Siirry suoraan sisältöön

Sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmä ja lainsäädäntö (3 op)

Toteutuksen tunnus: SZ00CI69-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
25.08.2025 - 26.10.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Hyvinvointiyksikkö
Toimipiste
Lutakon kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 100
Koulutus
Fysioterapeutti (AMK)
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
Sosionomi (AMK)
Toimintaterapeutti (AMK)
Opettajat
Riikka Rantanen
Teppo Karapalo
Minna Seikkula
Ryhmät
ZJASOS25SM
Avoin AMK, sote, AMK-väylät, sosionomi monimuoto
ZJASFT24S1
Avoin AMK, sote, AMK-väylät, fysioterapeutti päivä
ZJASTT25S1
Avoin AMK, sote, AMK- Väylät, toimintaterapeutti päivä
SKO25SM
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
SFT25S1
Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma (AMK)
STT25S1
Toimintaterapeutti (AMK)
ZJASKO25SM
Avoin AMK, sote, AMK-väylät, kuntoutuksen ohjaaja monimuoto
SOS25SMS
Sosionomi (AMK), sosiaaliohjaus
Opintojakso
SZ00CI69
Toteutukselle SZ00CI69-3007 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Tavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on hahmottaa sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmä ja sitä ohjaava lainsäädäntö.

Osaamiset:

Eettisyys (kaikille yhteinen)
Kestävä kehitys (kaikille yhteinen)
Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen (Sosionomi AMK)
Kuntoutuksen palvelujärjestelmäosaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Vaikuttaminen ja palveluiden edistäminen (Toimintaterapeutti AMK)
Ammatillinen ja ammattien välinen toiminta (Fysioterapeutti AMK)

Osaamistavoitteet:

Tunnet oman alasi ammattieettiset periaatteet ja arvot ja osaat yhdistää ne osaksi palvelujärjestelmää ja lainsäädäntöä. Osaat edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä huomioit moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumisen palvelujärjestelmässä.

Osaat käyttää omaan alaasi liittyvää tietoa palvelujärjestelmän kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen.

Tiedät sosiaalihuoltolain, terveydenhuoltolain ja asiakkaan asemaa ja oikeuksia turvaavan lainsäädännön. Tunnet hyvinvointialueiden, kuntien, yksityisen ja kolmannen sektorin sosiaali-, terveys- ja kasvatuspalvelujen järjestämisen ja tuottamisen tavat, ohjauksen ja valvonnan. Ymmärrät palvelujärjestelmän merkityksen osana sosiaaliturvaa ja sosiaalista kestävyyttä.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä ja sitä ohjaava lainsäädäntö.

Lisäksi tarkastellaan palvelujärjestelmää ohjaavia arvoja ja periaatteita sekä asiakkaan osallisuutta ja toimijuutta osana palvelujärjestelmää.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutuu kokonaan verkossa 18.8.- 26.10. 2025 aikataulutettuina webinaareina.

Oppimateriaalit

FINLEX. Ajantasainen lainsäädäntö esim. terveydenhuoltolaki ja sosiaalihuoltolaki.
Ihalainen, Jarmo, Kettunen Terttu. Turvaverkko vai trampoliini; sosiaaliturvan mahdollisuudet. WSOYpro, painovuosi 2016.
Laaksonen, H., Laitinen, H. & Hiilamo, H. 2020. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä. Sanoma Pro Oy. Myös e-kirjana.
Sosiaali- ja terveysalan eettinen perusta. 2011. Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE. Saatavana sähköisenä.

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla käytetään opetus- ja oppimismenetelminä verkko-opetusta (webinaarit), oppimistehtäviä, itsenäistä opiskelua yksin ja ryhmissä. Opintojakson ajan pidät oppimispäiväkirjaa reflektoiden opiskeltavia teemoja.

Kaikkiin webinaareihin tulet valmistautuneena etukäteen annetun ohjeistuksen mukaisesti. Tulet työskentelemään webinaareissa pienryhmissä käsiteltävän teeman mukaisesti. Webinaarit ovat vuorovaikutteisia oppimistilanteita.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla teet parin kanssa kirjallisen oppimistehtävän. Tarkempi aikataulu tehtävän tekemiselle löytyy opintojakson Moodlesta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit hakea hyväksilukua aiemmilla vastaavilla korkeakouluopinnoilla (sisältö/tavoitteet/laajuus). Voit hakea hyväksilukua myös mikäli sinulla on sosiaali- ja terveydenhuollon perustutkinto (esim. lähihoitaja) ja vähintään puoli vuotta (6 kk) sosiaali- ja terveydenhuollon työkokemusta. Huom. esimerkiksi varhaiskasvatuksen tai nuorisotyön kokemusta ei hyväksytä. Osaaminen osoitetetaan tällöin opintojaksoon kuuluvalla oppimistehtävällä. Keskustele osaamisestasi opettajatutorisi kanssa ja tee tarvittaessa e-ahothakemus mahdollisimman pian opintojakson alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Webinaarit 3 x 4 h ja niihin valmistautuminen 3 x 3 h = 21 h
Oppimistehtävä (paritehtävä) 35 h
Itsenäinen työskentely 25 h

Yhteensä 81 h = 3 op

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1= Osaat kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja nimetä sitä ohjaavia lakeja. Osaat kertoa, mitä asiakkaan osallisuus ja toimijuus osana palvelujärjestelmää tarkoittavat sekä mitkä arvot ja periaatteet palvelujärjestelmää ohjaavat.


2= Osaat kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja kertoa siitä esimerkkejä. Osaat määritellä palvelujärjestelmää ohjaavia lakeja. Osaat selittää, mitä asiakkaan osallisuus ja toimijuus osana palvelujärjestelmää tarkoittavat sekä mitkä arvot ja periaatteet palvelujärjestelmää ohjaavat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3= Osaat esitellä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja kertoa siitä esimerkkejä. Osaat soveltaa palvelujärjestelmää ohjaavia lakeja. Osaat selittää, mitä asiakkaan osallisuus ja toimijuus osana palvelujärjestelmää tarkoittavat sekä mitkä arvot ja periaatteet palvelujärjestelmää ohjaavat. Osaat selittää, miten edellä mainitut asiat näkyvät käytännössä.


4= Osaat esitellä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja perustella sitä sekä tulkita palvelujärjestelmää ohjaavaa lainsäädäntöä. Osaat analysoida, mitä asiakkaan osallisuus ja toimijuus osana palvelujärjestelmää tarkoittavat sekä mitkä arvot ja periaatteet palvelujärjestelmää ohjaavat. Osaat perustella, miten edellä mainitut asiat näkyvät käytännössä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Osaat esitellä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja arvioida sitä sekä tulkita palvelujärjestelmää ohjaavaa lainsäädäntöä. Osaat analysoida, mitä asiakkaan osallisuus ja toimijuus osana palvelujärjestelmää tarkoittavat sekä mitkä arvot ja periaatteet palvelujärjestelmää ohjaavat. Osaat perustella, miten edellä mainitut asiat näkyvät käytännössä. Osaat liittää teemat laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin.

Lisätiedot

Opintojakson arvosana muodostuu numeerisesti asteikolla 0-5 arvioitavasta oppimistehtävästä. Oppimistehtävään sisältyy itsearvioinnin osuus.

Siirry alkuun