Siirry suoraan sisältöön

Tilastotieteen perusteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: HTLZ1001-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.01.2021 - 10.01.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
11.01.2021 - 21.05.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
Liiketalous (AMK)
Opettajat
Heli Kauppinen
Ryhmät
HTL19IY
Liiketalous
Opintojakso
HTLZ1001
Toteutukselle HTLZ1001-3001 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Sisällön jaksotus

Opintojakso on jaksotettu viikkoihin, joilla on oma teemansa.

Opintojakso koostuu seuraavista teemoista.
1. Erilaiset aineistot ja tutkimukset; datan kerääminen (viikko 2)
2. Aineiston tiivistäminen taulukoksi (viikot 3 ja 4)
3. Graafisen esittämisen perusteet (viikot 5 ja 6)
4. Tunnuslukuja (viikko 7)
5. Riippuvuus ja korrelaatio, hajontakuvio (viikko 8)
6. Riippuvuuden mallintaminen (viikko 9)
7. Aikasarjat (viikko 10)

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää tilastollisten menetelmien merkityksen työelämän kannalta.

Opiskelija hallitsee datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyviä peruskäsitteitä.

Opiskelija on perehtynyt kyselylomakkeen laatimiseen liittyviin tilastollisiin näkökulmiin.

Opiskelija osaa laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja sekä hallitsee laadukkaan tilastollisen taulukoinnin ja visualisoinnin perusteet.

Opiskelija on perehtynyt MS Excelin ja mahdollisesti jonkin tilastollisen ohjelmiston käyttöön.

Sisältö

1.Erilaiset aineistot: miten aineistoa kerätään ja miten hyvä kyselylomake luodaan
2.Mitä tilastot meille kertovat ja miten tilastoja voidaan käyttää päätöksenteossa
3.Aineiston tiivistäminen taulukoksi
4.Graafisen esittämisen perusteet
5.Tilastollisia tunnuslukuja: sijainti- ja hajontaluvut, korrelaatio
6.Yksinkertaisia analyysimenetelmiä: riippuvuuden ja aikasarjojen mallintaminen

Aika ja paikka

Etäohjaukset viikoittain Zoomissa.

Oppimateriaalit

Kimmo Vehkalahti (2014): Kyselytutkimuksen mittarit ja menetelmät. Finn Lectura.

Leila Karjalainen (2015): Tilastotieteen perusteet. Pii-kirjat.

Kaikki kurssimateriaali ja harjoitustehtävät ovat ladattavissa Moodlesta. (https://moodle.jamk.fi)

Opetusmenetelmät

Kurssilla opiskellaan itsenäisesti viikon materiaali ja sen pohjalta tehdään tehtävät. Tehtäviin saa tarvittaessa apua Moodlessa ja viikoittain järjestettävässä etäohjauksessa.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentit 12.4. ja 19.4. alkavilla viikoilla.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso suoritetaan harjoitustehtävien ja verkossa tehtävän loppukokeen avulla.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

5 (erinomainen): Opiskelija hallitsee erinomaisesti datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet. Opiskelija on perehtynyt erinomaisesti kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija osaa itsenäisesti laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa laadukkaita tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija osaa itsenäisesti hyödyntää tilastollisia menetelmiä tutkimuksessa ja päätöksenteossa.
4 (kiitettävä): Opiskelija hallitsee kiitettävästi datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet. Opiskelija on perehtynyt kiitettävästi kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija osaa itsenäisesti laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa laadukkaita tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija osaa hyödyntää tilastollisia menetelmiä tutkimuksessa ja päätöksenteossa.
3 (hyvä): Opiskelija hallitsee datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet kohtalaisen hyvin. Opiskelija on perehtynyt hyvin kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija osaa laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija tiedostaa, miten tilastollisia menetelmiä voidaan hyödyntää tutkimuksessa ja päätöksenteossa.
2 (tyydyttävä): Opiskelija hallitsee joitain datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija on perehtynyt tyydyttävästi kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija osaa ohjattuna laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija tiedostaa, miten tilastollisia menetelmiä voidaan hyödyntää tutkimuksessa ja päätöksenteossa.
1 (välttävä): Opiskelija hallitsee joitain datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija on perehtynyt välttävästi kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija osaa ohjattuna laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija tiedostaa tilastollisten menetelmien tärkeyden tutkimuksessa ja päätöksenteossa.
0 (hylätty): Opiskelija ei hallitse datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija ei ole perehtynyt kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija ei osaa laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija ei ymmärrä tilastollisten menetelmien roolia tutkimuksessa ja päätöksenteossa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3 (hyvä): Opiskelija hallitsee datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet kohtalaisen hyvin. Opiskelija tuntee hyvin kyselylomakkeen laatimisen periaatteet. Opiskelija osaa laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija tiedostaa, miten tilastollisia menetelmiä voidaan hyödyntää tutkimuksessa ja päätöksenteossa.

4 (kiitettävä): Opiskelija hallitsee kiitettävästi datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet. Opiskelija tuntee kiitettävästi kyselylomakkeen laatimisen periaatteet. Opiskelija osaa itsenäisesti laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa laadukkaita tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija osaa hyödyntää tilastollisia menetelmiä tutkimuksessa ja päätöksenteossa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 (erinomainen): Opiskelija hallitsee erinomaisesti datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet. Opiskelija tuntee erinomaisesti kyselylomakkeen laatimisen periaatteet. Opiskelija osaa itsenäisesti laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa laadukkaita tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija osaa itsenäisesti hyödyntää tilastollisia menetelmiä tutkimuksessa ja päätöksenteossa.

Esitietovaatimukset

--

Siirry alkuun