Ravitsemus osana hyvinvointia (3 op)
Toteutuksen tunnus: SZ00CM32-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.08.2024 - 22.08.2024
Ajoitus
28.10.2024 - 18.12.2024
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Hyvinvointiyksikkö
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 20
Koulutus
- Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
- Toimintaterapeutti (AMK)
- Sosionomi (AMK)
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Fysioterapeutti (AMK)
Opettaja
- Sini Lällä
Vastuuopettaja
Maaret Rutanen
Ryhmät
-
ZJA24SSAvoin AMK, sote
- 28.10.2024 14:00 - 15:30, Ravitsemus osana hyvinvointia SZ00CM32-3001
- 13.11.2024 13:00 - 15:30, Ravitsemus osana hyvinvointia SZ00CM32-3001
- 18.12.2024 13:00 - 14:30, Ravitsemus osana hyvinvointia SZ00CM32-3001
Objectives
Opintojakson tarkoitus:
Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystä ravitsemuksen merkityksestä osana hyvinvointia ja kykyä arvioida yksilön ravitsemusta sekä toteuttaa ravitsemusohjausta.
Opintojakson osaamiset:
Oppimaan oppiminen
Työelämässä toimiminen
Eettisyys
Opintojakson osaamistavoite:
Opintojakson käytyäsi osaat selittää, miten ravitsemus liittyy hyvinvointiin ja mitkä ovat keskeisiä ravitsemukseen liittyviä haasteita. Ymmärrät yksilön ruokavalion arvioinnin ja näyttöön perustuvan ravitsemusohjauksen periaatteet ja pystyt toimimaan niiden mukaisesti ammatillisessa vuorovaikutuksessa käytännön ohjaustilanteissa.
Content
Opintojakson keskeisimpänä sisältönä tarkastelet ravitsemuksen merkitystä hyvinvoinnille. Perehdyt ravitsemukseen liittyviin keskeisiin haasteisiin ja ravitsemusohjauksen periaatteisiin. Hyödynnät luotettavaa ja näyttöön perustuvaa tietoa ravitsemuksesta ohjauksen suunnittelussa. Sovellat oppimaasi käytännön ohjaustilanteissa ja arvioit omaa toimintaasi.
Learning materials and recommended literature
Arajärvi, P. & Thesleff, P. 2020. Suorituskyvyn psykologia. Tieto- ja tietokirja korkeaa suorituskykyä ja hyvinvointia rakentaville. VK-Kustannus Oy.
Aro, A., Mutanen, M. & Uusitupa, M. (toim.) 2017. Ravitsemustiede. Duodecim. 4.-7. painos. tai Mutanen, M., Niinikoski,. H., Schwab, U. & Uusitupa, M. 2024. Ravitsemustiede. 8-9. uudistettu painos.
Ilander, O. 2021. Liikuntaravitsemus 3.0. VK-Kustannus Oy.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Juvenes Print.
Ajankohtaiset ikä- ja asiakasryhmäkohtaiset suositukset.
Teaching methods
Opintojakson opetus- ja oppimismenetelminä hyödynnetään verkko-opiskelua. Opintojakson toteutus perustuu oppimistehtäviin, verkkokeskusteluihin, käytännössä harjoitteluun ja työpaja-työskentelyyn. Ohjauksessa ja palautteen annossa hyödynnetään itse- ja vertaisarviointia sekä opettajan antamaa palautetta.
Practical training and working life connections
Opintojakson käytännön osuuden voi toteuttaa työelämäkumppanin luona.
Student workload
Opintojakson kokonaisuuteen perehtyminen ja oppimistehtävät 19 h
Webinaarit 8 h
Suosituksiin ja kirjallisuuteen perehtyminen 27 h
Ohjaussuunnitelman laatiminen, käytännössä harjoittelu ja toteutuksen raportointi 27 h
Further information for students
Avoin amk: 20 paikkaa
Arviointi perustuu itsearviointiin, vertaisarviointiin ja opettajan antamaan palautteeseen oppimistehtävistä.
Evaluation scale
Hyväksytty/Hylätty
Evaluation criteria, pass/failed
Hyväksytty: Kykenet kuvaamaan ravitsemuksen merkitystä osana hyvinvointia ja tunnistat keskeisiä haasteita. Ymmärrät ravitsemuksen arvioinnin ja ravitsemusohjauksen periaatteet ja pystyt toteuttamaan niitä käytännössä. Arvioit omaa ammatillista vuorovaikutustasi käytännön ohjaustilanteisiin liittyen.
Prerequisites
Opintojaksolle tullessa sinulla tulee olla perusosaaminen sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmistä sekä yksilön ohjaamisesta ja vuorovaikutuksen tukemisesta sosiaali- ja terveysalalla