Pilviarkkitehtuuri (5 op)
Toteutuksen tunnus: HT00CF33-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
-
12.01.2026 - 20.05.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Liiketoimintayksikkö
- Toimipiste
- Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 35
- Koulutus
- Tietojenkäsittely (AMK)
Arviointiasteikko
0-5
Sisällön jaksotus
Flipped learning, itseopiskeltuna moduulit 1-3.
Viikko 1 - Moduulit 4 -5
Viikko 2 - Moduulit 6
Viikko 3 - Moduulit 7
Viikko 4 - Moduulit 8-9
Viikko 5 - Moduulit 9-10
Viikko 6 - Moduulit 10 - 11
Viikko 7 - Moduulit 12 - 13
Viikko 8 - Moduuli 14 : Building Serverless Architectures and Microservices,
tunnilla guided lab, kotitehtäväksi: Challenge (Café) lab: Implementing a Serverless Architecture for the Café.
Viikko 9 - Moduuli 15
Viikko 10 - Moduuli 16
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Pilvipalveluympäristöt tarjoavat mahdollisuuden rakentaa elastisia ja korkean käytettävyyden periaatteita noudattavia arkkitehtuureita digitaalisiin palveluihin. Opintojakson aikana opit, kuinka pilvipalveluissa voidaan rakentaa korkean käytettävyyden virtuaalinen konesali ja tunnet siihen liittyvät aliverkot- ja resurssit. Samalla ymmärrät, mitä hyötyä infrastruktuurin kuvaamisesta koodilla on pilvipalveluympäristöjen operoinnin, monistettavuuden ja ylläpidon näkökulmasta.
Opintojakson osaamiset
- Sovelluskehitysosaaminen: Tuntee sovelluskehityksessä käytettäviä teknologioita ja tunnistaa erilaisten teknologioiden merkityksen ja niiden väliset suhteet.
- Tietojärjestelmäosaaminen: Tuntee ja osaa hyödyntää tyypillisiä tietojärjestelmiä ja palveluita sekä ymmärtää tietoturvan merkityksen palveluiden hyödyntämisessä.
- ICT-Erikoisosaaminen: Osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan jollakin ICT:n osa-alueella sekä analysoida, arvioida ja kehittää toimintaa tällä alueella.
- Työelämässä toimiminen: Hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.
Opintojakson tavoite
Opintojakson suoritettuasi ymmärrät, kuinka pilvipalveluiden virtuaalinen infrastruktuuri toimii ja kuinka palveluita voidaan kuvata koodina sekä mitä etuja infrastruktuuri koodina (IaC) tarjoaa DevOps-toiminnassa. Kykenet soveltamaan korkean käytettävyyden ja elastisen pilvipalveluarkkitehtuurin periaatteita.
Sisältö
Opintojaksolla perehdymme mm. seuraaviin alueisiin: pilviarkkitehtuuri, tallennuskapasiteetin hyödyntäminen, laskentakapasiteetti kerros, tietokantakerros, verkkoympäristöt ja niiden yhdistäminen, käyttäjähallinta ja sovelluksien käyttöoikeudet, elastisen ja korkean käytettävyyden arkkitehtuurin sekä monitoroinnin implementointi, arkkitehtuurin automatisointi, välimuistien hyödyntäminen, löyhästi kytkettyjen arkkitehtuurien rakentaminen, vikatilanteista palautuminen ja toipumissuunnitelmat ja infrastruktuuri koodina.
Aika ja paikka
Rajakatu 35, viikot 3-13, 10 x 3,5 tunnin luennot.
Oppimateriaalit
Opettajan kirjoittama oppimateriaali ja valikoidut verkkolähteet. AWS Academy materiaalit.
Opetusmenetelmät
Ohjatut oppitunnit ja luennot luokkatilassa. Ohjatut oppimistehtävät automaattisella palautteella ja aktiviteetit luokkatilassa, sekä haastetehtävät ja päättötyö kotitehtävinä. Tietotestit tehdään jokaisen moduulin päätteeksi teorian pohjalta. Jokaisen luennon yhteydessä tehdään labra luentoihin liittyvästä aiheesta. Opiskelijat työstävät itsenäisesti "Challenge lab" tehtävät jokaisesta moduulista omatoimisesti kotitehtävänä. Challenge Labien purku käsitellään kunkin luennon alussa.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Voidaan kuvata esim. erilaiset tutustumiset työelämään, alumniyhteistyö, vierailevat luennoitsijat jne
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Koneellinen exam-tentti.
Kansainvälisyys
Osa opetusmateriaalista pohjautuu kansainväliseen AWS Academy yhteistyöhön. Lähdemateriaali on englanninkielistä
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojen korvaaminen ja sisällyttäminen on mahdollista esimerkiksi AWS Cloud Architecture kurssin suorituksella ja päättötyöllä. Tarkemmat tiedot sisällyttämisestä tai korvaamisesta Jamkin tutkintosäännön pykälässä 17.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson kuormitus on 135h (5op) tuntia.
Luennot 35 h (10*3,5h)
Materiaaliin ja ohjelmistoihin perehtyminen, itseopiskelu 60h
Harjoitukset ja tehtävät 40h
Yhteensä 135h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä 1
Tunnet opintojakson asiat käsitteiden tasolla. Tunnet pilvipohjaisen ICT-infrastruktuurin komponentit ja termit sekä niiden tarkoituksen. Toteutat päättötyösi selainpohjaisen hallintakäyttöliittymän kautta manuaalisesti.
Tyydyttävä 2
Tunnet opintojakson asiat yleisellä tasolla ja osaat soveltaa tietoa käytäntöön. Tunnet ICT-infrastruktuurin komponentit ja termit sekä niiden tarkoituksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3
Ymmärrät pilvipohjaisen ICT-infrastruktuurin käsitteet ja voit soveltaa saatua tietoa tosielämän ICT-infrastruktuurin kuvaamiseen ja rakentamiseen.
Kiitettävä 4
Hallitset pilvipohjaisen ICT-infrastruktuurin käsitteet ja voit soveltaa saatua tietoa tosielämän ICT-infrastruktuuri tarpeissa. Olet laajentanut tietämystäsi itsenäisesti kurssin aikana.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5
Aiempien vaatimusten lisäksi voit keskustella analyyttisesti ICT-infrastruktuurin käsitteistä ja esittää ja puolustaa (tietoon ja näyttöön perustuen) mielipiteitäsi. Voit kyseenalaistaa esitetyt tiedot ja antaa kelvollisia vaihtoehtoja. Pystyt toteuttamaan päättötyön infrastruktuurin koodina (IaC), hyödyntämällä esimerkiksi CloudFormation tai Cloud Deployment Kit -palveluita.
Esitietovaatimukset
Perustason ymmärrys ICT-infrastruktuurista
Perustason ymmärrys pilvipalveluista
Osaat toimia ja käyttää komentorivipohjaisia työkaluja
Perustason ymmärrys skriptaamisesta ja ohjelmoinnista
Lisätiedot
Opintojakson suorittamisen edellytyksien osalta on hyvä ymmärtää pilvipalveluiden perusteita esimerkiksi: Amazon Web Services (suositus) tai Microsoft Azure tai Google Cloud Platform alustoista ja perustason ymmärtämistä pilvipalveluiden elastisuudesta, skaalautuvuudesta ja korkean käytettävyyden periaatteista.
Lopullisen arvosanan määräytymiseen vaikuttaa opiskelun työskentely, aikataulussa pysyminen, ohjeiden noudattaminen jne.
Arviointi:
-Tentti 40% arvosanasta (Ei materiaaleja käytettävissä, valvottu tentti luokassa)
-Päättötyö 40% arvosanasta
-"Guided lab" ja "Challenge Lab" labrat sekä "Knowledge Check" tehtävät 20% arvosanasta (sisältää kaikki guided lab, challenge lab tehtävät ja Knowledge Checkit)