Siirry suoraan sisältöön

Mielenterveys ja neurokirjo (3 op)

Toteutuksen tunnus: SZ00CI70-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
25.08.2025 - 26.10.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Hyvinvointiyksikkö
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 100
Koulutus
Fysioterapeutti (AMK)
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
Sosionomi (AMK)
Toimintaterapeutti (AMK)
Opettajat
Tuomas Lallukka
Anu Halonen
Maarit Laakkonen
Katri Kainulainen
Ryhmät
STT24S1
Toimintaterapeutti (AMK)
SKO24SM
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
ZJA25SS
Avoin AMK, sote
SOS24SM
Sosionomi (AMK)
Opintojakso
SZ00CI70
Toteutukselle SZ00CI70-3002 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Tavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on rakentaa ymmärrystä mielenterveyden sekä neurokirjon käsitteistä ja monimuotoisuudesta.

Osaamiset:

Eettisyys (kaikille yhteinen)
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Kuntoutuksen ja toimintaterapian teoreettinen asiantuntijuus (Toimintaterapeutti AMK)
Osallisuutta mahdollistava toimintaterapiaprosessi ja ammatillinen harkinta (Toimintaterapeutti AMK)
Kuntoutuksen ohjaustyö ja ohjaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen palvelujärjestelmä (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Fysioterapian menetelmät (Fysioterapeutti AMK)

Osaamistavoitteet:

Ymmärrät omien mielenterveyteen ja neurokirjon ilmiöihin liittyvien asenteidesi ja käsitystesi merkityksen ammatillisessa vuorovaikutussuhteessa.

Osaat edistää tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta ja huomioit toiminnassasi moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumisen.

Ymmärrät mielenterveyden ja neurokirjon käsitteiden laaja-alaisuuden. Tiedät, mitä ovat yleisimmät neuropsykiatriset ja mielenterveyden häiriöt ja miten ne ilmenevät ihmisen arjessa eri ikä- ja elämänvaiheissa.

Tunnistat ja osaat arvioida mielenterveyden riski- ja suojatekijöitä sekä sovellat ennalta ehkäisevän työn ja varhaisen tukemisen menetelmiä. Ymmärrät palveluohjauksen ja oman roolisi merkityksen osana asiakasprosessia.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on omien mielenterveyteen ja neurokirjoon liittyvien asenteiden ja käsitysten reflektointi, mielenterveyden sekä neurokirjon käsite, mielenterveyden suoja- ja riskitekijät, yleisimmät neuropsykiatriset ja mielenterveyden häiriöt sekä niiden ilmeneminen ihmisen arjessa eri ikä- ja elämänvaiheissa. Lisäksi sisältönä on keskeiset asiakkaita tukevat palvelut ja palveluita ohjaava lainsäädäntö.

Aika ja paikka

Webinaarit pidetään zoomissa arkipäivisin klo 8-16 välillä, tarkempi aikataulu on nähtävillä moodlessa.

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutuu kokonaisuudessaan webinaariopetuksena zoomissa. Webinaareja edeltävästi opiskelija tekee moodlessa ennakkotehtäviä ja/tai lukee teoreettisia materiaaleja valmistautuen näin webinaariin. Webinaarit ovat vuorovaikutteisia oppimistilanteita ja webinaareihin osallistuminen edellyttää toimivaa kameraa ja mikrofonia. Webinaareja ei tallenneta. Lisäksi opiskelija tekee yksilö- ja pienryhmätyöskentelynä oppimistehtäviä kurssin aikana.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Mahdollisuuksien mukaan kurssilla on mukana asiantuntijavierailijoita.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei ole tenttiä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mikäli opiskelijalla on aiempaa koulutustaustaa ja/tai työkokemusta kurssin aiheisiin liittyen, voi opintojakson kokonainen tai osittainen hyväksiluku tai AHOTointi olla mahdollista. Työkokemusta tulee olla vähintään puoli vuotta ja/tai aiemman koulutuksen tulee olla vähintään amk-tasoista, jotta hyväksiluku on mahdollista. Opiskelijan tulee hakemuksessaan kuvata sanallisesti aiemmin hankittua osaamistaan suhteessa opintojakson sisältöihin ja osaamistavoitteisiin sekä sisällyttää hakemukseen oleelliset työ- ja/tai koulutustodistukset. Hyväksilukuhakemus (eAhot) tulee toimittaa opintojakson vastuuopettajalle viimeistään viikko ennen opintojakson alkua, jotta opettaja ehtii tehdä hyväksiluvusta päätöksen ennen aloituswebinaaria. Kun opintojakso on käynnistynyt, hyväksilukuhakemuksia ei enää käsitellä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Oppimistilanteet 18t
Oppimistilanteisiin valmistautuminen 18t
Ryhmätehtävä 25t
Itsenäiset tehtävät ja kirjallisuuteen ym. materiaaliin perehtyminen 20t

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata omia mielenterveyteen ja neurokirjoon liittyviä asenteitasi ja kertoa, mikä merkitys niillä on ammatilliseen vuorovaikutussuhteeseen. Tiedät, miten edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja huomioida saavutettavuus ja moninaisuus toiminnassasi.

Osaat kuvata mielenterveyden ja neurokirjon käsitteen. Osaat nimetä mielenterveyden suoja- ja riskitekijöitä ja yleisimmät neuropsykiatriset ja mielenterveyden häiriöt sekä niiden ilmenemisen ihmisen arjessa eri ikä- ja elämänvaiheissa. Osaat kuvata keskeiset mielenterveyttä tukevat palvelut ja palveluita ohjaavan lainsäädännön. Osaat kuvata keskeiset neurokirjon yksilöitä ja yhteisöjä tukevat palvelut ja palveluita ohjaavan lainsäädännön.

Esitietovaatimukset

Osaat kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja nimetä sitä ohjaavia lakeja. Osaat kertoa, mitä ovat oman alasi eettiset periaatteet ja työtä ohjaavat arvot. Osaat kuvata, mitä on ammatillisuus vuorovaikutuksessa ja ohjaustyössä sekä mitä ihmisen toimintakyvyllä tarkoitetaan.

Lisätiedot

Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty. Kurssitehtävät tulee olla suoritettuna erikseen ilmoitettavan aikataulun mukaisesti.

Siirry alkuun