Prosessisuunnittelu (5 op)
Toteutuksen tunnus: TE00CG90-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
25.08.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Teknologiayksikkö
- Toimipiste
- Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
Arviointiasteikko
0-5
Tavoitteet
Kurssilla perehdytään keskeisiin prosessilaitteisiin sekä niiden valintaan ja soveltamiseen. Kurssin käytyäsi ymmärrät eri prosessilaitteiden roolin sekä eroavaisuudet ja niiden hyödyntämisen laitevalinnoissa. Osaat huomioida prosessiturvallisuuden ja ymmärrät sen merkityksen suunnittelussa. Pystyt piirtämään PI-kaavion vastaamaan käytännön prosessia. Tunnistat prosessien mitoitusperusteet ja huomioit kestävänkehityksen vaatimukset mitoituksessa.
Monialainen osaaminen
Pystyt hahmottamattamaan kokonaisvaltaisesti eri prosessiteknisiä ratkaisuja ja ymmärtämään niiden turvallisuuteen ja taloudellisuuteen vaikuttavat tekijät. Pystyt hahmottamaan paremmin, millaisia rajoituksia prosessit asettavat prosessisuunnittelulle ja erilaisille laitevalinnoille.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Opit erilaisia teknisiä sovelluksia ja pystyt tunnistamaan paremmin käytännön ongelmia ja haasteita erilaisissa tuotantoprosesseissa. Saat kurssilta perustiedot, joita pystyt hyödyntämään valitessasi erilaisiin prosesseihin sopivia laitteita tai laitekokonaisuuksia suunnitteluvaiheessa.
Tieto ja ymmärrys:
Kurssin käytyäsi ymmärrät eri prosessilaitteiden roolin sekä eroavaisuudet ja niiden hyödyntämisen laitevalinnoissa. Osaat huomioida prosessiturvallisuuden ja ymmärrät sen merkityksen suunnittelussa. Pystyt piirtämään PI-kaavion vastaamaan käytännön prosessia. Tunnistat prosessien mitoitusperusteet ja huomioit kestävänkehityksen vaatimukset mitoituksessa.
Aika ja paikka
Syyslukukausi 2025
Kontaktitunnit pääkapuksella,
Mahdollisuus osallistua webinaareihin. Webinaareihin osallistuminen edellyttää toimivaa kameraa, kuulokkeita ja mikrofonia.
Oppimateriaalit
Luentomateriaali, PSK-standardit ja videot
Oppimateriaali on julkaistu Moodle-oppimisalustalle, josta löytyvät suomenkieliset videomateriaalit.
Koneenpiirustus 1 & 2, Pere A, Kirpe Oy Helsinki, 13 painos 2021. ISBN 978-952-67419-3-2 tai uudempi
Voimalaitosteknikka, Huttunen M, Opetushallitus Tampere, 2 painos 2013. ISBN 978-952-13-5426-7 tai uudempi
Opetusmenetelmät
Luennot, tiedonhaku ja soveltavat oppimistehtävät
Plant PI&D kaavionpiirtoohjelmalla toteutettavat PI-kaaviot
Tehtävät yksilökohtaisia tai ryhmätehtäviä.
Tekoälysovellusten vastuulliseen ja läpinäkyvään käyttämiseen kannustetaan tällä opintojaksolla. Tekoälyn käyttämisen ohjeet ovat Opinnäytetyön raportointiohjeen luvussa 3.2 ( https://help.jamk.fi/raportointiohje/fi/3-kirjoittamisprosessi/tekoalyn-kaytto-oppimistehtavissa-ja-opinnaytetyossa/ ). Kunkin oppimistehtävän ohjeissa on tarvittaessa tarkennuksia sen hyödyntämisestä tarkemmin tällä opintojaksolla.
Opintojakson ensimmäinen tehtävä tulee tehdä kolmen viikon kuluessa toteutuksen alkamisesta. Tehtävän tekemättä jättäneet poistetaan toteutukselta.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti loka/marraskuussa, kaksi uusinta mahdollisuutta (ajankohta ilmoitetaan opintojakson alussa)
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Muulla tavalla hankitun osaamisen opinnollistaminen sovitaan opinjakson opettajan kanssa tapauskohtaisesti
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Teorialuennot Zoomissa 26 h
Luennot Plant PI&D 30 h
Itsenäinen työskentely 79 h
Yhteensä 135 h.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä (1): Tunnistat perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on merkittäviä puutteita keskeisten asioiden tulkitsemisessa. Pystyt kopioimaan kaavion ja ymmärrät sen koostuvan osaprosesseista.
Tyydyttävä (2): Tunnet perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden soveltamisessa. Ymmärrät kokonaisprosessin koostuvan osaprosesseista sekä automaation merkityksen prosessien säädöissä
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Osaat opintojakson keskeiset asiat ja sovellat niitä itsenäisesti laadittaessa prosessikaavioita. Tunnet kaavioiden piirron standardit ja osaat tehdä perusteltuja valintoja laadittaessa prosessikaavioita sekä tarvittavia luetteloita. Ymmärrät mitoituksen lähtökohdat sekä säätöpiirien toiminnan. Tunnet projektiaikataulutuksen ja nimikehallinnan merkityksen suunnittelussa
Kiitettävä (4): Hallitset prosessitekniikan keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä sekä perustella valintasi. Kurssilla tekemäsi kaaviot ovat selkeitä ja helposti luettavia. Hahmotat hyvin materiaalivirrat, yksikköprosessit ja laitteistoratkaisut ja niiden väliset riippuvuudet
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Hallitset prosessitekniikan keskeiset asiat ja sovellat niitä tyypillisten uusien ratkaisujen luomiseen sekä kykenet mitoittamaan valitut komponentit ja perustelemaan valintasi
Esitietovaatimukset
Koneenpiirustus 1 & 2: Aimo Pere
Lisätiedot
Kurssin arvosana koostuu:
- 40 % Tentistä
- 60 % Kaavionpiirto oppimistehtävistä
3 viikon säännön mukaan opintojaksolle ilmoittautuneet poistetaan toteutukselta, jos he eivät ole suorittaneet aloituksen yhteydessä informoitua tehtävää.