Siirry suoraan sisältöön

Peltoviljelyn perusteet (6 op)

Toteutuksen tunnus: LMSK0200-3003

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus

07.01.2021 - 31.07.2021

Opintopistemäärä

6 op

Virtuaaliosuus

6 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Maaseutuelinkeinot (AMK)

Opettaja

  • Ulla Heinonen

Ryhmät

  • ZJA21KL
    Avoin AMK, luva
  • ZJA20SLNV
    Avoin amk, luva, nuoren viljelijän opinnot
  • ZJK21KL
    Korkeakoulujen välinen yhteistyö, LUVAKO

Tavoitteet

Opiskelija hallitsee keskeisimmät asiat rehuviljojen ja -nurmen tuotannosta:
- tuntee maalajien viljeltävyyden
- osaa laatia kalkitussuunnitelman
- osaa laatia viljojen ja nurmen lannoitus- ja kasvinsuojelusuunnitelman
- tuntee kylvösiemen laadun tärkeyden kasvintuotannossa
- tuntee viljojen kasvuasteet
- tuntee peltojen kuivatuksen ja kastelun merkityksen ja järjestämistavat
- noudattaa turvallisia viljelytyötapoja
- tuntee viljojen ja nurmien työkoneet, niiden toimintaperiaatteet ja säädöt
- osaa valita viljojen ja nurmen eri tuotantomuotoihin ja olosuhteisiin sopivat työkoneet
- tietää IPM-viljelyn sekä Luomuviljelyn perusteet
Lisäksi opiskelija tunnistaa eri viljelykasvilajeja sekä näiden siemeniä.

Sisältö

rehuviljat – rehunurmet - maalajit - peltojen kastelu - peltojen kuivatus - peltojen kalkitus - lannoituksen perusteet - kasvisuojelun perusteet – viljan- ja nurmien tuotannon koneet – viljelykasvien ja niiden siementen tunnistus

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Seppänen (toim). 2012 tai uudempi. Peltokasvien tuotanto. Opetushallitus, ISBN 978-952-13-5189-1.
Kurppa, S. ym. Arktinen ruoantuotanto – Taustaselvitys ja kiteytysmatriisi. 2015. Helsinki: Luonnonvarakeskus. ISBN: 978-952-326-094-8
Mattila, T. 2017. Maan viljavuus ja kationinvaihtokapasiteetti käytännön näkökulmasta. Tallennettu luento Ravinnepiika -hankkeen kevätinfossa 15.3.2017. https://www.youtube.com/watch?v=blJYTAb7IFI&t=271s.
Nordkalk, 2014. Nordkalk Aito KALKITUSOPAS. https://www.farmit.net/sites/default/files/news_attachments/kalkitusopas_2014.pdf
ProAgria, 2017-2020, Maatalouskalenteri (yhden vuoden kalenteri riittää).
Seppänen, A. ym. 2019. Kierrätyslannoitus : Suunnittelu, käytännöt ja mahdollisuudet tulevaisuudessa. Helsinki: Luonnonvarakeskus. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-759-6. ISBN 978-952-326-759-6 (Verkkojulkaisu).
Luonnonvarakeskus, 2019. Kaikki irti lannasta - Opas hyvään lannankäsittelyyn. https://www.luke.fi/manurestandards/wp-content/uploads/sites/25/2019/11/Kaikki-irti-lannasta-FINAL.pdf.
Tukes, Kasvinsuojelututkinnon materiaali: https://tukes.fi/kasvinsuojeluainetutkinto
Peltonen-Sainio, P. 2005. Viljojen kehityksen ja kasvun ABC. Jokioinen: Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Maa- ja elintarviketalous 67. ISBN 951-729-955-9 (Verkkojulkaisu).
Ruokavirasto, Kasvintuotanto –verkkosivut. https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/kasvintuotanto/
Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr), 2014. Selvitys siemenviljataseen laadinnasta. https://www.vyr.fi/document/1/135/2e81fbf/muutra_dfa3535_siemenviljaselvitys_lopullinen.pdf
Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr), 2016. Puitavien peltokasvien hyvät tuotanto- ja varastointitavat. Helsinki. https://www.vyr.fi/document/1/569/1749085/puitav_869d3ea_VYR_Final_verkko_sivuttain_MMM.pdf
Maa- ja metsätalousministeriö asetus nro 7/2012. https://optima.jamk.fi/learning/id2/bin/user?rand=27522
Alanko, A-M. ym. 2013. Integroitu kasvinsuojelu (IPM) ja riskienhallinta viljanviljelyssä. Jokioinen: Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, www-osoite: http://www.mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti107.pdf. ISBN: 978-952-487-467-0.
ProAgria. Maan muokkaus. Tieto tuottamaan 54.
Alakukku, L. ym. Viljelymaan ABC –juttusarja, julkaistu Käytännön maamiehessä vuosina 2016-2017.
Järvenpää, L. & Savolainen, M. 2015. Maan kuivatuksen ja kastelun suunnittelu. 2. päivitetty painos. Suomen ympäristökeskus. ISBN 978-952-11-4517-9 (pdf).

Opetusmenetelmät

Kyseessä on jatkuva verkkototeutus, joten kurssi suoritetaan itsenäisesti opiskellen. Oppimisympäristössä opiskellaan luentotallenteiden, videoiden ja kirjallisen materiaalin avulla tehtäviä tehden. Kurssiin liittyy yksi käytännön harjoitustyö, johon tarvikkeet löytyvät kotikeittiöstä. Kustakin tehdystä tehtävästä opiskelija saa palautteen.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssi suoritetaan tehtäviä tekemällä hyväksyttävällä tasolla.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssin laajuus on 162 tuntia opiskelijatyötä.

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk 30
CampusOnline 10

Kurssin arvosana määräytyy jatkuvan arvioinnin perusteella eli palautettavat tehtävät arvioidaan.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä: 1
Opiskelija tuntee maalajien viljeltävyyden, kalkituksen, lannoituksen, kasvinsuojelun ja peltojen kuivatuksen sekä kastelun perusasiat. Opiskelija tuntee IPM- ja luomutuotanto -termit. Hän osaa tehdä viljojen idätysmäärityksen ja tuntee viljojen kasvuasteet tietäen mihin em. määrityksiä tarvitaan. Opiskelija tuntee viljan- ja nurmenviljelyn koneketjun ja tunnistaa työturvallisuusriskit viljelytöissä. Viljelykasvit ja niiden siemenet on tunnistettu riittävällä tasolla. Oppimistehtävät on palautettu, mutta niissä on puutteita.

T2. Tyydyttävä
Opiskelija osaa maalajien viljeltävyyden, kalkituksen, lannoituksen, kasvinsuojelun ja peltojen kuivatuksen sekä kastelun perusasiat. Opiskelija osaa määritellä IPM- ja luomutuotanto -termit. Hän osaa tehdä viljojen idätysmäärityksen ja osaa määrittää viljojen kasvuasteet osaten käyttää näitä tietoja hyväkseen viljelyn suunnittelussa. Opiskelija osaa viljan- ja nurmenviljelyn koneketjun. Opiskelija osaa ottaa työturvallisuusasiat huomioon viljelytöissä. Viljelykasvit ja niiden siemenet pääsääntöisesti osataan tunnistaa.
Oppimistehtävät on palautettu tehtävänannon mukaisina.
Hyvä: 3
Opiskelija osaa pääpiirteet maalajien viljeltävyydestä, kalkituksesta, lannoituksesta, kasvinsuojelusta ja peltojen kuivatuksesta sekä kastelusta. Opiskelija osaa määritellä IPM- ja luomutuotanto –termit. Hän osaa tehdä viljojen idätysmäärityksen ja osaa määrittää viljojen kasvuasteet osaten soveltaa näitä tietoja hyväkseen viljelyn suunnittelussa. Opiskelija osaa soveltaa erilaisia viljan- ja nurmenviljelyn koneketjuja. Opiskelija osaa soveltaa työturvallisuusasioita erilaisissa viljelytöissä. Viljelykasvien ja niiden siementen tunnistamisessa vähäisiä puutteita.
Oppimistehtävät on palautettu tehtävänannon mukaisina ja ne on dokumentoitu oppimateriaalia soveltaen.

K4 Kiitettävä
Opiskelija osoittaa hallitsevansa maalajien viljeltävyyden, kalkituksen, lannoituksen, kasvinsuojelun ja peltojen kuivatuksen sekä kastelun. Opiskelija hallitsee IPM- ja luomutuotanto –termit. Hän osaa tehdä viljojen idätysmäärityksen ja osaa määrittää viljojen kasvuasteet ja kykenee analysoimaan tulosten vaikuttavuutta viljelyn suunnitteluun. Opiskelija osaa soveltaa ja analysoida erilaisia viljan- ja nurmenviljelyn koneketjuja. Opiskelija osaa soveltaa työturvallisuusasioita erilaisissa viljelytöissä. Viljelykasvien ja niiden siementen tunnistamisessa ei juuri ole puutteita. Oppimistehtävät on palautettu tehtävänannon mukaisina ja ne on dokumentoitu monipuolisia lähteitä soveltaen.

Erinomainen: 5
Opiskelija osoittaa hallitsevansa hyvin maalajien viljeltävyyden, kalkituksen, lannoituksen, kasvinsuojelun ja peltojen kuivatuksen sekä kastelun. Opiskelija hallitsee IPM- ja luomutuotanto –termit ja yhteyden käytännön viljelyyn. Hän osaa tehdä viljojen idätysmäärityksen ja osaa määrittää viljojen kasvuasteet ja kykenee arvioimaan tulosten vaikuttavuutta viljelyn suunnitteluun. Opiskelija osaa soveltaa, analysoida ja arvioida erilaisia viljan- ja nurmenviljelyn koneketjuja. Opiskelija osaa arvioida työturvallisuusasioita erilaisissa viljelytöissä. Viljelykasvien ja niiden siementen tunnistamisessa ei ole puutteita.
Oppimistehtävät on palautettu tehtävänannon mukaisina ja ne on dokumentoitu virheettömästi ja kattavasti monipuolisia lähteitä soveltaen.

Esitietovaatimukset

-