Luonnonvaratekniikan tutkinto-ohjelma (AMK)
- Tutkinto
- Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto
- Tutkintonimike
- Insinööri (AMK), energiatekniikka
- Laajuus
- 240 op
Osaamiskuvaus
Luonnonvara-alan yritykset tarvitsevat osaajia, jotka pystyvät vastaamaan alan moninaisiin ja vastuullisiin haasteisiin. Tulevaisuudessa tarvitaan erityisesti osaamista uusista teknologioista ja menetelmistä, jotka edistävät kestävää kehitystä ja resurssitehokkuutta. Näihin kuuluvat esimerkiksi älymaatalouden teknologiat, biotalouden datalähtöiset ratkaisut, hajautettu energiantuotanto sekä kiertotalouden innovatiiviset materiaalivirrat
Ilmastonmuutoksen hillitseminen, vihreä siirtymä sekä prosessien ympäristövaikutusten hallinta edellyttävät laaja-alaista luonnontieteellistä ja teknisten ratkaisujen osaamista. Luonnonvaratekniikan tutkinnon suoritettuasi sinulla on vahva ja monipuolinen luonnontieteellinen, sähkö- ja automaatiotekninen sekä tietotekninen osaaminen, jota osaat soveltaa biotalouden ja luonnonvara-alan teknisissä ratkaisuissa. Tunnet maa- ja metsätalouden sekä biotalouden teknologioiden toiminnan. Osaat arvioida, analysoida, suunnitella ja kehittää prosesseja ja monialaisia kokonaisuuksia huomioiden ratkaisujen koko elinkaarenaikaisen energia- ja resurssitehokkuuden.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Opintojesi keskeisiä aihealueita ovat luonnontieteiden perusteet, sähkö- ja automaatiotekniikka, tietotekniikka, älybiotalous, maa- ja metsätalous sekä liiketoiminnan kehittäminen.
Saat itsellesi vahvan luonnontieteellisen pohjan, ymmärrät fysiikan ja kemian perusteet ja osaat soveltaa niitä teknisissä ratkaisuissa. Ymmärrät biotalouden toimintaympäristön ja sen teknologiset ratkaisut. Hallitset nykyaikaiset biotalouden teknologiat ja niiden kehittämisen. Tunnet myös luonnonvara-alan prosessien ympäristövaikutukset ja osaat kehittää niiden hallintaa. Lisäksi osaat suunnitella, mitoittaa ja kehittää energiatehokkaita ja kestäviä prosesseja ja ratkaisuja.
Opit projektityöskentelyn perusteet sekä soveltamaan osaamistasi yritysten antamissa työelämälähtöisissä projekteissa.
Kaikille yhteisten opintojen ohella voit suuntautua esimerkiksi robotiikan, tekoälyn ja data-analytiikan tai kiertotalouden osaamisen syventämiseen.
Opintojen joustava toteuttaminen
Monimuoto-opiskelussa painottuu itsenäinen opiskelu joustavalla aikataululla. Opintojesi alussa sinulle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), jonka yhteydessä myös arvioidaan aikaisemmin hankkimasi osaaminen. Opintosi sisältävät lähiopetusta sekä verkkoluentoja, laskuharjoituksia, laboratoriotöitä, ryhmätöitä sekä tenttejä.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduJyväskylä-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Opintojesi aikana tutustut 5 kuukauden työharjoittelun aikana alasi työtehtäviin. Voit suorittaa työharjoittelun yhdessä tai kahdessa jaksossa.
Luonnonvara-alalla toimivat yritykset osallistuvat aktiivisesti koulutukseen pitämällä asiantuntijaluentoja, antamalla projektitöiden aiheita ja opinnäytetöiden aiheita sekä tarjoamalla tutustumiskäyntejä erilaisiin alan kohteisiin.
Opinnäytetyösi laajuus on 15 op ja työ tehdään itsenäisesti alan yrityksille. Opinnäytetyön valmistuttua osaat soveltaa hankittuja tietoja ja taitoja ammattiopintoihin liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Kykenet työskentelemään itsenäisesti ja päämäärätietoisesti sekä omaat kriittisyyttä, kykyä ja luovuutta ratkaista haasteita.
Opintojesi aikana voit kansainvälistyä osallistumalla yhteistyökorkeakouluihin tehtäviin opintomatkoihin sekä lukukauden tai lukuvuoden pituiseen vaihto-opiskeluun. Saat opiskellessasi myös hyvät valmiudet kansainvälisiin työtehtäviin.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Valmistuttuasi sinulla on valmiudet toimia monipuolisissa luonnonvara-alaan liittyvissä työtehtävissä, kuten prosessien kehittämisessä, uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä, myynnin ja markkinoinnin tehtävissä sekä muissa asiantuntijatehtävissä. Tyypillisesti tällaisia tehtäviä on teknologiateollisuuden ja luonnonvara-alan yrityksissä, suunnittelu- ja konsultointitoimistoissa sekä tutkimusorganisaatioissa.
Kelpoisuudet
Ammattialalla ei ole tutkintoon liittyviä ja säädöksiin perustuvia erityisiä kelpoisuusvaatimuksia.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Opetussuunnitelmaa kehitettäessä on kerätty laaja-alaisesti tietoa työelämässä tarvittavista osaamisista suoraan alan yrityksiltä sekä alaa koskevista tulevaisuuden osaamistarpeista ja -alueista. Lisäksi on tutustuttu alan kansainväliseen koulutustarjontaan ja huomioitu niidenkin sisältöä ja mahdollisuuksia suunnittelussa.
Luonnonvaratekniikka
Ajoitussuunnitelmat: