Siirry suoraan sisältöön

Rakennusmestari (YAMK)

Tutkinto:
Tekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Rakennusmestari (YAMK)

Laajuus:
90 op

Osaamiskuvaus

Rakennusmestarin YAMK-opinnot tarjoavat sinulle ajankohtaista tietoa kestävästä rakentamisesta. Opintojen aikana paneudut johtamiseen, hankintaan ja sopimusteknisiin asioihin, joiden hallintaa vaativien rakennusprojektien läpivieminen edellyttää. Lisäksi syvennyt rakennusalan uusimpiin tutkimuksiin, menetelmiin ja teknologioihin, mikä takaa, että pysyt ajan tasalla nopeasti kehittyvässä ympäristössä.

YAMK-opintojen aikana opit soveltamaan työssäsi tutkimus- ja kehittämismenetelmiä uusien ja tulevaisuutta ennakoivien ratkaisujen tuottamiseksi. Vahvistat myös valmiuksiasi johtaa projekteja kestävän kehityksen arvojen mukaisesti.

Tämä tutkinto on tehty niille rakennusmestareille, jotka haluavat käyttää kaikki opinnot oman tuotanto-osaamisen ja johtamisen kehittämiseen eikä tähtäimessä ole rakentamisen suunnittelutehtävät.

Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen

Rakennusmestarin YAMK-opintojen laajuus on 90 opintopistettä ja sen suorittaminen kestää noin 2-3 vuotta. Opintoja on mahdollista suorittaa työn ohessa.

Kestävän rakentamisen ja rakentamisen ohjuksen osaaminen rakentuu 1 vuoden pakollisista opinnoista. Ihmisten ja projektien johtamisosaamista tuetaan johtamisopinoilla. Osaamista tukevat opintojaksoissa saatava tieto, mutta myös muiden opiskelijoiden omat kokemukset ja käytänteet tukevat kehittymistä.

Tutkinnossa ei ole polkuopintoja, kuten yleensä Insinööri (YAMK), rakennustekniikan tutkinnossa. Kaikki tutkinnon opintojaksot (60 opintopistettä) auttavat sinua kehittämään johtamista tai tuotanto-osaamista.

Opinnäytetyö on 30 opintopistettä työelämän kehittämistä ja se alkaa 1. vuoden jälkeen.

Opintojen joustava toteuttaminen

Ensimmäisen vuoden opinnot (20 opintopistettä) sisältävät kontaktin kerran kuukaudessa. Ne toteutetaan kahden arkipäivän kontakteina. Osa vaatii läsnäoloa Jyväskylän kampuksella. Loput opintojaksot (40 opintopistettä) ja 30 opintopisteen opinnäytetyön voit aikatauluttaa oman jaksamisesi mukaan ja valita lähi- tai verkko-opetusta. Tapaamisten välillä opiskelet itsenäisesti tai pienryhmissä.

Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduFutura-yhteistyöoppilaitoksissa ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.

Työelämäläheinen oppiminen

Opintoihin liittyvät oppimis- ja kehittämistehtävät integroidaan työelämään. Oppimisessa hyödynnetään ryhmän jäsenten osaamista ja asiantuntemusta koko ryhmän hyväksi aktiivisen vuorovaikutuksen kautta. Työelämän ajankohtaisia aiheita tuodaan esille myös vierailuluennoilla.

Uramahdollisuudet ja työllistyminen

Rakennusmestari, YAMK-tutkinto-ohjelma on tarkoitettu henkilöille, joilla on halu laajentaa valmiuksiaan toimia asiantuntija-, johto- ja kehittämistehtävissä omalla alallaan. Opintojen tavoitteena on syventää osaamista kestävän rakentamisen ja johtamisen eri osa-alueilla ja luoda valmiuksia erityistä asiantuntemusta vaativiin työelämän kehittämistehtäviin myös kansainvälisissä verkostoissa. Kestävän rakentamisen ja johtamisen asiantuntijuus avaa uusia ja haastavia työtehtäviä ja mahdollisuuksia uralla etenemiseen.

YAMK-tutkinto avaa ovia uusiin ja haastaviin työtehtäviin ja parantaa mahdollisuuksiasi uralla etenemiseen. Rakennusmestari YAMK-tutkinnon suorittaneena sinulla on erinomaiset valmiudet johtaa rakennusalan suunnittelu- tai tuotanto-organisaatioita.

Voit toimia esimerkiksi

- tiiminvetäjänä
- yksikön vetäjänä
- työpäällikkönä.

Opintojen aikana vahvistuvat myös valmiutesi johtaa rakennusprojekteja ja niiden eri vaiheita. Näin ollen tuleva työnimikkeesi voi olla myös esimerkiksi

- työmaainsinööri
- vastaava työnjohtaja
- rakennuttaja
- rakennuttajakonsultti.

Kelpoisuudet

Tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto (kuten diplomi-insinööri ja maisteri) ja siten antaa kelpoisuuksia esimerkiksi viranomaistyöhön ja koulutustehtäviin. Toistaiseksi poikkeuksellisen vaativat suunnittelutehtävät vaativat Insinööri (YAMK) tutkinnon.

Jatko-opinnot

Voit valmistuttuasi hakeutua yliopistojen jatko-opintoihin tai ammatillisen opettajakorkeakoulun opintoihin. Voit jatkaa opintojasi myös hakeutumalla esimerkiksi vastaaviin jatkokoulutusohjelmiin ulkomaisissa korkeakouluissa, esimerkiksi EUDRES-korkeakouluissa. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.

Koulutuksen suunnittelu

Tutkinto-ohjelman suunnittelussa ja kehittämisessä on ollut mukana työelämän edustajia sekä korkeakoulun asiantuntijoita ja opiskelijoita eri aloilta. Koulutusta kehitetään työelämässä toimivien opiskelijoiden jatkuvan palautteen perusteella.

Vastuuhenkilö

Pekka Lähdesmäki
Lehtori, Teknologia
+358504471230
etunimi.sukunimi@jamk.fi

Rakennusmestari (YAMK)
Tunnus
(YRA2025KS)

Ajoitus 13.01.2025 - 19.05.2025 Toteutuksen tunnus YT00CP67-3001 Ryhmät YTR25K1 YRA25K1
Ajoitus 13.01.2025 - 19.05.2025 Toteutuksen tunnus YT00CP65-3001 Ryhmät YTR25K1 YRA25K1