Perhe- ja perintöoikeus (5 op)
Toteutuksen tunnus: HBJ20210-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
03.08.2020 - 30.08.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
31.08.2020 - 18.12.2020
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Liiketoimintayksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 37
- Koulutus
- Liiketalous (AMK)
- Opettajat
- Hannu Juntunen
- Ryhmät
-
HTL19S1Liiketalous
-
ZJA20SHAvoin AMK, lita
-
HTLFINFinanssiala, liiketalous
- Opintojakso
- HBJ20210
Arviointiasteikko
0-5
Sisällön jaksotus
Luennot toistuvat viikoittain vaihtelevista aiheista. Samaan aikaan opiskelija suorittaa annetun aikataulun mukaisesti oppimis- / harjoitustehtäviä. Viikoittaisten luentojen sijaan pidettävistä pari- / harjoitustehtävistä sovitaan erikseen tunnilla.
Tavoitteet
Opiskelija tuntee perhe- ja perintöoikeuden keskeisen lainsäädännön ja avioliiton varallisuusteoriat. Hän osaa laatia erilaisia perhe- ja perintöoikeudellisia asiakirjoja: perukirjan, ositussopimuksen sekä perinnönjakokirjan. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa perintö- ja lahjaverolakia.
Sisältö
Perimysjärjestys, perintöoikeuteen vaikuttavat tekijät, oikeustoimet perittävän eläessä ja kuollessa, testamentti, pesänselvitys ja perinnönjako, avioliiton varallisuusjärjestelmä, avioliiton purkaminen, ositus, lapsen asema: elatus, huolto- ja tapaamisoikeus, avoliitto, edunvalvonta, perheoikeudelliset instituutiot ja sukupolvenvaihdos.
Oppimateriaalit
Luentoaineistot, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö; avioliittolaki, avoliittolaki, perintökaari sekä laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Suositeltava verkkokirja on: Kangas, U. 2019. Perhe- ja jäämistöoikeuden perusteet. Helsinki. Alma Talent Pro.
Opetusmenetelmät
Opintojakso suoritetaan osallistumalla luento-opetukseen, joka toteutetaan sekä kontakti- että verkkoluentoina (webinaari) sekä myös itsenäisenä ulkopuolisten toimijoiden tarjoamien verkkoluentojen seuraamisena. Lisäksi opintojakso sisältää oppimis- ja harjoitustehtäviä sekä pari- / ryhmätehtäviä tunnilla sekä lopputentin.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson arvosana määräytyy moodlessa 18.12.2020 pidettävän lopputentin ja yhdestä oppimistehtävästä saatavien lisäpisteiden perusteella, joita voi saada enintään 3.
Mikäli tentti tai jokin oppimistehtävistä tulee hylätyksi, pidetään näiltä osin uusintatentti moodlessa. Ensimmäinen uusintatentti avautuu perjantaina 15.1.2021 klo 7.00 ja sulkeutuu sunnuntaina 17.1.2021 klo 18.00. Toinen uusintatentti avautuu perjantaina 29.1.2021 klo 7.00 ja sulkeutuu sunnuntaina 31.1.2021 klo 18.00. Tarkemmat tiedot tenttimisestä ilmoitetaan moodlessa tentin yhteydessä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Valinnaisen suoritustavan toteuttaminen arvosanaan oikeuttavasti vaatii erityisen perustellun syyn, joka arvioidaan tapauskohtaisesti.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Oppimistehtävät ovat pääsääntöisesti lainsäädännön soveltamiseen liittyviä oikeustapauksia sekä asiakirjojen laatimisia. Kunkin oppimistehtävän tekemiseen on varattu aikaa kaksi (2) viikkoa siten, että tehtävä avautuu ja sulkeutuu määrättynä ajankohtana.
Opintojakson kuorimittavuus tunteina:
kontaktitunnit 22 h
virtuaaliopiskelu 38 h (sisältää verkkotentin)
itsenäinen pari - / ryhmätyöskentely 35 h
itsenäinen työskentely / oppimistehtävien tekeminen 40 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä 1
Opiskelija tuo esiin käsiteltävän asian kannalta joitakin olennaisia asioita luettelomaisesti tai lähteitä toistaen. Kokonaisuudesta puuttuu selkeä näkökulma ja esitystapa on pinnallinen, perustelut niukkoja. Oma ajattelu puuttuu, joten yhteyksiä esitettyjen asioiden välillä ei tule esiin.
Tyydyttävä 2
Opiskelija ymmärtää käsiteltävän asian kannalta olennaisia asioita. Esimerkit osoittavat omaa ajattelua, mutta yhteydet normitaustan ja esimerkkien välillä ovat puutteelliset. Sisältö on niukka eikä rajausta ole perusteltu.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3
Opiskelija soveltaa normeja ja tietoa ja tuo esille useita olennaisia asioita perustellusti. Opiskelija osoittaa omaa pohdintaa tai käyttää havainnollistavia esimerkkejä.
Kiitettävä 4
Opiskelija analysoi ja yhdistelee tietoa ja normien soveltamista tuomalla esille eri näkökulmia sekä vertailemalla niiden eroja ja yhtäläisyyksiä. Opiskelija pystyy luomaan aiheesta oman ajattelun kautta jäsentyneen kokonaisuuden lähdemateriaalia monipuolisesti käyttäen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5
Opiskelija yhdistelee ja arvioi tietoa kriittisesti eri näkökulmista argumentoiden ja hyvin perustellen. Opiskelija osoittaa normien ja tiedon syvällistä pohdintaa, vertailua ja arviointia eri näkökulmista lähdemateriaalia monipuolisesti käyttäen.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty 0
Opiskelija tuo esiin epäolennaisia asioita tai käsittelee asiaa yleistiedon pohjalta. Aiheen käsittely on sekavaa ja epäjohdonmukaista, perustelut puuttuvat tai ovat virheelliset. Asiasisältö on niukka.
Esitietovaatimukset
Juridiikan perusteet ja juridisen tiedon etsintä- ja analysointivalmiudet
Lisätiedot
Avoin amk 3
Kirjallinen palaute oppimistehtävistä noin 3 – 4 viikon välein tehtävän palauttamiselle määrätyn ajan jälkeen. Tunnilla pidettävät tai esitettävät pari- / ryhmätehtävät käydään läpi ja niistä saa palautteen tunnilla, ja näihin liittyy myös itse- ja vertaisarviointia.