Siirry suoraan sisältöön

Hevosen ravinnontarve ja ruokintaLaajuus (7 op)

Opintojakson tunnus: C-02467-MK00FS38

Opintojakson perustiedot


Laajuus
7 op
Opetuskieli
suomi
Korkeakoulu
Hämeen ammattikorkeakoulu

Osaamistavoitteet

Sinä osaat • kuvailla hevosen ruuansulatusjärjestelmän toiminnan ja sen merkityksen terveydelle ja hyvinvoinnille sekä soveltaa tätä tietoa ruokinnan suunnittelussa • tunnistaa ruuansulatushäiriöiden syitä ja ennaltaehkäistä niitä oikeanlaisella ruokinnalla ja ruokintatavoilla • arvioida eri rehujen ravitsemuksellista arvoa ja niiden sopivuutta eri hevosten tarpeisiin • arvioida hevosen yksilöllistä ravinnontarvetta ja tehdä ruokintasuunnitelmia, jotka vastaavat hevosten tarpeita ottaen huomioon myös rehujen saatavuuden ja ruokintatavat • arvioida ja tarvittaessa muokata ruokintasuunnitelmia

Sisältö

• Ravintoaineet ja rehut hevosen ruokinnassa • Hevosen ruuansulatus • Eri hevosryhmien ravinnontarve • Ruokinnan suunnittelu

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Sinä osaat • tunnistaa hevosen ruuansulatusjärjestelmän peruspiirteet, mutta soveltaminen ruokinnan suunnittelussa on puutteellista • tunnistaa joitakin ruuansulatushäiriöiden syitä • tunnistaa joitakin rehujen ominaisuuksia, mutta arviointi ja soveltaminen hevosten tarpeisiin on pintapuolista • arvioida hevosen ravinnontarvetta pintapuolisesti • tehdä yksinkertaisia ruokintasuunnitelmia ja tunnistaa ruokintasuunnitelmien muokkaustarpeita, joiden toteuttaminen ei onnistu itsenäisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Sinä osaat • kuvailla hevosen ruuansulatusjärjestelmän toiminnan ja ymmärrät sen merkityksen terveydelle • soveltaa tietoa ruokinnan suunnittelun perustasolla • tunnistaa yleisimpiä ruuansulatushäiriöiden syitä ja ehdottaa oikeanlaisia ruokintatapoja niiden ennaltaehkäisemiseksi • arvioida rehujen ravitsemuksellista arvoa ja valita sopivat rehut eri hevosten tarpeisiin yleisesti • arvioida hevosen yksilöllistä ravinnontarvetta ja laatia ruokintasuunnitelmia, jotka vastaavat tarpeisiin, huomioiden rehujen saatavuuden ja ruokintatavat • arvioida ruokintasuunnitelmien toimivuutta ja tehdä tarvittavia perustason muokkauksia

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Sinä osaat • kuvailla ruuansulatusjärjestelmän toiminnan tarkasti ja ymmärrät sen laajan merkityksen hyvinvoinnille • soveltaa tutkimustietoa monipuolisesti ruokinnan suunnittelussa • tunnistaa ruuansulatushäiriöiden syyt kattavasti ja suunnitella sekä perustella oikeanlaiset ruokintakäytännöt niiden ennaltaehkäisemiseksi • määritellä tarkasti rehujen ravitsemuksellisen arvon ja valita sekä perustella rehujen sopivuuden eri hevosten yksilöllisiin tarpeisiin • arvioida tarkasti hevosen yksilöllisen ravinnontarpeen ja tehdä perusteltuja ja käytännönläheisiä ruokintasuunnitelmia, jotka ottavat huomioon tarpeet, saatavuuden ja ruokintatavat • tulkita ruokintasuunnitelmia kriittisesti ja tehdä perusteltuja muutoksia hevosen hyvinvoinnin ja terveydentilan perusteella

Siirry alkuun