Työhyvinvoinnin johtaminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: HL00CB01-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
17.11.2025 - 08.01.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
12.01.2026 - 20.05.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Verkko-opetus
- Yksikkö
- Liiketoimintayksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Liiketalous (AMK)
- Opettajat
- Kaisa Partanen
- Ryhmät
-
HTL25KIYTradenomi (AMK), liiketalous, monimuotototeutus
-
ZJA26KHAvoin amk, lita
-
HTL25SIYLiiketalouden AMK
- Opintojakso
- HL00CB01
Arviointiasteikko
0-5
Sisällön jaksotus
Opintojakson ensimmäinen tehtävä on palautettava viimeistään kolmen viikon kuluttua opintojakson alkamisajankohdasta.
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Opintojakson käytyäsi ymmärrät työhyvinvoinnin moninaisuutta ja sen merkitystä yksilölle, työyhteisölle ja organisaatiolle osana johtamis- esihenkilötyötä sekä henkilöstöasiantuntijan henkilöstöasioihin liittyvää osaamista.
Opintojakson osaamiset
Liiketoimintaosaaminen: Opiskelijalla on keskeiset tiedot suuntautumisvaihtoehtoon liittyvistä teorioista. Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.
Oppimaan oppiminen: Ottaa vastuuta myös ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta.
Työelämässä toimiminen: Osaa toimia rakentavasti työyhteisössä ja edistää omaa ja työyhteisön hyvinvointia.
Opintojakson osaamistavoite
Tunnistat työhyvinvoinnin johtamisen ajankohtaiset ilmiöt. Tunnistat työhyvinvoinnin johtamisen osa-alueet, niiden merkityksen yrityksen tuottavuuteen sekä keskeiset arviointi- ja kehittämismenetelmät. Ymmärrät työterveyden ja -turvallisuuden merkityksen ja hahmotat niitä tukevat toimintamallit ja työkalut. Tunnet työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvän juridiikan sekä sen vaatimukset henkilöstösuunnittelulle. Tunnistat työsuojelun vaatimat roolitukset. Tunnistat turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijät.
Sisältö
Opintojaksolla käsitellään laajasti työhyvinvoinnin eri osa-alueita. Kurssilla perehdytään ajankohtaisiin työhyvinvoinnin ilmiöihin ja strategisen johtamisen merkitykseen työhyvinvoinnin edistämisessä. Opiskelijat tutustuvat erilaisiin työhyvinvoinnin malleihin sekä työelämän laadun, työkyvyn ja työssä jaksamisen merkitykseen.
Kurssilla käsitellään myös työhyvinvoinnin kartoittamista ja kehittämistä, työterveyshuollon roolia terveyden edistämisessä sekä yhteistyön merkitystä. Työhyvinvointia ja työsuojelua ohjaavat säädökset, työsuojeluorganisaation toiminta ja työsuojelun toimintaohjelmat ovat myös keskeisiä aiheita.
Lisäksi opiskelijat oppivat työturvallisuuden, työsuojelun ja riskienhallinnan periaatteista sekä työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden digitaalisten sovellusten hyödyntämisestä.
Kurssilla käsitellään erilaisia työkaluja, jotka ovat keskeisiä työhyvinvoinnin arvioinnissa ja kehittämisessä. Opiskelijat tutustuvat menetelmiin, joilla voidaan arvioida ja parantaa työhyvinvointia, sekä oppivat työturvallisuuden ja riskienhallinnan arviointimenetelmistä. Lisäksi kurssilla perehdytään digitaalisiin yhteistyösovelluksiin.
Oppimateriaalit
Forma, P. Johtajan työkykykirja. Helsinki: Alma Talent. (myös e-kirja)
Juuti, P. & Vuorela, A. 2015. Johtaminen ja työyhteisön hyvinvointi. (5. uudistettu painos) Jyväskylä: PS-Kustannus. (myös e-kirja)
Kehusmaa, K. 2011. Työhyvinvointi kilpailuetuna. Helsinki: Kauppakamari. (e-kirja)
Manka, M-L., & Manka, M. 2023. Työhyvinvointi. (3. painos) Helsinki: Talentum Pro. (myös e-kirjana)
Mannermaa, K. 2022. Työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden käsikirja. Helsinki: Alma Talent.
Rauramo, P. 2012. Työhyvinvoinnin portaat: Viisi vaikuttavaa askelta. Helsinki: Edita.
Aihealueeseen liittyvä lainsäädäntö. Finlex.fi
Lisämateriaalit
Elinkeinoelämän keskusliitto: Johda työkykyä, pidennä työuria. EK:n työkykyjohtamisen malli.
Työterveyslaitoksen verkkosivusto www.ttl.fi
Työturvallisuuskeskuksen verkkosivusto www.ttk.fi
Opetusmenetelmät
Käänteinen oppiminen:
Vuorovaikutteinen alustus teemoihin ja oppimistehtäviin
Itsenäinen opiskelu ja oppimistehtävät
Ryhmäkeskustelut ja vertaisoppiminen
Ryhmätyöskentely ja -esitykset
Itsereflektio
Opintojaksolla tehdään sekä itsenäisiä oppimistehtäviä että ryhmätehtäviä. Osa webinaareista varataan ryhmätöiden tekemiselle.
Opintojakson aikana saa ohjausta seuraavasti:
Jokaisen teeman alussa johdatus teemaan.
Ryhmätyön ohjausta webinaareissa ja keskustelualueella.
Ohjausta henkilökohtaisten tehtävän tekemiseen sekä webinaareissa että ohjauspalstan kautta.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Uusintamahdollisuudet ilmoitetaan opintojakson aloituskerralla.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Hyväksilukeminen (korvaaminen ja sisällyttäminen)
Muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Opinnollistaminen
Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ryhmätyöt 35 h
Webinaarit sisältäen myös ryhmätyöskentelyä 20 h
Itsenäinen opiskelu ja oppimistehtävät 79 h
Yhteensä 135 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä 1
Tunnistat työhyvinvoinnin johtamisen ajankohtaiset ilmiöt. Tunnistat työhyvinvoinnin johtamisen osa-alueet, niiden merkityksen yrityksen tuottavuuteen sekä keskeiset arviointi- ja kehittämismenetelmät. Ymmärrät työterveyden ja -turvallisuuden merkityksen ja hahmotat niitä tukevat toimintamallit ja työkalut. Tunnet työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvän juridiikan sekä sen vaatimukset henkilöstösuunnittelulle. Tunnistat työsuojelun vaatimat roolitukset. Tunnistat turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijät. Raportointisi on jäsentymätöntä ja puutteellista. Vuorovaikutus ryhmässä vaatii kehittymistä. Annettujen aikataulujen puitteissa toimiminen vaatii kehittymistä.
Tyydyttävä 2
Osaat selittää työhyvinvoinnin johtamisen osa-alueet, työhyvinvoinnin merkityksen yrityksen tuottavuuteen sekä keskeiset arviointi- ja kehittämismenetelmät. Osaat selittää työterveyden ja -turvallisuuden merkityksen ja soveltaa niitä tukevia toimintamalleja. Osaat selittää työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvän juridiikan sekä vaatimukset henkilöstösuunnittelulle. Osaat selittää työsuojelun vaatimat roolitukset. Osaat selittää turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijät. Raportointisi on johdonmukaista, mutta sisältää vähäisiä puutteita kielen ja raportointiohjeistuksen osalta. Vuorovaikutus ryhmässä vaatii kehittymistä. Annettujen aikataulujen puitteissa toimiminen vaatii kehittymistä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3
Osaat analysoida työhyvinvoinnin johtamisen osa-alueita, niiden merkitystä yrityksen tuottavuuteen sekä vertailla keskeisiä kehittämismenetelmiä. Osaat analysoida työterveyden ja -turvallisuuden merkitystä ja soveltaa niitä tukevia toimintamalleja. Osaat jäsentää työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvän juridiikan vaatimukset henkilöstösuunnittelulle. Osaat analysoida työsuojelun vaatimia roolituksia ja toimintaa. Osaat analysoida ja vertailla turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijöitä. Raportointisi on johdonmukaista, perusteltua ja raportointiohjeistuksen mukaista, mutta sisältää satunnaisia virheitä. Osaat kehittää ja ohjata sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta ja ilmapiiriä. Osaat toimia vastuullisesti annettujen aikataulujen puitteissa.
Kiitettävä 4
Osaat tarkastella kriittisesti työhyvinvoinnin johtamisen osa-alueita ja perustella sen merkityksen yrityksen tuottavuuteen. Osaat arvioida keskeisiä kehittämismenetelmiä. Osaat perustella työterveyden ja -turvallisuuden merkityksen ja suunnitella niitä tukevia toimintamalleja. Osaat tulkita työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvää juridiikkaa sekä sen vaatimuksia henkilöstösuunnittelulle. Osaat arvioida työsuojelun vaatimia roolituksia ja toimintaa. Osaat arvioida turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijöitä. Raportointisi on johdonmukaista, analyyttista ja sujuvaa sekä noudattaa raportointiohjeistusta. Osaat kehittää ja ohjata sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta ja ilmapiiriä. Osaat toimia vastuullisesti annettujen aikataulujen puitteissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä 5
Osaat tuottaa luoda uusia toimintamalleja työhyvinvoinnin johtamiseen. Osaat vakuuttaa työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden merkityksen yrityksen tuloksellisessa johtamisessa. Osaat kehittää keskeisiä työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden kehittämismenetelmiä. Osaat tulkita työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvää juridiikkaa sekä sen vaatimuksia henkilöstösuunnittelulle. Osaat kehittää työsuojelun vaatimaa toimintaa. Osaat suunnitella ja rakentaa turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijöitä. Raportointisi on johdonmukaista, vakuuttavaa ja kriittistä sekä noudattaa raportointiohjeistusta. Osaat kehittää ja ohjata sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta ja ilmapiiriä. Osaat toimia vastuullisesti annettujen aikataulujen puitteissa.
Esitietovaatimukset
Johtamisen keskeisten käsitteiden ja teorioiden tunteminen.
Lisätiedot
Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa, laadullista, kriteeriperusteista ja siinä opiskelijan itsearvioinnilla on tärkeä rooli.
Opintojakson arviointimenetelmiä ovat:
Oman osaamisen arviointi ryhmätöihin ja itsenäisiin tehtäviin liittyen.
Opettajan palaute ryhmätöihin ja itsenäisiin tehtäviin liittyen.