Siirry suoraan sisältöön

Asiakaslähtöisyys sosiaali- ja terveysalalla (3 op)

Toteutuksen tunnus: SZXX1510-0K0T2

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus
01.01.2020 - 31.07.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Hyvinvointiyksikkö
Opetuskielet
suomi
Opettajat
Pirkko Ratinen
Leena Suonpää-Lehtonen
Ryhmät
VAm20K1
Sosiaali- ja terveysalan tiimioppiminen,kevät 2020, päiväopetus
Opintojakso
SZXX1510
Toteutukselle SZXX1510-0K0T2 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Tavoitteet

Opiskelija
- Tietää erilaisia ihmiskäsityksiä sekä ymmärtää sosiaali- ja terveysalan arvot ja ammattieettiset periaatteet toimintansa lähtökohtana
- Tuntee ihmisen kasvun ja kehityksen vaiheet (fyysisen, psykososiaalisen ja kognitiivisen) elämänkulun näkökulmasta ja ymmärtää niiden merkityksen asiakkaan kohtaamisessa
- Ymmärtää asiakaslähtöisyyden käsitteen ja asiakaslähtöisen toiminnan periaatteet sekä tuntee asiakkaan asemaa ja oikeuksia määrittävän lainsäädännön.
- Osaa tavoitteellisen, dialogisen, asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja vahvistavan yhteistyösuhteen luomisen periaatteet ja osaa soveltaa näitä periaatteita

Sisältö

- Ihmiskäsitykset, sosiaali- ja terveysalan asiakastyön arvot ja eettiset periaatteet
- Ihmisen kasvun ja kehityksen vaiheet elämänkulussa
- Asiakkaan (potilaan) asemaa ja oikeuksia säätelevä lainsäädäntö
- Asiakaslähtöisyys ja asiakaslähtöisen toiminnan periaatteet, asiakkuuksien moninaisuus

Oppimateriaalit

Sosiaali- ja terveysalan eettinen perusta. 2011. Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE. http://www.etene.fi http://yhdenvertaisuus-fi-bin.directo.fiVirtanen, P. ym. 2011. Matkaopas asiakaslähtöisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen. Saatavana sähköisenä. Finlex, ajantasainen lainsäädäntö. Nurmi, J.-E. ym. 2014. Ihmisen psykologinen kehitys. 5. uudistettu painos. Jyväskylä: PS-kustannus.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

• Päiväopiskelu: Aktiivinen osallistuminen tiimin dialogitreeneihin, oppimistehtävät sekä treeni-/oppimispäiväkirjan kirjoittaminen.• Monimuoto-opiskelu: Aktiivinen osallistuminen verkko-opintoihin ja kontaktipäiviin, oppimistehtävät.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

• Päiväopiskelu: Dialogitreenit, työpajatja oppimistehtävät, itsenäinen opiskelu ja dialogitreeneihin valmistautuminen sekä treeni- (oppimis-) päiväkirjan kirjoittaminen. Yhteensä 81 tuntia. • Monimuoto-opiskelu: Verkko-opiskelu ja oppimistehtävät, itsenäinen opiskelu ja kontaktipäiviin valmistautuminen sekä kontaktipäivät. Yhteensä 81 tuntia.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

• Arvioinnin kohteet on kuvattu kohdassa Suoritukset.
• Osaamisen arviointi tapahtuu itsearviointina sekä tiimin/ryhmän ja valmentajien/opettajien yhteistyönä.

Hyväksytty (S)
Opiskelija
• reflektoi erilaisia ihmiskäsityksiä (esim. oppimistehtävissä ja/tai –päiväkirjassa)
•soveltaa sosiaali- ja terveysalan arvoja ja ammattieettisiä periaatteita (tiimi)toiminnassaan ja oppimistehtävissään
• hallitsee ihmisen kasvun ja kehityksen (fyysisen, psykososiaalisen ja kognitiivisen) keskeiset vaiheet ja osoittaa ymmärtävänsä mitä ne merkitsevät erilaisten asiakkaiden kohtaamisessa (esim. oppimistehtävissä)
•tietää asiakkaan/potilaan asemaa ja oikeuksia säätävien lakien keskeisen sisällön merkityksen ja ymmärtää asiakaslähtöisyyden käsitteen sekä asiakaslähtöisen toiminnan periaatteet erilaisten asiakkaiden ja perheiden kohtaamisessa (esim. oppimistehtävissä sekä tiimidialogissa/kontaktipäivillä)
• osaa tavoitteellisen, dialogisen, asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja vahvistavan yhteistyösuhteen luomisen periaatteet ja osaa soveltaa näitä periaatteita (esim. tiimissä ja kontaktipäivien pienryhmissä).

Siirry alkuun