Asiakasymmärrys (5 op)
Toteutuksen tunnus: HBM22300-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
03.08.2020 - 30.08.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
31.08.2020 - 18.12.2020
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- TKI-osuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Verkko-opetus
- Yksikkö
- Liiketoimintayksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 37
- Koulutus
- Liiketalous (AMK)
- Opettajat
- Nina Välimäki
- Ryhmät
-
HTL19S1Liiketalous
-
HTLMARMarkkinointi, liiketalous
-
ZJA20SHAvoin AMK, lita
- Opintojakso
- HBM22300
Arviointiasteikko
0-5
Sisällön jaksotus
Opintojaksolla vuorottelevat itsenäinen kirjallisuuteen perehtyminen, luennot ja harjoitustehtävät. Opintojakson loppuvaiheessa opiskelijat tekevät yhteistyöorganisaation toimeksiantoon perustuvan projektin ryhmätyönä. Opintojakso viimeisellä kerralla ryhmät esittävät työnsä tuloksen toimeksiantajalle.
Tavoitteet
Opiskelija tuntee asiakkaan syvälliseen ymmärtämiseen liittyvät teoriat, analyysit ja käsitteet. Opiskelija tuntee kvalitatiiviseen tutkimukseen liittyvän teorian ja osaa hyödyntää kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä kuluttajatutkimuksessa. Opiskelija ymmärtää sekä sisäisen että ulkoisen tiedon keräämisen, hyödyntämisen ja tulkitsemisen merkityksen asiakasymmärryksen luomisessa. Opiskelija ymmärtää brändin ominaisuuksien ja kuluttajan odotusten välisen yhteyden. Opiskelija osaa tutkia ja analysoida kuluttajan piileviä ominaisuuksia; ajattelutapaa, mielialaa, motivaatiota, tarpeita, pyrkimyksiä ja tekijöitä, jotka vaikuttavat kuluttajien asenteisiin ja toimintaan. Opiskelija osaa hyödyntää syvällistä asiakasymmärrystä yrityksen liiketoiminnassa.
Sisältö
Kvalitatiivinen tutkimusote ja tutkimusmenetelmät, customer intelligence, kuluttajan syvälliseen ymmärtämiseen liittyvät analyysit, asiakasymmärrys, asiakastarpeet ja motivaatio, kuluttajakäyttäytyminen, asiakkaan elinkaaren arvo.
Oppimateriaalit
Arantola, H. & Simonen, K. (2009). Palvelemisesta palveluliiketoimintaan: Asiakasymmärrys palveluliiketoiminnan perustana. Helsinki: Tekes.
Arantola, H. (2006). Customer insight: Uusi väline liiketoiminnan kehittämiseen. Helsinki: WSOYpro.
Revella, A. (2015). Buyer personas: How to gain insight into your customers expectations, align your marketing strategies, and win more business. Hoboken: Wiley.
Opintojakson muu materiaali ilmoitetaan opintojakson aikana.
Opetusmenetelmät
Itsenäinen perehtyminen aihealueen teorioihin ja käsitteisiin
Kontakti- ja etäluennot
Asiantuntijaluennot
Yksilö- ja ryhmätyöt, joita tehdään koko opintojakson ajan
Yhteistyöorganisaation kehittämisprojekti
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Asiantuntijaluennot
Organisaatiocase
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson oppimistehtävät tehdään opintojakson alussa annetun aikataulun mukaisesti.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Hyväksilukeminen (korvaaminen ja sisällyttäminen)
Muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 27h
Virtuaaliopiskelu 27h
Harjoitustyöt 54h
Itsenäinen työskentely 27h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä 1
Opiskelija tunnistaa osittain asiakkaan syvälliseen ymmärtämiseen liittyviä keskeisiä käsitteitä ja/tai menetelmiä. Opiskelija omaa vähäiset perusvalmiudet toimialaan liittyvissä työtehtävissä toimimiseen, joten hän tarvitsee ohjausta työssään. Opiskelija osallistuu ryhmän työskentelyyn puutteellisesti. Hän ei osaa arvioida osaamistaan.
Tyydyttävä 2
Opiskelija tunnistaa osittain asiakkaan syvälliseen ymmärtämiseen liittyvät keskeiset käsitteet, teoriat ja menetelmät. Opiskelija osaa käytännön perustaidot, joilla hän selviää tutuissa tilanteissa. Opiskelija osallistuu ryhmän työskentelyyn osin puutteellisesti. Hänellä on puutteita itsearvioinnissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3
Opiskelija tuntee kokonaisvaltaisesti asiakkaan syvälliseen ymmärtämiseen liittyvät peruskäsitteet, – teoriat ja – menetelmät. Opiskelija osaa yhdistää useita eri tietoja toisiinsa. Opiskelija hallitsee käytännön perus- ja erityistaidot, joita hän tarvitsee itsenäisen työn tekemiseen. Opiskelija osoittaa kykenevänsä ratkaisemaan kuluttajan ymmärtämiseen liittyviä monimutkaisia ongelmia. Opiskelija osallistuu yhteistyöhön melko aktiivisesti ja sitoutuneesti. Opiskelija kykenee oman osaamisensa realistiseen arviointiin.
Kiitettävä 4
Opiskelija ymmärtää ja osaa arvioida laaja-alaisia asiakkaan syvälliseen ymmärtämiseen liittyviä teorioita, keskeisiä käsitteitä ja menetelmiä. Opiskelija osaa yhdistää useita eri tietoja toisiinsa. Hän osaa soveltaa tietoa sekä teorioita aihealueella. Opiskelija hallitsee laaja-alaiset käytännön taidot, jotka näkyvät kykynä työskennellä itsenäisesti kuluttajan ymmärrykseen pyrkivissä asiantuntijatehtävissä tai projekteissa. Opiskelija osoittaa kykenevänsä ratkaisemaan alan monimutkaisia ongelmia. Opiskelija osallistuu yhteistyöhön vuorovaikutteisesti, aktiivisesti ja sitoutuneesti. Opiskelija kykenee oman osaamisensa kriittiseen ja monipuoliseen arviointiin ja kehittämiseen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5
Opiskelija ymmärtää ja osaa arvioida kriittisesti laaja-alaisia asiakkaan syvälliseen ymmärtämiseen liittyviä teorioita, keskeisiä käsitteitä ja menetelmiä. Opiskelija osaa yhdistää useita eri tietoja toisiinsa. Hän osaa soveltaa tietoa ja teorioita aihealueella. Opiskelija hallitsee laaja-alaiset käytännön taidot, jotka näkyvät kykynä soveltaa tietoa ja löytää uusia, luovia ratkaisuja. Opiskelija osoittaa kykenevänsä johtamaan monimutkaisia ammatillisia tehtäviä tai projekteja ja ongelmanratkaisutilanteita. Hän osoittaa kykenevänsä työskentelemään itsenäisesti asiakasymmärrykseen liittyvissä asiantuntijatehtävissä, tekemään päätöksiä sekä tuottamaan innovatiivisia ratkaisuja ennakoimattomissa toimintaympäristöissä. Opiskelija osallistuu yhteistyöhön vuorovaikutteisesti, aktiivisesti ja sitoutuneesti huolehtien ryhmän ja/tai työparinsa onnistumisesta. Opiskelijalla on myönteinen asenne. Opiskelija kykenee oman osaamisensa kriittiseen ja monipuoliseen arviointiin sekä kehittämiseen. Opiskelija kantaa vastuuta myös yksittäisten henkilöiden ja ryhmän kehittymisestä.
Esitietovaatimukset
Markkinoinnin perusteet
Lisätiedot
Avoin amk 3
Opintojakson arviointimenetelmiä ovat:
Osaamisen arviointi ja palaute arvioitavasta yksilötehtävästä.
Osaamisen arviointi ja palaute organaisaation kehittämisprojektiin liittyvästä osaamisesta.
Osaamisen ja aktiivisuuden arviointi harjoitustehtävissä.
Oman osaamisen arviointi organisaation kehittämisprojektiin liittyen.
Ryhmän vertaisarviointi organisaation kehittämisprojektiin liittyen.