT20S1
    Palveluliiketoiminta
  • MPT21S1
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
  • MPT22S1
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
  • MPT22SM
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
  • MPT20SM
    Palveluliiketoiminta- tutkinto-ohjelma (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija hallitsee liikunnan ja ravitsemuksen vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen. Opiskelija tietää suomalaisten kansanterveyteen vaikuttavat oleellisimmat tekijät ja osaa soveltaa tietoaan käytännön työssä. Opiskelija osaa arvioida liikunnan ja ravitsemuksen välisiä yhteyksiä yksilötasolla. Opiskelija osaa analysoida kriittisesti ravitsemuksen ja liikunnan trendejä. Opiskelija osaa perusravintoainelaskennan ja osaa soveltaa laskentaa ravitsemussuosituksiin.

Sisältö

Suomalaisten ravitsemus, ravinnonkäyttö, suomalaisten kansaterveyden haasteet, liikunta eri-ikäisillä, suomalaisten hyvinvointi, ravitsemuksen ja liikunnan trendit

Aika ja paikka

Verkko-opiskelu oppimisympäristössä (Moodle).
Ensimmäinen webinaari 23.5. klo 17:00

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Ravitsemus- ja ruokasuositukset; https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/

Opetusmenetelmät

luennot
Parityöskentely
Itsenäinen työskentely

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Automatisoitu tentti, jonka suoritusajankohdan voi opiskelija itse määritellä.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Hyväksilukeminen (korvaaminen ja sisällyttäminen)
Muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Opinnollistaminen
Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso laajuus on 5 op eli 135 tuntia.
webinars 10 h
videot 10 h
Tentti 1 h
Itsenäinen työskentely 114 h

Sisällön jaksotus

Ensimmäinen webinaari 23.5. klo 17:00

Ajankohtaista ravitsemuksessa

Syömiskäyttäytyminen

Ravintoainelaskenta

Ravitsemuksen kehitystehtävä

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin AMK 3
Campusonline 10

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Hallitset liikunnan ja ravitsemuksen keskeiset käsitteet sekä ymmärrät niiden merkityksen kansanterveydelle. Osaat tarkastella ruokavalion ravitsemuksellista laatua sekä ratkaiset siihen liittyviä haasteita. Arvioit ratkaisujen vaikutusta hyvinvointiin. Tunnistat ravitsemukseen ja liikuntaan liittyviä trendejä ja osaat analysoida niitä kriittisesti. Reflektoit omaa osaamistasi ja kehittymistäsi. Raportoit loogisesti, analyyttisesti ja asiantuntevasti.

Esitietovaatimukset

-

Ilmoittautumisaika

01.11.2021 - 09.01.2022

Ajoitus

23.05.2022 - 31.07.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Koulutus
  • Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettaja
  • Karoliina Väisänen
Ryhmät
  • MPT21SM
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
  • MPT20S1
    Palveluliiketoiminta
  • MPT21S1
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
  • MPT19SA
    Palveluliiketoiminta
  • MPT19S1M
    Palveluliiketoiminta
  • ZJK22KM
    Korkeakoulujen välinen yhteistyö, MARATA
  • MPT20SM
    Palveluliiketoiminta- tutkinto-ohjelma (AMK)
  • ZJA22KM
    Avoin AMK, marata

Tavoitteet

Opiskelija hallitsee liikunnan ja ravitsemuksen vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen. Opiskelija tietää suomalaisten kansanterveyteen vaikuttavat oleellisimmat tekijät ja osaa soveltaa tietoaan käytännön työssä. Opiskelija osaa arvioida liikunnan ja ravitsemuksen välisiä yhteyksiä yksilötasolla. Opiskelija osaa analysoida kriittisesti ravitsemuksen ja liikunnan trendejä. Opiskelija osaa perusravintoainelaskennan ja osaa soveltaa laskentaa ravitsemussuosituksiin.

Sisältö

Suomalaisten ravitsemus, ravinnonkäyttö, suomalaisten kansaterveyden haasteet, liikunta eri-ikäisillä, suomalaisten hyvinvointi, ravitsemuksen ja liikunnan trendit

Aika ja paikka

Verkossa non-stop aikataululla eteneminen

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali moodlessa.

Opetusmenetelmät

Moodle oppimisympäristö. Videoluennot

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojaksoon ja työtilaan tutustuminen, ennakkotehtävä 10 h
Oppimateriaalit ja videot 30–40 h
Itsenäinen työskentely, tehtävien tekeminen 30-40 h
Kehittämistehtävän työskentely 40–45 h

yhteensä 135 h

Lisätietoja opiskelijoille

Jatkuva arviointi, itsearviointi, vertaisarviointi.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Hallitset liikunnan ja ravitsemuksen keskeiset käsitteet sekä ymmärrät niiden merkityksen kansanterveydelle. Osaat tarkastella ruokavalion ravitsemuksellista laatua sekä ratkaiset siihen liittyviä haasteita. Arvioit ratkaisujen vaikutusta hyvinvointiin. Tunnistat ravitsemukseen ja liikuntaan liittyviä trendejä ja osaat analysoida niitä kriittisesti. Reflektoit omaa osaamistasi ja kehittymistäsi. Raportoit loogisesti, analyyttisesti ja asiantuntevasti.

Esitietovaatimukset

-