Perhe- ja jäämistöoikeus (5 op)
Toteutuksen tunnus: HL00CA74-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
25.08.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Liiketoimintayksikkö
- Toimipiste
- Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 45
- Koulutus
- Liiketalous (AMK)
- Opettajat
- Sanna-Maria Klemetti
- Ryhmät
-
ZJA25SHAvoin amk, lita
-
HTL24S1Tradenomi (AMK), liiketalous, päivätoteutus
-
HTLFINFinanssiala, liiketalous
- Opintojakso
- HL00CA74
Arviointiasteikko
0-5
Sisällön jaksotus
Luennot ja oppimistehtävät Moodlessa ilmoitetun aikataulun mukaan.
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Perhe- ja jäämistöoikeus muodostaa ns. elämänkaarioikeuden eli tarvitset tämän oikeudenalan osaamista monessa omassa elämäntilanteessasi sekä toimiessasi asiantuntijatehtävissä esim. pankissa.
Opintojakson osaamiset
Liiketoimintaosaaminen
Opiskelijalla on keskeiset tiedot suuntautumisvaihtoehtoon liittyvistä teorioista. Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.
Oppimaan oppiminen
Opiskelija arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä. Opiskelija osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.
Eettisyys
Kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.
Opintojakson osaamistavoite
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Ymmärrät perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen. Osaat laatia perhe- ja jäämistöoikeudellisia asiakirjoja.
Sisältö
Kihlaus, avoliitto ja avioliitto
Lapsen asema
Perimysjärjestys
Perinnönjako
Oikeuskäytäntö
Oppimateriaalit
Luentoaineistot, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö; avioliittolaki, avoliittolaki, perintökaari sekä laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Suositeltava kirjallisuus:
Kangas, U. 2019. Perhe- ja jäämistöoikeuden perusteet. Helsinki. Alma Talent Pro.
Opetusmenetelmät
Opintojakso suoritetaan osallistumalla luento-opetukseen, joka toteutetaan luentoina / (webinaareina) sekä mahdollisesti myös itsenäisenä ulkopuolisten toimijoiden tarjoamien verkkoluentojen seuraamisena (esim. Eduhouse). Lisäksi opintojakso sisältää oppimis- ja harjoitustehtäviä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson arvosana määräytyy Moodlessa 21. - 22.11.2025 pidettävän lopputentin perusteella. Lopputentti aukeaa 21.11. kello 12.00 ja sulkeutuu 22.11.2025 kello 12.00.
Mikäli tentti tulee hylätyksi, pidetään näiltä osin uusintatentti Moodlessa. Ensimmäinen uusintatentti avautuu 5.12.2025 klo 7.00 ja sulkeutuu 6.12.2025 klo 23.59. Toinen uusintatentti avautuu 12.12.2025 klo 7.00 ja sulkeutuu 13.12.2025 klo 23.59. Uusintatenttiin tulee ilmoittautua viimeistään kaksi päivää ennen tenttipäivää opettajalle lähetettävällä sähköpostiviestillä. Tenttiin voi osallistua vasta sen jälkeen, kun kaikki oppimis- / tuntitehtävät on palautettu hyväksytysti. Tarkemmat tiedot tenttimisestä ilmoitetaan Moodlessa tentin yhteydessä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Valinnaisen suoritustavan toteuttaminen arvosanaan oikeuttavasti vaatii erityisen perustellun syyn, joka arvioidaan tapauskohtaisesti.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Oppimistehtävät ovat pääsääntöisesti lainsäädännön soveltamiseen liittyviä tehtäviä.
Opintojakson kuormittavuus tunteina:
tunnit 22 h
virtuaaliopiskelu 38 h (sisältää verkkotentin)
itsenäinen pari - / ryhmätyöskentely ja
itsenäinen työskentely / oppimistehtävien tekeminen 75 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä 1
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Ymmärrät perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen. Osaat laatia perhe- ja jäämistöoikeudellisia asiakirjoja.
Tyydyttävä 2
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Ymmärrät perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet ja osaat soveltaa niitä käytännön tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat.
Osaat laatia perhe- ja jäämistöoikeudellisia asiakirjoja ja tiedät niihin liittyvät lainsäädännön.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Ymmärrät perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet ja osaat soveltaa niitä käytännön tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä noudatat annettuja oikeustapauksen ratkaisuohjeita. Osaat laatia perhe- ja jäämistöoikeudellisia asiakirjoja ja tiedät niihin lainsäädännön edellyttämät muotomääräykset.
Kiitettävä 4
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Hallitset perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet ja osaat soveltaa niitä käytännön tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat soveltaa annettuja oikeustapauksen ratkaisuohjeita. Osaat laatia perhe- ja jäämistöoikeudellisia asiakirjoja ja tiedät niihin lainsäädännön edellyttämät muotomääräykset sekä oikeuskäytännön.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Hallitset perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet ja osaat soveltaa niitä käytännön tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat analysoida tapausta monipuolisesti sekä osoitat omaavasi ongelmakeskeistä ratkaisukykyä. Pystyt ohjaamaan työyhteisön muita jäseniä asiakirjojen laadinnassa lainsäädännön muotomääräyksiä noudattaen.
Esitietovaatimukset
Suomen oikeusjärjestelmä ja –järjestys
Oikeustoimi ja oikeustoimikelpoisuus
Sopimuksen syntyminen ja päättyminen
Sopimusten muoto, sisältö ja tulkinta
Oikeuskäytäntö
Lisätiedot
Maksimissaan opiskelija voi saada 100 pistettä loppukokeesta. Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan vähintään 50 pistettä. Pisteinä tämä tarkoittaa:
arvosana 5 = 89-100 pistettä
arvosana 4 = 77-88- pistettä
arvosana 3 = 65-76 pistettä
arvosana 1-2 = 50-64 pistettä