• Mittaus- ja laatutekniikka (TKKP0100-3008),
         15.08.2023 – 09.02.2024,  3 op  (ZJATKN23SM, ...) — Lähiopetus, Verkko-opetus +-
    Osaamistavoitteet
    Mittaaminen ja laadunhallinta on olennainen osa konepajan valmistusta. Opit perustiedot ja -valmiudet mittaamisesta ja osaat käyttää tavallisim-pia konepajamittavälineitä siten, että mittausepävarmuutta aiheuttavat tekijät on huomioitu. Osaamisesi kehittyy laadun tekemisen ymmärtämi-seen osana normaalia työtä. Lisäksi ymmärrät miten laatutekninen ajat-telu mittauksineen tukee kestävää kehitystä.

    Tieto ja ymmärrys:
    Tunnet konepajan perusmittaukset: osaat käyttää yleisimpiä mittaväli-neitä niin, että mittausepävarmuutta aiheuttavat merkittävimmät tekijät on huomioitu. Ymmärrät laatuteknisen perusajattelun ja kestävän kehi-tyksen: tärkeimmät laatumääritelmät, jatkuvan parantamisen ja ISO9000-sarjan idean.

    Tutkimukset ja tiedonhaku:
    Osaat valita ja käyttää sopivia perusmittavälineitä ratkaistessasi yksinkertaisia mittausongelmia.

    Tekniikan soveltaminen käytäntöön:
    Osaat laskea yleisimmät mittausvirheet laboratoriossa tekemistäsi mittauksista. Pystyvät analysoimaan tuloksia ja tekemään niistä yksinkertaisia johtopäätöksiä.
    Edeltävä osaaminen
    Potenssien ja juurien käsittely, lausekkeiden sieventäminen, suora- ja vinokulmaisen kolmion trigonometrian soveltaminen, ensimmäisen asteen polynomiyhtälöiden sekä juuriyhtälöiden sekä yhtälöparien ja yhtälöryhmien ratkaiseminen. SI-yksikköjärjestelmä, yksiköiden muuntaminen, suurelaskenta.
    Sisältö
    Tavallisimpien mittausvirheiden laskenta, mittausepävarmuus sekä nii-den pienentäminen, mittavälineen valinta ja laadun tekeminen. Laatu-tekninen ajattelu ja kestävä kehitys osana sitä.
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1 ja 2
    Kokonaisarviointi muodostuu tentistä 80 % ja oppimistehtävistä 20 %.

    Välttävä (1): Ymmärrät perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on merkittäviä puutteita keskeisten asioiden tulkitsemisessa. Pystyt ratko-maan välttävästi yksinkertaisia mittausongelmia ja tunnistaa tyydyttäväs-ti laatuperiaatteet.

    Tyydyttävä (2): Ymmärrät perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden soveltamisessa. Pystyt ratkomaan tyydyttä-västi normaalista poikkeavia mittausongelmia ja tunnistat tyydyttävästi laatuperiaatteet ja kestävän kehityksen osana sitä.
    Arviointikriteeri - arvosana 3 ja 4
    Hyvä (3): Hallitset opintojakson keskeiset asiat:
    - tunnet konepajan perusmittausmenetelmät ja osaat tehdä perusteltuja valintoja niiden välillä kokonaisvaltaisesti
    - osaat käyttää tavallisimpia konepajamittavälineitä siten, että mittausepävarmuutta aiheuttavat tekijät on pääosin huomioitu
    - tunnet mittausepävarmuutta aiheuttavat merkittävimmät tekijät
    - osaat määrittää yhdistetyt mittausvirheet monimutkaisemmissa tilanteissa
    - tunnet laatuteknisen perusajattelun

    Kiitettävä (4): Hallitset vaadittavat keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti mittausongelmien ratkaisuissa esim. laboratoriotöissä ja joidenkin laatuperiaatteiden käytäntöön soveltamisessa.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Erinoaminen (5): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivi-sesti vaativien vaativien ja monimutkaisten mittausongelmien ratkaisuis-sa esim. laboratoriotöissä ja vaativampien laatuperiaatteiden käytäntöön soveltamisessa. Kykenet luomaan uusia ratkaisuja kriittisesti samalla arvioiden sen vaikutuksia kestävään kehitykseen.
    Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
    Hyväksytty:
    Ymmärrät perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on merkittäviä puutteita keskeisten asioiden tulkitsemisessa. Pystyt ratkomaan välttä-västi yksinkertaisia mittausongelmia ja tunnistaa tyydyttävästi laatuperi-aatteet.

    Opetuskieli

    Suomi

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Luennot ja oppimistehtävät sekä laboratorioharjoitukset. Oppimistehtäviä tehdään ja palautetaan sekä yksilöllisesti että ryhmissä. Opintojaksosta kerätään sen puolivälissä vapaamuotoinen anonyymi palaute.

    Opintojakson toteutus perustuu sekä kontakti- että etäopetukseen. Opintojakson aikana opiskelijat tekevät ryhmätyönä tai itsenäisesti kolme arvioitavaa oppimistehtävää, jotka palautetaan kirjallisina. Lisäksi tehdään itsenäisesti kirjallisia tai verkko-oppimisympäristöön palautettavia harjoitustehtäviä. Opintojaksoon sisältyy yksi laboratoriokerta..

    Opettaja

    Harri Peuranen

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Luentomateriaali.
    Andersson & Tikka, Mittaus- ja laatutekniikat. WSOY.

    Opettaja

    Juha Roivainen, Harri Peuranen

    Toimipiste

    Pääkampus

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Koe opintojakson viimeisellä kontaktiopetuskerralla. Kaksi uusintaa: ensimmäinen tammikuussa 2024, toinen helmmikuussa 2024.

    Ajoitus

    15.08.2023 - 09.02.2024

    Opiskelijan oppimistehtävät ja ajankäyttö

    Monimuotototeutuksessa:
    Luentoja 14
    laboratoriotöitä 3 h
    itsenäistä työskentelyä 64 h.
    Yhteensä 81 oppimistyötuntia.

    Ilmoittautumisaika

    01.08.2023 - 24.08.2023

    Aikataulu

    Opintojakson sisällön aikataulutuksen määräävät kontaktipäivien ajankohdat.

    Ryhmä
    • ZJATKN23SM
    • TKN23SM
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Opintojakso perustuu kontaktiopetukseen ja läsnäoloon tunneilla/labroissa sekä itsenäiseen työskentelyyn etänä. Aiemman osaamisen arviointi tehdään ensimmäisillä tunneilla.

    Paikkoja

    0 - 47

    Arviointimenetelmät

    Oppimistehtävissä jatkuva kehittävä palaute.
    Kokonaisarviointi muodostuu tentistä 50 % ja oppimistehtävistä 50 %.
    Avoin AMK 5 paikkaa.

    Tutkinto-ohjelma

    Konetekniikka (AMK)

    Toteutustapa

    Lähiopetus, Verkko-opetus

    Virtuaaliosuus

    2 op

    Opintopistemäärä
    • 3 op
    Vastuuyksikkö

    Teknologiayksikkö