Ravitsemus osana hyvinvointia (3 op)
Toteutuksen tunnus: SZ00CM32-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
25.08.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 3 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Verkko-opetus
- Yksikkö
- Hyvinvointiyksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 30
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus:
Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystä ravitsemuksen merkityksestä osana hyvinvointia ja kykyä arvioida yksilön ravitsemusta sekä toteuttaa ravitsemusohjausta.
Opintojakson osaamiset:
Oppimaan oppiminen
Työelämässä toimiminen
Eettisyys
Opintojakson osaamistavoite:
Opintojakson käytyäsi osaat selittää, miten ravitsemus liittyy hyvinvointiin ja mitkä ovat keskeisiä ravitsemukseen liittyviä haasteita. Ymmärrät yksilön ruokavalion arvioinnin ja näyttöön perustuvan ravitsemusohjauksen periaatteet ja pystyt toimimaan niiden mukaisesti ammatillisessa vuorovaikutuksessa käytännön ohjaustilanteissa.
Sisältö
Opintojakson keskeisimpänä sisältönä tarkastelet ravitsemuksen merkitystä hyvinvoinnille. Perehdyt ravitsemukseen liittyviin keskeisiin haasteisiin ja ravitsemusohjauksen periaatteisiin. Hyödynnät luotettavaa ja näyttöön perustuvaa tietoa ravitsemuksesta ohjauksen suunnittelussa. Sovellat oppimaasi käytännön ohjaustilanteissa ja arvioit omaa toimintaasi.
Oppimateriaalit
Arajärvi, P. & Thesleff, P. 2020. Suorituskyvyn psykologia. Tieto- ja tietokirja korkeaa suorituskykyä ja hyvinvointia rakentaville. VK-Kustannus Oy.
Aro, A., Mutanen, M. & Uusitupa, M. (toim.) 2017. Ravitsemustiede. Duodecim. 4.-7. painos. tai Mutanen, M., Niinikoski,. H., Schwab, U. & Uusitupa, M. 2024. Ravitsemustiede. 8-9. uudistettu painos.
Ilander, O. 2021. Liikuntaravitsemus 3.0. VK-Kustannus Oy.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Helsinki: PunaMusta Oy, 2024.
Ajankohtaiset ikä- ja asiakasryhmäkohtaiset suositukset.
Opetusmenetelmät
Opintojakson opetus- ja oppimismenetelminä hyödynnetään verkko-opiskelua. Opintojakson toteutus perustuu oppimistehtäviin, verkkokeskusteluihin, käytännössä harjoitteluun ja työpaja-työskentelyyn. Ohjauksessa ja palautteen annossa hyödynnetään itse- ja vertaisarviointia sekä opettajan antamaa palautetta.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakson käytännön osuuden voi toteuttaa työelämäkumppanin luona.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson kokonaisuuteen perehtyminen ja oppimistehtävät 19 h
Webinaarit 8 h
Suosituksiin ja kirjallisuuteen perehtyminen 27 h
Ohjaussuunnitelman laatiminen, käytännössä harjoittelu ja toteutuksen raportointi 27 h
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty: Kykenet kuvaamaan ravitsemuksen merkitystä osana hyvinvointia ja tunnistat keskeisiä haasteita. Ymmärrät ravitsemuksen arvioinnin ja ravitsemusohjauksen periaatteet ja pystyt toteuttamaan niitä käytännössä. Arvioit omaa ammatillista vuorovaikutustasi käytännön ohjaustilanteisiin liittyen.
Esitietovaatimukset
Opintojaksolle tullessa sinulla tulee olla perusosaaminen sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmistä sekä yksilön ohjaamisesta ja vuorovaikutuksen tukemisesta sosiaali- ja terveysalalla
Lisätiedot
Arviointi perustuu itsearviointiin, vertaisarviointiin ja opettajan antamaan palautteeseen oppimistehtävistä.