Prosessien kehittäminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: TKTO0100-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
03.08.2020 - 30.08.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
21.08.2020 - 28.11.2020
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 3 op
- Virtuaaliosuus
- 2 op
- TKI-osuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- Teknologiayksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 10 - 20
- Koulutus
- Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
- Konetekniikka (AMK)
- Opettajat
- Matti Siistonen
- Harri Peuranen
- Vastuuopettaja
- Harri Peuranen
- Ryhmät
-
TKN18SMKonetekniikka
- Opintojakso
- TKTO0100
Arviointiasteikko
0-5
Sisällön jaksotus
Ks. opintojaksosuunnitelma.
Tavoitteet
Prosessien kehittämisosaaminen on edellytys yrityksen toiminnan kokonaisvaltaisemmalle kehittämisosaamiselle.
Opit kehittämään tyydyttävästi organisaation toimintaprosesseja hyödyntäen standardoituja laatu-, ympäristö- ja työterveys-turvallisuus- sekä energiahallintajärjestelmiä. Tunnet tyydyttävästi laatupalkintokriteereiden hyödyntämismahdollisuudet prosessien kehittämistyössä.
Osaamisesi kehittyy prosessien kehittämisen ja johtamisjärjestelmien peruskäsitteiden
ymmärtämisen kautta sopivien menetelmien valintaan ja lopuksi käytäntöön soveltamiseen.
Opintojakson suoritettuasi opit kehittämään toimintaa laajemmasta näkökulmasta.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön:
Osaat valita sopivan menetelmän ja tekniikan toimintaprosessien kehittämiseksi. Osaat yhdistää teorian ja käytännön kehittämisongelman ratkaisemiseksi. Sinulla on tieto sopivien menetelmien ja tekniikoiden ei-teknisistä vaikutuksista. Osoitat tietoisuutesi tekniikan soveltamisen terveydellisistä, turvallisuus- ja lakikysymyksistä sekä vastuista, teknisten ratkaisujen sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista.
Viestintä ja tiimityö:
Osaat toimia itsenäisesti työelämän viestintätilanteissa, äidinkielen lisäksi, vähintään yhdellä vieraalla kielellä. Kykenet yhteistyöhön muiden ammattiryhmien kanssa.
Sisältö
Toimintajärjestelmät ja systeemiajattelu, toimintajärjestelmien kehittäminen, jatkuva parantaminen. ISO 9001-laadunhallintajärjestelmä. ISO 14001- ympäristöasioiden hallintajärjestelmä. ISO 45001-työterveys/työturvallisuushallintajärjestelmä. ISO 50001-energianhallintajärjestelmä.
Mittausten ja -järjestelmien laadunvarmistus (mm. RR-testit). Laatupalkintokriteereiden perusidea ja hyödyntäminen kehittämisessä (EFQM, MBNQA).
Oppimateriaalit
Luentomateriaali.
Laamanen, K. 2001 tai uudempi painos. Johda liiketoimintaa prosessien verkkona. Laatukeskus.
ISO 9000- ISO 14000-, ISO 45000-, ISO 50 000- standardisarjat.
QS9000-manuaalit (MSA, PPAP, AQAP), EFQM- ja MBNQA-kriteerit.
https://www.iso.org/management-system-standards.html
Opetusmenetelmät
Luennot, tiedonhaku ja soveltavat oppimistehtävät. Ongelmalähtöisen oppimisen kautta opiskelijoilla on oppimistehtäviä ratkottavana. Tehtäviä tehdään ryhmissä. Opintojaksosta kerätään sen puolivälissä vapaamuotoinen anonyymi palaute.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ei tenttejä, Arviointi tapahtuu oppimistehtävien avulla.
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 16 h, oppimistehtävät 70 h itsenäinen työskentely 49 h. Yhteensä 135 h oppimistyö.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kokonaisarviointi muodostuu oppimistehtävistä 50 % ja tentistä 50 %.
Välttävä (1): Tunnistat perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on merkittäviä puutteita keskeisten asioiden ymmärtämisessä eli toimintaprosessien kohtuullisen kokonaisvaltaisessa kehittämisessä, laatu-, ympäristö-, työterveys/työturvallisuus ja energianhallintajärjestelmiä kehittämisessä hyödyntäen ao. standardien ajattelua ja sisältöjä, kehittyneempien laatutyökalujen käytön hallitsemisessa ja laatupalkintokriteereiden soveltamisessa monimutkaisemmissa tilanteissa sekä mittausten ja -järjestelmien laadunvarmistuksen hallitsemisessa.
Pystyt ratkomaan yksinkertaisia ongelmia eri prosessien kehittämisperiaatteita tai -tekniikoita soveltaen.
Tyydyttävä (2): Tunnet perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden soveltamisessa eli toimintaprosessien kohtuullisen kokonaisvaltaisessa kehittämisessä, laatu-, ympäristö-, työterveys/työturvallisuus ja energianhallintajärjestelmiä kehittämisessä hyödyntäen ao. standardien ajattelua ja sisältöjä, kehittyneempien laatutyökalujen käytön hallitsemisessa ja laatupalkintokriteereiden soveltamisessa monimutkaisemmissa tilanteissa sekä mittausten ja -järjestelmien laadunvarmistuksen hallitsemisessa.
Pystyt ratkomaan tyydyttävästi normaalista poikkeavia ongelmia eri prosessien kehittämisperiaatteita tai -tekniikoita soveltaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Hallitset opintojakson keskeiset asiat
- osaat kehittää toimintaprosesseja kohtuullisen kokonaisvaltaisesti
- osaat kehittää laatu-, ympäristö-, työterveys/työturvallisuus ja energianhallintajärjestelmiä hyödyntäen ao. standardien ajattelua ja sisältöjä
- hallitset kehittyneempien laatutyökalujen käytön ja osaat soveltaa laatupalkintokriteereitä myös monimutkaisemmissa tilanteissa
- hallitset mittausten ja -järjestelmien laadunvarmistuksen.
Kiitettävä (4): Hallitset vaadittavat keskeiset asiat eli toimintaprosessien kohtuullisen kokonaisvaltaiseen kehittämisen, laatu-, ympäristö-, työterveys/työturvallisuus ja energianhallintajärjestelmien kehittämisen hyödyntäen ao. standardien ajattelua ja sisältöjä, kehittyneempien laatutyökalujen käytön ja laatupalkintokriteereiden soveltamisen monimutkaisemmissa tilanteissa sekä mittausten ja -järjestelmien laadunvarmistuksen ja osaat soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti kehittämisongelman ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5): Hallitset keskeiset asiat eli toimintaprosessien kohtuullisen kokonaisvaltaiseen kehittämisen, laatu-, ympäristö-, työterveys/työturvallisuus ja energianhallintajärjestelmien kehittämisen hyödyntäen ao. standardien ajattelua ja sisältöjä, kehittyneempien laatutyökalujen käytön ja laatupalkintokriteereiden soveltamisen monimutkaisemmissa tilanteissa sekä mittausten ja -järjestelmien laadunvarmistuksen. Osaat soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti kehittämisongelman ratkaisemisessa. Pystyt tekemään yksinkertaisia synteesejä ja johtopäätöksiä.
Esitietovaatimukset
Laatutekninen perusajattelu. Tekninen perusosaaminen edesauttaa opintojaksolla opiskelua, mutta ei ole välttämätön.
Lisätiedot
Oppimistehtävissä jatkuva kehittävä palaute, itsearvioinnit ja tiimin itsearviointi.