Siirry suoraan sisältöön

Lapsilähtöinen lastensuojelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: SZ00CI90-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
17.11.2025 - 08.01.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
12.01.2026 - 15.03.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Hyvinvointiyksikkö
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
Sosionomi (AMK)
Opettajat
Riikka Rantanen
Merja Nybacka
Ryhmät
SKO24SM
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
ZJA26KS
Avoin AMK, sote
SOS24SM
Sosionomi (AMK)
Opintojakso
SZ00CI90
Toteutukselle SZ00CI90-3002 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Tavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystäsi lastensuojeluprosessista osana sosiaalihuoltoa.

Osaamiset:

Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen (Sosionomi AMK)
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Sosiaalialan eettinen osaaminen (Ssionomi AMK)

Eettisyys (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen palvelujärjestelmä (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen suunnittelu (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)

Osaamistavoitteet:

Tunnet alan juridisen säädöspohjan ja toimit keskeisen lainsäädännön (sosiaalihuoltolaki, lastensuojelulaki) mukaisesti. Tunnet keskeiset lastensuojelupalvelut.

Osaat kuvata lastensuojelun asiakas- ja palveluprosessin lapsilähtöisesti. Tunnistat palvelutarpeen ja osaat suunnitella ja arvioida tavoitteellista asiakastyötä.

Ymmärrät lastensuojelun tavoitteita, arvoja, periaatteita ja työskentelytapoja. Osaat ajatella lapsilähtöisesti ja ammattieettisesti sekä huomioida lapsen edun ja oikeudet työn lähtökohtana.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on lastensuojelun prosessi sekä sitä ohjaava lainsäädäntö: ennaltaehkäisevä lastensuojelu, lastensuojelutarpeen tunnistaminen, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu (avohuolto, sijaishuolto, jälkihuolto) ja dokumentointi. Tarkastelun kohteena ovat lastensuojelua ohjaavat arvot, eettisyys ja lapsilähtöisyys.

Aika ja paikka

Katso koodilla SZ00CI90-3002 opintojakson opetuksen aikataulut osoitteesta https://lukkarit.peppi.jamk.fi

Oppimateriaalit

Lastensuojelulaki 2007/417

Sosiaalihuoltolaki 1301/2014

Räty, Tapio (2023). Lastensuojelulaki - Käytäntö ja soveltaminen.

Lastensuojelun käsikirja / THL (verkkomateriaali)

Araneva, Mirjam (2022). Lapsen suojelu, toteuttaminen ja päätöksenteko. Käsikirja lapsen asioista päättävälle. Talentum Pro.

Kiili, Jaakola, Anis, Lamponen & Stenvall (toim.) (2024). Lapsiperheiden ja lastensuojelun sosiaalityö.

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla käytetään opetus- ja oppimismenetelminä webinaareja, itsenäistä työskentelyä, itsenäisesti tai pienryhmissä järjestettävää opintokäyntiä ja sen raportointia, Moodle- oppimisympäristössä tehtäviä testejä sekä pareittain tehtävää kirjallista oppimistehtävää. Oppimismenetelmänä sovelletaan integratiivista pedagogiikkaa (esim. casetyöskentely), joka yhdistää teorian, käytännön toteutuksen, reflektion ja sosiokulttuurisen tiedon eli osallistumalla opitun tiedon.

Opintojakson oppimisen kokonaisuus rakentuu osa kerrallaan. Siksi on tärkeää, että olet mukana jokaisessa webinaarissa. Webinaareissa saat ohjausta ja tukea opintojaksolla työskentelyyn ja etenemiseen. Webinaarit ovat vuorovaikutteisia oppimistilanteita ja tulet niihin valmistautuneena etukäteen annetun ohjeistuksen mukaisesti. Webinaareihin osallistuminen edellyttää toimivaa kameraa, kuulokkeita ja mikrofonia.

Mikäli käytät tehtävissä tekoälyä, lisää tehtäviin sanallinen kuvaus, miten, missä määrin ja missä kohdin olet sitä hyödyntänyt.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintokäynti lastensuojelun palveluita tarjoavaan organisaatioon
Kokemusasiantuntijan vierailu
Työelämäedustajan vierailu

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Verkkotentit (testit 2kpl) Moodlessa
Pareittain tehtävä kirjallinen oppimistehtävä
Opintokäynti ja sen raportointi Moodleen

Tarkemmat aikataulut löytyvät toteutuksen Moodle- työtilasta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit hakea hyväksilukua aiemmilla vastaavilla korkeakouluopinnoilla (sisältö/tavoitteet/laajuus), tai aiemmin hankitulla opintojakson sisältöihin ja tavoitteisiin soveltuvalla, vähintään yhden vuoden (12 kk) kestäneellä lastensuojelutyön työkokemuksella. Keskustele osaamisestasi opettajatutorisi kanssa ja tee tarvittaessa e-ahothakemus viimeistään kaksi viikkoa ennen opintojakson alkamista.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Webinaarit 16h, webinaareihin valmistautuminen 10h, opintokäynti ja sen raportointi 10h, testit 2h,
itsenäinen työskentely ja pareittain tehtävä oppimistehtävä 97 h. Yhteensä 135 tuntia.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1= Osaat kuvata lastensuojelun prosessin ja nimetä sitä ohjaavia lakeja. Osaat kertoa, mitä eettisyys ja lapsilähtöisyys lastensuojelussa tarkoittavat, ja mitkä periaatteet ja arvot työtä ohjaavat.


2= Osaat kuvata lastensuojelun prosessin ja kertoa siitä esimerkkejä. Osaat määritellä prosessia ohjaavia lakeja. Osaat selittää, mitä eettisyys ja lapsilähtöisyys lastensuojelussa tarkoittavat, ja mitkä periaatteet ja arvot työtä ohjaavat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3= Osaat esitellä lastensuojelun prosessin ja kertoa siitä esimerkkejä. Osaat soveltaa prosessia ohjaavia lakeja. Osaat selittää, mitä eettisyys ja lapsilähtöisyys lastensuojelussa tarkoittavat, ja mitkä periaatteet ja arvot työtä ohjaavat. Osaat selittää, miten edellä mainitut asiat näkyvät käytännön työssä.


4= Osaat esitellä lastensuojelun prosessin ja perustella sitä, sekä tulkita prosessia ohjaavaa lainsäädäntöä. Osaat analysoida, mitä eettisyys ja lapsilähtöisyys lastensuojelussa tarkoittavat, ja mitkä periaatteet ja arvot työtä ohjaavat. Osaat perustella, miten edellä mainitut asiat näkyvät käytännön työssä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Osaat esitellä lastensuojelun prosessin ja arvioida sitä, sekä tulkita prosessia ohjaavaa lainsäädäntöä. Osaat analysoida, mitä eettisyys ja lapsilähtöisyys lastensuojelussa tarkoittavat, ja mitkä periaatteet ja arvot työtä ohjaavat. Osaat perustella, miten edellä mainitut asiat näkyvät käytännön työssä. Osaat liittää teemat laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin.

Esitietovaatimukset

Suomalaisen sosiaalihuollon palvelujärjestelmän tunteminen.

Lisätiedot

Opintojakson arvioitavat suoritukset ovat opintokäynti ja sen raportointi (hyv-hyl), Moodle- testit (hyv-hyl) ja kirjallinen oppimistehtävä (0-5). Oppimistehtävään sisältyy opiskelijan henkilökohtainen itsearviointi, joka perustuu opintojakson osaamistavoitteisiin. Opintojakson numeerinen arvosana annetaan kirjallisen oppimistehtävän perusteella.

Siirry alkuun