Siirry suoraan sisältöön

Informaatio-oikeus (3 op)

Toteutuksen tunnus: HL00CA78-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
25.08.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Toimipiste
Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Liiketalous (AMK)
Opettajat
Sanna-Maria Klemetti
Ryhmät
HTL23S1
Liiketalouden tutkinto-ohjelma (AMK)
Opintojakso
HL00CA78
Toteutukselle HL00CA78-3001 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Sisällön jaksotus

Luennot ja oppimistehtävät Moodlessa ilmoitetun aikataulun mukaan.

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson suoritettuasi tunnet omassa työssäsi tietosuojaan liittyvät pelisäännöt sekä tarvittaessa pystyt opastamaan muitakin työyhteisössä ottamaan huomioon yksityisyyden suojaan liittyvät seikat.


Opintojakson osaamiset
Ennakoiva kehittäminen
Opiskelija osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alansa tulevaisuutta ennakoiden.
Työelämässä toimiminen
Opiskelija hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.
Liiketoimintaosaaminen
Opiskelija hallitsee tiedolla johtamisen päätöksenteon tukena.
Eettisyys
Kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.

Opintojakson osaamistavoite
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet. Osaat hakea informaatio-oikeuteen liittyvää normistoa. Ymmärrät erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen.Ymmärrät tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmia.

Sisältö

Yksityisyyden suoja työsuhteessa ja henkilötietojen suoja
Tietoturvallisuus
Tekijänoikeus
OIkeuskäytäntö

Oppimateriaalit

Luentoaineistot, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö, Suositeltavat verkkokirjat on
Neuvonen, R. 2019. Viestintä- ja informaatio-oikeuden perusteet. Helsinki. Kauppakamari.
Neuvonen, R. 2014. Yksityisyyden suoja Suomessa. Helsinki. Helsingin kamari Oy. Verkkoaineistoa.
Nyyssölä, M. 2014. Yksityisyyden suoja työsuhteessa. Helsinki. Talentum Media.
Järvinen, P. 2012. Arjen tietoturva: vikit & ratkaisut. Jyväskylä. Docendo.
Harenko, K., Niiranen, V. & Tarkela, P. 2016. Tekijänoikeus. Helsinki. Talentum Media.

Opetusmenetelmät

Opintojakso suoritetaan osallistumalla luento-opetukseen, joka toteutetaan webinaareina sekä mahdollisesti myös itsenäisenä ulkopuolisten toimijoiden tarjoamien verkkoluentojen seuraamisena (esim. Eduhouse). Lisäksi opintojakso sisältää oppimis- ja harjoitustehtäviä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson arvosana määräytyy Moodlessa 21. - 22.11.2025 pidettävän lopputentin perusteella. Lopputentti aukeaa 21.11. kello 12.00 ja sulkeutuu 22.11.2025 kello 12.00.

Mikäli tentti tulee hylätyksi, pidetään näiltä osin uusintatentti Moodlessa. Ensimmäinen uusintatentti avautuu 5.12.2025 klo 7.00 ja sulkeutuu 6.12.2025 klo 23.59. Toinen uusintatentti avautuu 12.12.2025 klo 7.00 ja sulkeutuu 13.12.2025 klo 23.59. Uusintatenttiin tulee ilmoittautua viimeistään kaksi päivää ennen tenttipäivää opettajalle lähetettävällä sähköpostiviestillä. Tenttiin voi osallistua vasta sen jälkeen, kun kaikki oppimis- / tuntitehtävät on palautettu ja tehty hyväksytysti. Tarkemmat tiedot tenttimisestä ilmoitetaan Moodlessa tentin yhteydessä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Valinnaisen suoritustavan toteuttaminen arvosanaan oikeuttavasti vaatii erityisen perustellun syyn, joka arvioidaan tapauskohtaisesti.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson kuormittavuus tunteina:

virtuaaliopiskelu 135 h sisältää verkkotentin teon.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet. Osaat hakea informaatio-oikeuteen liittyvää normistoa. Ymmärrät erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen. Ymmärrät tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmia.

Tyydyttävä 2
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Ymmärrät yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet. Osaat käyttää informaatio- oikeuden normistoa ja soveltaa niitä tehtävissäsi.
Tunnistat erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen. Tunnistat tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Osaat yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet sekä viranomaisen ohjeistuksen. Osaat käyttää informaatio- oikeuden normistoa ja soveltaa niitä tehtävissäsi. Osaat analysoida erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen ja tunnet niihin liittyvät suojauskeinot. Pystyt esittämään tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmiin ratkaisuja.

Kiitettävä 4
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Hallitset käytännössä yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet sekä viranomaisen ohjeistuksen. Hallitset informaatio- oikeuden normiston ja sen soveltamisen tehtävissäsi. Osaat analysoida erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen ja ymmärrät niihin liittyvät suojauskeinot. Pystyt kehittämään ratkaisuja tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Hallitset käytännössä yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet sekä viranomaisen ohjeistuksen. Hallitset informaatio- oikeuden normiston ja sen soveltamisen tehtävissäsi. Osaat analysoida erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen ja osaat laatia niihin liittyvät suojauskeinot. Pystyt ratkaisemaan tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmiin liittyviä kysymyksiä.

Esitietovaatimukset

-

Lisätiedot

Maksimissaan opiskelija voi saada 50 pistettä loppukokeesta. Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan vähintään 30 pistettä. Pisteinä tämä tarkoittaa:
pisteet / arvosana

50 – 48 = 5
47 – 44 = 4
43 - 40 = 3
39 – 35 = 2
34 – 30 = 1

Siirry alkuun