Siirry suoraan sisältöön

Musiikin kirjoittaminen 1Laajuus (5 op)

Tunnus: KMZM0104

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa kirjoittaa sekä yksi- että useampiäänistä tekstuuria musiikin historian tyylijaksoilla renessanssi, barokki ja klassismi. Opiskelija osaa kirjoittaa sekä yksi- että useampiäänistä tekstuuria sekä homofonisiin että kontrapunktisiin tyyleihin.

Sisältö

Länsimaisen musiikin sisällölliset rakenteet, päätyövälineinä kontrapunkti ja soinnutus melodiikan täydentäjinä. Jakautuu kolmeen osaan: a) Renessanssikontrapunkti, b) Soinnutus ja c) Barokkikontrapunkti.

Esitietovaatimukset

Opiskelija hallitsee länsimaisen musiikin harmonian ja melodian keskeiset käsitteet ja äänenkuljetuksen perusteet. Hyväksytty musiikkiopistotason harmoniaopin/kenraalibasson suoritus (aiemmat opinnot) ja/tai pääsykokeessa vähintään 50% harmoniaoppi/kenraalibasso-osion maksimipisteistä. Muussa tapauksessa hyväksytty suoritus opintojaksosta Teorian perusteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Musiikin kirjoittaminen 1 koostuu kolmesta osasta: a) Renessanssikontrapunkti, b) Soinnutus ja c) Barokkityylin fuuga. Muut suoritetaan näytetöinä, mutta soinnutus tenttinä. Jokainen osa on 1/3 100 %: sta.

Erinomainen 5
Opiskelijalla on pitkälle kehittynyt tietotaito satsin eri tyylien hallinnassa. Hän myös osaa soveltaa sitä sekä sujuvasti että luovasti. Hän osaa kirjoittaa sujuvasti myös poikkeuksellisissa ja ongelmallisissa harmonian tai kontrapunktin tilanteissa. Kirjoitettu tekstuuri on lähes virheetöntä.

Kiitettävä 4
Hyvän (3) osaamisen lisäksi opiskelijalla on näkemys siitä, miten kirjoitettavan satsin tulisi soida ja hän myös hallitsee suurimman osan keinoista ja tekniikoista, joilla siihen päästään.

Hyvä 3
Opiskelija hallitsee kokonaisvaltaisesti satsin kirjoittamista eri tyyleissä. Hän osaa soveltaa tietotaitoaan erilaisissa tilanteissa.

Tyydyttävä 2
Opiskelija hallitsee musiikin harmonian ja kontrapunktin perusteet. Hän osaa kirjoittaa satsia molempia näitä keskeisiä tekniikoita hyväksikäyttäen, pysyen samalla tietyn tyyliperiodin kontekstissa. Kokonaisuuden hallinnassa ja yksityiskohdissa on puutteita.

Välttävä 1
Hallitsee harmonian ja polyfonian perusasioita, mutta vaikeuksia useammilla osa-alueilla.

Hylätty 0
Opintojakso merkitään hylätyksi, jos minimitavoitteita ei saavuteta.