Serious Games and GamificationLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: HG00CI52
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- englanti
- Vastuuhenkilö
- Ilari Miikkulainen
- Mika Karhulahti
Osaamistavoitteet
Kurssin tavoite
Miten sisäinen motivaatio saa ihmiset tekemään jotain? Miten ihmisiä voidaan sitouttaa toimimaan jollain tavalla? Miten ihmisiä voidaan motivoida tekemään jotain? Millaisia vakavia pelejä on olemassa ja mitkä ovat parhaat käytännöt ja toiminnot, jotka saavat ihmiset liikkeelle? Mitä on pelillistäminen ja vaikuttaako se todella, ja jos vaikuttaa, missä, milloin ja miksi?
Tämän kurssin aikana tutustut vakavien pelien ja pelillistämisen maailmaan. Saat yleiskuvan erilaisista vakavista peleistä. Pystyt tunnistamaan tekijöitä, jotka voivat sitouttaa ja/tai manipuloida ihmisiä aktivoitumaan tekemään jotain eri aloilla, kuten koulutuksessa, terveydenhuollossa tai liike-elämässä. Ymmärrät, miten sisäinen motivaatio ja itsemääräämisteorian vaikutus näkyy arkielämässämme ja miten voit sitouttaa ihmisiä tekemään jotain järkevää ja merkityksellistä elämässään.
Kurssin kompetenssit
- Olet vastuussa ryhmän oppimisesta ja jaat opitun.
- Pystyt työskentelemään projekteissa yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa.
- Voit analysoida, arvioida ja kehittää toimintoja pelillistämisen alalla.
- Ymmärrät liiketoiminnan, peliteollisuuden ja rahastuksen näkökulmat ja voit soveltaa niitä pelillistämisen tuotannossa.
Kurssin oppimistavoitteet
Tämän kurssin aikana opit vakavien pelien ja pelillistämisen peruspsykologisen viitekehyksen. Tutustut myös siihen, miten ihmiset voivat sitoutua ja kehittää itseään eri alueilla vakavien pelien ja pelillistettyjen ratkaisujen avulla. Pystyt tuottamaan vakavan pelin tai pelillistetyn konseptin.
Sisältö
Opit ymmärtämään vakavien pelien ja pelillistämisen taustalla olevan psykologisen kehyksen perusteet. Kykenet myös soveltamaan tätä teoriaa todellisiin elämäntilanteisiin ja ratkaisuihin. Opit, miten perus MDA-elementit liittyvät pelillistettyihin ratkaisuihin ja mitkä ovat pelimäisiä elementtejä. Kurssin aikana käytämme Design Thinking -menetelmää konseptityön perustana.
Esitietovaatimukset
Tämä kurssi sopii kaikille JAMK- ja Edu-futuran opiskelijoille, joilla on aiempi tausta omalla asiantuntija-alueellaan, jos olet motivoitunut konseptoinnista ja vakavista peleistä/pelillistämisestä. Perustaidot projektityöskentelystä vaaditaan.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä (1): Sinulla on tietoa vakavien pelien ja pelillistämisen alueelta. Tunnet peruskäsitteet ja teoreettisen viitekehyksen vakavien pelien takana. Pystyt kehittämään konseptin siemenen vakavasta pelistä tai pelillistetystä ratkaisusta.
Tyydyttävä (2): Ymmärrät käsitteet ja pystyt osoittamaan, miten konsepti-ideasi vaikuttaa kohdeyleisöön tai -ryhmään. Sinulla on tietoa erilaisten pelimäisten elementtien käytöstä, jotka motivoivat ihmisiä kehittämään itseään. Pystyt työskentelemään vakavan pelin kehitysryhmässä ja käyttämään taitojasi prosessin parantamiseen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Ymmärrät vakavien pelien teoreettisen taustan ja voit soveltaa hankittua tietoa todellisessa kehitysprojektissa. Voit käyttää taitojasi ja tietoasi ongelmien ratkaisemiseen. Ymmärrät yhteyden MDA:n ja pelillistämisen välillä ja pystyt soveltamaan järkeviä pelimäisiä elementtejä ei-pelilliseen ympäristöön projektissasi.
Erittäin hyvä (4): Ymmärrät ei-pelillisten ratkaisujen teoreettiset käsitteet perusteellisesti ja pystyt analysoimaan olemassa olevia ratkaisuja MDA:n ja SDT:n näkökulmasta. Pystyt luomaan kunnollisen vakavan pelin ja/tai pelillistetyn ratkaisun/konseptin, joka on hyödyllinen valitulla teollisuuden alalla.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5): Ymmärrät teoreettisen kehyksen perusteellisesti ja kykenet analysoimaan pelillistettyjä käsitteitä kriittisesti. Voit keskustella analyyttisesti pelillistämisestä ja vakavista peleistä, esittää ja puolustaa (tiedon ja todisteiden perusteella) mielipiteitäsi. Pystyt osoittamaan kriittiset kohdat sekä peliteoriasta ja MDA:sta että psykologisesta näkökulmasta. Voit soveltaa tietoasi ja ymmärrystäsi aiheesta myös omalla asiantuntija-alueellasi. Pelillistetty konseptisi/protoyypisi on sellaisella tasolla, että sen olisi mahdollista jatkaa tuotantovaiheeseen.