Mielenterveys- päihde- ja riippuvuustyö (5 op)
Toteutuksen tunnus: SZ00CJ19-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
27.10.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Hyvinvointiyksikkö
- Toimipiste
- Lutakon kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
- Sosionomi (AMK)
- Opettajat
- kp 502 Sosionomi 1 virtuaaliopettaja
- Maarit Laakkonen
- Ryhmät
-
SOS24SMSosionomi (AMK)
- Opintojakso
- SZ00CJ19
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Sisällön jaksotus
Ennakkotehtävä ja tutustuminen opintojakson materiaaleihin
Mielenterveyden määrittelyä ja mielenterveystyön rakenteet
Päihdeongelma ilmiönä ja päihdetyön rakenteet
Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät
Ryhmätehtävän ja kenttävierailun purku
Itsereflektio opintojakson aiheista
Tavoitteet
Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystäsi mielenterveys- päihde- ja riippuvuusongelmien yhteydestä toisiinsa biopsykososiaalisena yhteiskunnallisena ilmiönä sekä siitä, miten toipumista tuetaan mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyössä.
Osaamiset:
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen (Sosionomi AMK)
Kriittinen ja osallistava yhteiskuntaosaaminen (Sosionomi AMK)
Kuntoutuksen palvelujärjestelmäosaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen ohjaustyö ja ohjaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Osaamistavoitteet:
Osaat tunnistaa ja arvioida päihteiden käytön ja riippuvuuskäyttäytymisen riskitekijöitä sekä niiden yhteyttä mielenterveyden ongelmiin. Tiedät ennaltaehkäisevän ja kuntouttavan mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyön työorientaatioita ja menetelmiä yksilö- ja yhteisötyössä. Kykenet reflektoimaan kriittisesti omia päihdeasenteitasi ja tiedät, miten mielenterveyteen, päihdeongelmiin ja erilaisiin riippuvuuksiin liittyvää stigmaa voidaan vähentää. Osaat koordinoida palveluja sekä ohjata ja tukea kuntoutujaa käyttämään tarkoituksenmukaisia palveluja asiakaslähtöisesti.
Tunnet päihde- ja riippuvuustyötä ohjaavan keskeisen lainsäädännön ja palvelujärjestelmän sekä niiden yhteyden mielenterveyspalveluihin. Ymmärrät mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyötä ohjaavia toimintaperiaatteita. Ymmärrät palveluohjauksen merkityksen osana asiakasprosessia ja tiedät, miten toimia asiakkaan edun mukaisesti monitoimijaisessa verkostoyhteistyössä.
Tunnistat eriarvoisuutta, huono-osaisuutta sekä hyvinvointia tuottavia rakenteita ja prosesseja sekä tiedät rakenteellisten tekijöiden merkityksen asiakkaiden asemaan päihde- ja mielenterveyspalveluissa. Tunnistat rakenteellisen sosiaalityön mahdollisuudet mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyössä.
Sisältö
Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on mielenterveys- päihde- ja riippuvuusongelmien yhteydet toisiinsa. Opintojaksolla tarkastellaan mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyön käsitteitä, päihteiden käytön ja riippuvuuskäyttäytymisen riskitekijöitä sekä riippuvuuden kehittymisen ja siitä irrottautumisen prosessia ja menetelmiä. Lisäksi perehdytään päihde- ja riippuvuustyön lainsäädäntöön ja palveluihin sekä niiden yhteyteen mielenterveyspalveluihin. Keskeistä on myös omien asenteiden ja käsitysten reflektointi päihteisiin, riippuvuuteen ja ongelmakäyttöön liittyen.
Oppimateriaalit
Eriksson, E. ja Arnkil, T.E. 2017.(9.painos) Huoli puheeksi -opas varhaisista dialogeista. THL.
Holmila, M., Raitasalo, K ja Tigerstedt, C. 2016. Sukupolvein sillat ja kasvamisen karikot − vanhemmat, lapset ja alkoholi. THL.
Hämäläinen, K., Kanerva, A., Kuhanen, C., Schubert C., Seuri T. 2017.
Mielenterveyshoitotyö. Sanoma Pro Oy 2017. 5. uudistettu painos
Nordling, E. 2018. Mitä toipumisorientaatio tarkoittaa mielenterveystyössä? Duodecim 2018;134: 1476–83.
Partanen, A., Holmberg, J., Inkinen, M., Kurki, M. ja Salo-Chydenius, S. 2015. Päihdehoitotyö. ProSanoma.
Pehkonen, A., Kekoni, T. ja Kuusisto, T. toim. 2019. Oikeus päihdehuoltoon. Vastapaino. Myös e-kirjana.
Poijula, S. 2016. Lapsi ja kriisi. Selviytymisen tukeminen. Helsinki: Kirjapaja.
Toivio, T. ja Nordling, E. 2013.(3.p). Mielenterveyden psykologia. Edita.
Virokannas, E. & Väyrynen, S. toim. 2013. Varjoja naiseudessa. Unipress
Suomeksi
Opetusmenetelmät
Opintojakso toteutuu lähiopetuksena kampuksella arkipäivisin. Lähiopetuspäivien aikataulut ja paikat löydät osoitteesta https://lukkarit.peppi.jamk.fi.
Lähiopetuspäivissä tutustut mielenterveys- ja päihdeongelmiin ilmiönä sekä perehdyt riippuvuustyön teorioihin, toimintaympäristöihin, -malleihin ja -periaatteisiin sekä toimintaa ohjaaviin rakenteisiin luentojen, keskustelujen ja pienryhmätyöskentelyn avulla. Riippuvuustyöhön ja siihen liittyviin menetelmiin sekä päihdekuntoutukseen liittyviin käsitteisiin perehdyt tutustumalla ennakkomateriaaliin Moodle- työtilassa sekä tekemällä materiaaliin liittyviä verkkotehtäviä. Sisältöä syvennetään ja menetelmien käyttöä harjoitellaan lähiopetuspäivinä.
Oppimismenetelmänä sovelletaan integratiivista pedagogiikkaa, joka yhdistää teorian, käytännön toteutuksen, reflektion ja sosiokulttuurisen tiedon eli osallistumalla opitun tiedon. Paritehtävässä teet kenttävierailun itsenäisesti tai yhdessä parisi kanssa johonkin mielenterveys- tai päihdetyön toimintaympäristöön. Paritehtävänä raportoit kenttävierailun teorialähteisiin peilaten erillisen ohjeen mukaan. Osana tehtävää osallistut myös kenttävierailujen reflektointiin webinaarissa. Ryhmätehtävässä tutustut pienryhmässä mielenterveyden häiriöihin ja esität tuotoksen muulle ryhmälle. Opintojaksolla kuulet myös kokemus- ja työelämäasiantuntijoiden luentoja.
Opintojakso on osa kerrallaan rakentuva kokonaisuus. Siksi lähiopetuspäivissä tulee olla läsnä, poissaolot tulee korvata. Lähiopetuspäivissä saat ohjausta ja tukea opintojaksolla työskentelyyn ja etenemiseen. Tarvittaessa voit olla opettajiin yhteydessä myös Moodle-työtilan keskustelualueella.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla toteutetaan asiantuntijayhteistyötä Keski-Suomen hyvinvointialueen, järjestöjen ja hankkeiden kanssa. Opiskelijat tekevät opintokäynnin johonkin päihde-, tai mielenterveystyön toimintayksikköön.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojaksoon ei kuulu tenttiä.
Paritehtävässä on täydennysmahdollisuus.
Ryhmätehtävä toteutetaan pienryhmissä, joka esitetään muulle ryhmälle ja siinä on täydennysmahdollisuus.
Opintojaksolla teet itsenäisen tehtävän, jossa kuvaat omaa tehtävääsi ja vastuutasi kuntoutus- ja sosiaalialan asiantuntijana mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyössä, sekä reflektoit päihteisiin, päihteiden käyttäjiin ja heidän läheisiinsä sekä erilaisiin riippuvuuksiin liittyviä asenteitasi.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Työn voi opinnollistaa päihde ja/tai mielenterveysyksikössä
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Webinaarit ja niihin valmistautuminen 1 op (27 tuntia)
Kirjallisuus ja tiedonhankinta n. 1 op (27 tuntia)
Paritehtävä opintokäynti 1,5 op (40 tuntia)
Ryhmätehtävä 1 op (27 tuntia)
Itsenäiset verkkotehtävät 0,5 op (13 tuntia)
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Osaat nimetä mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyön käsitteet ja menetelmät sekä tunnistat niiden yhteydet toisiinsa. Tunnistat päihteidenkäytön ja riippuvuuskäyttäytymisen riskitekijöitä sekä niiden yhteyttä mielenterveyden ongelmiin. Tunnistat riippuvuuden kehittymisen ja irrottautumisen prosessiin liittyvät tekijät ja vaiheet. Osaat kuvata päihde- ja riippuvuustyötä ohjaavan lainsäädännön ja palvelut sekä niiden yhteyden mielenterveystyöhön. Osaat kuvata oman tehtäväsi ja vastuusi kuntoutus- ja sosiaalialan asiantuntijana mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyössä. Osaat kuvata ja reflektoida päihteisiin, päihteiden käyttäjiin ja heidän läheisiinsä sekä erilaisiin riippuvuuksiin liittyviä asenteitasi.
Esitietovaatimukset
Osaat kuvata mielenterveyden käsitteen ja nimetä mielenterveyden suoja- ja riskitekijöitä sekä yleisimmät neuropsykiatriset ja mielenterveyden häiriöt. Tiedät keskeiset mielenterveys- ja neuropsykiatriset palvelut sekä niitä ohjaavan lainsäädännön. Tunnistat omia mielenterveyteen liittyviä asenteitasi.
Lisätiedot
Hyväksytyn suorituksen perusteena on osallistuminen lähiopetukseen sekä itsenäisten verkkotehtävien ja paritehtävän sekä ryhmätehtävän suorittaminen hyväksytysti. Paritehtävä ja itsenäisesti suoritettavat verkkotehtävät kuten myös ryhmätehtävä arvioidaan erillisten arviointikriteerien perusteella, jotka kerrotaan opintojakson alkaessa Moodle-työtilassa.
Paritehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty/täydennettävä/hylätty
Itsenäisesti suoritettavien verkkotehtävien arviointikriteerit kerrotaan Moodle-työtilassa tehtävien yhteydessä. Suorituskertoja ei ole rajattu. Opiskelijat saavat tehtävistä palautetta opintojakson aikana.
Hyväksilukukäytänteet: Opintojakson mahdollisesta hyväksiluvusta tulee olla päätös ennen opintojakson ensimmäistä lähiopetuskertaa, koska paritehtävän työstäminen aloitetaan jo ensimmäisellä lähiopetuskerralla. Hyväksilukuhakemuksista tulee ilmetä osaaminen suhteessa opintojakson tavoitteisiin ja sisältöihin. Hyväksilukuhakemukset osoitetaan opintojakson vastaavalle opettajalle