Siirry suoraan sisältöön

Osaamisen johtaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: HBH22000-0K0B1

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus
01.01.2020 - 31.07.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Liiketalous (AMK)
Opettajat
Maija Haaranen
Ryhmät
HTL18S1
Liiketalous
Opintojakso
HBH22000
Toteutukselle HBH22000-0K0B1 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää osaamisen johtamisen yhteyden strategiaan, työelämän muutossuuntiin, tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin ja organisaation tuloksellisuuteen.
Opiskelija tietää organisaatiokulttuurin elementit ja ymmärtää oppivan organisaation merkityksen. Hän pystyy nimeämään osaamisen eri ulottuvuudet, osaa toteuttaa organisaation osaamiskartoituksen, tunnistaa osaamisvajeet ja laatia kehittämissuunnitelman. Opiskelija hallitsee osaamisen kehittämisen menetelmiä ja osaa laatia osaamisen johtamisen vuosikellon. Hän tuntee kehityskeskustelukäytännön merkityksen osaamisen johtamisessa ja osaa käydä kehityskeskustelun vuorovaikutteisesti. Opiskelija tuntee ikäjohtamisen, moniosaamisen, mentoroinnin ja palkitsemisen perusperiaatteet. Hän osaa arvioida ja kehittää osaamisen johtamista. Hän tunnistaa tietojärjestelmien merkityksen osaamisen hallinnassa.

Sisältö

Strategialähtöinen osaamistarkastelu ja työelämän muutossuunnat. Yksilön osaamisen tunnistaminen, oppimisen ja osaamisen yhteys. Tiedot, taidot, asenteet, motivaatio ja verkostot osana ammatillista osaamista. Organisaatiokulttuuri, oppiva organisaatio, hiljainen osaaminen, osaamisen siirtäminen. Osaamisen kartoittaminen, arviointi ja kehittämisen menetelmät. Kehityskeskustelut osana osaamisen johtamista. Osaamisen johtamisen vuosikello ja tietojärjestelmä. Moniosaaminen, palkitseminen, ikäjohtaminen ja mentorointi. Osaamisen johtamisen kehittäminen.

Oppimateriaalit

HENRY ry, 2007: Kohti strategista palkitsemista. Helsinki: Henkilöstöjohdon ryhmä.http://www.henryorg.fi/data/dokumentit/Tutkimukset/Palkitsemisraportti.pdf Hätönen, H. 2003. Osaamiskartoituksesta kehittämiseen. Educa-Instituutti Oy. Viitala, R. 2005. Johda osaamista! Osaamisen johtaminen teoriasta käytäntöön. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy. Otala, L. 2002. Oppimisen etu: kilpailukykyä muutoksessa. Helsinki: WSOY.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osallistuminen kontaktitunneille Virtuaalikeskustelu, hyväksytty/hylätty Erilliset yksilötehtävät 20% Itsearviointi, hyväksytty/hylätty Organisaatiocase, raportti ja esitys 50% Opponointi ja –raportti,hyväksytty/hylätty Koe, yksilöosa & ryhmäosa 30%

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot 40 h Virtuaaliopiskelu 20 h Ryhmätyöt 40 h Itsenäinen työskentely 35 h Yhteensä 135 h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

5 (erinomainen): Opiskelija osoittaa kokonaisvaltaista osaamisen johtamisen hallintaa ja ymmärtää sen strategisen merkityksen organisaatioille. Opiskelija tunnistaa työelämän keskeiset muutossuunnat. Opiskelijalla on selkeä näkemys osaamisen eri ulottuvuuksista. Opiskelija kykenee laatimaan organisaation osaamiskartoituksen ja kehittämissuunnitelman sen perusteella. Hän osaa käydä kehityskeskustelun ja laatia osaamisen johtamisen vuosikellon.
Opiskelija ymmärtää oppivan organisaation merkityksen osaamisen johtamisen edellytyksenä. Hän tuntee ikäjohtamisen, moniosaamisen, mentoroinnin ja palkitsemisen perusperiaatteet. Hän pystyy arvioimaan osaamisen johtamisen kokonaisuuden toimivuutta ja antamaan suosituksia sen kehittämiseksi.
4 (kiitettävä): Opiskelija osoittaa hallitsevansa pääosin osaamisen johtamisen kokonaisuuden ja ymmärtää sen strategisen merkityksen organisaatioille. Opiskelija tunnistaa työelämän keskeisiä muutossuuntia. Opiskelija kykenee laatimaan osaamiskartoituksia ja kehittämissuunnitelmia niiden perusteella. Hän osaa käydä kehityskeskustelun ja laatia osaamisen johtamisen vuosikellon. Opiskelija ymmärtää oppivan organisaation, ikäjohtamisen, moniosaamisen, mentoroinnin ja palkitsemisen perusperiaatteet. Hän pystyy arvioimaan kokonaisuuden toimivuutta ja antamaan suosituksia sen kehittämiseksi.
3 (hyvä): Opiskelija osoittaa kehittyvää osaamisen johtamisen hallintaa, sen strategisen merkityksen ymmärrystä ja kehittämisnäkemystä sekä yksilön, ryhmän että organisaation tasolla. Hän tunnistaa muutossuuntia työelämässä. Opiskelija kykenee laatimaan yksilön osaamiskartoituksen ja kehittämissuunnitelman sekä vuosikellon sen perusteella. Hän tietää kehityskeskustelun merkityksen. Opiskelija ymmärtää keskeiset oppivan organisaation, ikäjohtamisen, moniosaamisen, mentoroinnin ja palkitsemisen perusperiaatteet.
2 (tyydyttävä): Opiskelija tunnistaa osaamisen johtamisen joitakin pääkohtia, mutta ymmärrys sen strategisesta merkityksestä on melko rajallista. Opiskelija hahmottaa joitakin osaamisen eri ulottuvuuksia. Hän kykenee laatimaan yksinkertaisen osaamiskartoituksen yksilötasolla ja antamaan kehittämissuosituksen sen pohjalta, mutta tarvitsee ohjausta niiden laatimisessa. Hänen näkemyksensä osaamisen johtamisen kokonaisuudesta ja oppivan organisaation merkityksestä on vielä kehittymässä. Opiskelijalla on käsitystä oppivasta organnisaatiosta, ikäjohtamisesta, moniosaamisesta, asiantuntijuudesta, mentoroinnista ja palkitsemisesta, mutta näissä on vielä tilaa kehittyä.
1 (välttävä): Opiskelijan ymmärrys osaamisen johtamisen pääkohdista, kokonaisuudesta ja strategisesta merkityksestä on rajallista. Opiskelija hahmottaa suppeasti osaamisen eri ulottuvuuksia. Opiskelija ymmärtää osaamiskartoituksen peruslogiikan, mutta tarvitsee ohjausta sen laatimisessa. Opiskelijalla on alustavaa käsitystä oppivasta organisaatiosta, ikäjohtamisesta, moniosaamisesta, mentoroinnista ja palkitsemisesta, mutta näissä on vielä runsaasti tilaa kehittyä.
0 (hylätty): Opiskelijan ei ymmärrä osaamisen johtamisen pääkohtia, kokonaisuutta ja strategista merkitystä. Opiskelija ei kykene hahmottamaan osaamisen eri ulottuvuuksia. Opiskelija ei ymmärrä osaamiskartoituksen peruslogiikkaa. Opiskelijalla ei ole käsitystä oppivasta organisaatiosta, ikäjohtamisesta, moniosaamisesta, mentoroinnista ja palkitsemisesta.

Esitietovaatimukset

Liiketalouden perusosaaminen

Siirry alkuun