Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemus osana hyvinvointia (3 op)

Toteutuksen tunnus: SZ00CM32-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

28.10.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 15

Koulutus

  • Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
  • Toimintaterapeutti (AMK)
  • Sosionomi (AMK)
  • Sairaanhoitaja (AMK)
  • Fysioterapeutti (AMK)

Opettaja

  • Sini Lällä

Vastuuopettaja

Maaret Rutanen

Ryhmät

  • ZJA24SS
    Avoin AMK, sote

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus:

Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystä ravitsemuksen merkityksestä osana hyvinvointia ja kykyä arvioida yksilön ravitsemusta sekä toteuttaa ravitsemusohjausta.

Opintojakson osaamiset:
Oppimaan oppiminen
Työelämässä toimiminen
Eettisyys

Opintojakson osaamistavoite:
Opintojakson käytyäsi osaat selittää, miten ravitsemus liittyy hyvinvointiin ja mitkä ovat keskeisiä ravitsemukseen liittyviä haasteita. Ymmärrät yksilön ruokavalion arvioinnin ja näyttöön perustuvan ravitsemusohjauksen periaatteet ja pystyt toimimaan niiden mukaisesti ammatillisessa vuorovaikutuksessa käytännön ohjaustilanteissa.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä tarkastelet ravitsemuksen merkitystä hyvinvoinnille. Perehdyt ravitsemukseen liittyviin keskeisiin haasteisiin ja ravitsemusohjauksen periaatteisiin. Hyödynnät luotettavaa ja näyttöön perustuvaa tietoa ravitsemuksesta ohjauksen suunnittelussa. Sovellat oppimaasi käytännön ohjaustilanteissa ja arvioit omaa toimintaasi.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Arajärvi, P. & Thesleff, P. 2020. Suorituskyvyn psykologia. Tieto- ja tietokirja korkeaa suorituskykyä ja hyvinvointia rakentaville. VK-Kustannus Oy.

Aro, A., Mutanen, M. & Uusitupa, M. (toim.) 2017. Ravitsemustiede. Duodecim. 4.-7. painos. tai Mutanen, M., Niinikoski,. H., Schwab, U. & Uusitupa, M. 2024. Ravitsemustiede. 8-9. uudistettu painos.

Ilander, O. 2021. Liikuntaravitsemus 3.0. VK-Kustannus Oy.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Juvenes Print.

Ajankohtaiset ikä- ja asiakasryhmäkohtaiset suositukset.

Opetusmenetelmät

Opintojakson opetus- ja oppimismenetelminä hyödynnetään verkko-opiskelua. Opintojakson toteutus perustuu oppimistehtäviin, verkkokeskusteluihin, käytännössä harjoitteluun ja työpaja-työskentelyyn. Ohjauksessa ja palautteen annossa hyödynnetään itse- ja vertaisarviointia sekä opettajan antamaa palautetta.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakson käytännön osuuden voi toteuttaa työelämäkumppanin luona.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson kokonaisuuteen perehtyminen ja oppimistehtävät 19 h
Webinaarit 8 h
Suosituksiin ja kirjallisuuteen perehtyminen 27 h
Ohjaussuunnitelman laatiminen, käytännössä harjoittelu ja toteutuksen raportointi 27 h

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk: 15 paikkaa (jos tämä tulee osaamiskokonaisuuteen niin 25 paikkaa ja ei col-paikkoja ollenkaan)
Campusonline: 10 paikkaa

Arviointi perustuu itsearviointiin, vertaisarviointiin ja opettajan antamaan palautteeseen oppimistehtävistä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty: Kykenet kuvaamaan ravitsemuksen merkitystä osana hyvinvointia ja tunnistat keskeisiä haasteita. Ymmärrät ravitsemuksen arvioinnin ja ravitsemusohjauksen periaatteet ja pystyt toteuttamaan niitä käytännössä. Arvioit omaa ammatillista vuorovaikutustasi käytännön ohjaustilanteisiin liittyen.

Esitietovaatimukset

Opintojaksolle tullessa sinulla tulee olla perusosaaminen sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmistä sekä yksilön ohjaamisesta ja vuorovaikutuksen tukemisesta sosiaali- ja terveysalalla