Siirry suoraan sisältöön

Lasten taidekasvatus (5 op)

Toteutuksen tunnus: SOSS1512-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
03.08.2020 - 30.08.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
31.08.2020 - 18.12.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
4 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
Hyvinvointiyksikkö
Toimipiste
Lutakon kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 25
Koulutus
Sosionomi (AMK)
Opettajat
Raija Lundahl
Ryhmät
SOS19S1
Sosionomi
Opintojakso
SOSS1512
Toteutukselle SOSS1512-3001 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Sisällön jaksotus

Opiskelemme lasten taidekasvatuksen ja ohjauksen teoriaa sekä kädentaitojen ja kuvallisen ilmaisun menetelmiä koko lukukauden ajan. Nukketeatteriesityksen valmistaminen alkaa kuvakirjan analyysillä ja esitys tehdään ryhmässä yhteisesti valitun kirjan pohjalta. Esitys on valmis toteutettavaksi marras-joulukuussa.

Tavoitteet

Opiskelija
• tietää taidekasvastuksen merkityksiä alle kouluikäisten lasten kasvun, kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin tukemisessa
• tietää lasten taidekasvatuksen kehityksellisiä ja kasvatuksellisia perusteluja ja osaa soveltaa näitä perusteluja tavoitteellisessa ohjaustyössä
• osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida lasten taidekasvatustoimintaa sekä kehittää ja dokumentoida omaa ammatillista ohjaustoimintaansa

Sisältö

• Lasten taidekasvatuksen, luovan kuvallisen ilmaisun, kehitykselliset ja kasvatukselliset perusteet
• Lasten taideohjauksen suunnittelu-, toteutus-, arviointi ja dokumentointi
• Kuvallisen ilmaisun ja materiaalimuotoilun menetelmät ja välineet
• Integroitu taidetyöskentely; lastenkirjallisuus ja nukketeatteri

Oppimateriaalit

Rusanen, S., Kuusela, M., Rintakorpi, K. & Torkki, K. 2014. Musta tuntuu punaiselta. Kuvataiteellinen toiminta varhaisiässä. Helsinki: Lasten Keskus. ISBN 9789522880840.
Ruokanen, I., Rusanen, S. & Välimäki A.-L. (Toim.) 2009. Taidekasvatus varhaiskasvatuksessa. Iloa, ihmettelyä ja tekemistä. Helsinki: Yliopistopaino. ISBN 978-952-245-137-8 (painettu) ISSN 1798-0097 (painettu)ISBN 978-952-245-138-5 (verkko) ISSN 1798-0100 (verkko)

Opetusmenetelmät

Tällä opintojaksolla opiskelet lasten taidekasvatusta, josta hankit tietoa lukemalla, reflektoimalla ja keskustelemalla aiheesta pienryhmässä ja opettajan ohjauksessa. Sovellat oppimaasi yhteisissä toiminnallisissa kuvallisen ilmaisun ja käden taitojen harjoituksissa. Luot pienryhmäsi kanssa itse käsikirjoitetun nukketeatteriesityksen päiväkotiin.
Kirjallisina tehtävinä laadit lasten kuvakirjan analyysin, luot itsellesi omat lasten taidekasvatuksen ohjausperiaatteet ja toteutat piirtäminen vuorovaikutustilanteena -havainnoinnin ja kuva-analyysin sekä arvioit miten oma ohjaus- ja asiakastyön osaamisesi on kehittynyt oppimistehtävien kautta.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Toteutat päiväkodissa nukketeatteriesityksen (kaksi näytöstä) alle kouluikäisille lapsille ja havainnoit lasta piirtämistilanteessa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Valmistaudut kontaktitunneille lukemalla annetut luvut oppimateriaalista ja kirjallisuudesta, 30 h.
Teet nukketeatteria varten lasten kuvakirjan analyysin, 6 h.
Työskentelet kontaktitunneilla 24 h.
Teet pienryhmätyönä nukketeatteriesityksen käsikirjoituksen, valmistat itsellesi esitykseen sopivan nuken ja muun nukketeatteriesityksen tarpeiston, toteutat päiväkodissa kaksi näytöstä, 50 h.
Kirjoitat kirjallisina ja arvioitavina yksilötehtävinä lasten kuvakirjan analyysin, omat perustellut taidekasvatuksen ohjausperiaatteesi, analyysin piirtämistilanteesta sekä oman osaamisesi arvioinnin, 25 h.
Yhteensä 135 h.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1) Opiskelija esittää kasvatusnäkemyksensä ja toimintaperiaatteensa lasten taidekasvatuksessa. Hän tunnistaa lasten kuvallisen ja luovan ilmaisun taitoja. Opiskelija suunnittelee ja toteuttaa tavoitteellista taidekasvatustoimintaa alle kouluikäisille lapsille opittujen periaatteiden pohjalta. Hän kuvaa omaa toimintaansa, oppimaansa ja käytännön taitojaan.

Tyydyttävä (2) Opiskelija esittää perustellun kasvatusnäkemyksensä ja toimintaperiaatteensa lasten taidekasvatuksessa. Hän tunnistaa ja kuvaa lasten kuvallisen ja luovan ilmaisun kehityksellisiä taitoja. Opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja arvioi tavoitteellista taidekasvatustoimintaa alle kouluikäisille lapsille. Hän pohtii ja kuvaa omaa toimintaansa, osaamistaan ja käytännön taitojaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3) Opiskelija esittää ja perustelee oman kasvatusnäkemyksensä ja toimintaperiaatteensa alle kouluikäisten lasten taidekasvatuksesta. Hän kuvaa ja analysoi lasten kuvallisen ja luovan ilmaisun kehityksellisiä, taidollisia ja kognitiivisia taitoja. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida pedagogisesti tavoitteellista, lapsilähtöistä ja integroivaa taidekasvatustoimintaa alle kouluikäisille. Hän soveltaa oppimiaan toimintatapoja ja pedagogiikkaa lasten kanssa työskentelyyn. Hän osaa kuvata ja arvioida omaa toimintaansa ammatillisesti.

Kiitettävä (4) Opiskelija esittää ja perustelee oman kasvatuskäsityksensä ja toimintaperiaatteensa miten alle kouluikäisten lasten kasvua, kehitystä ja hyvinvointia tuetaan taidekasvatuksen avulla. Hän erottaa, nimeää ja kuvaa lasten tai nuorten kuvallisen ja luovan ilmaisun kehityksellisiä, taidollisia ja kognitiivisia valmiuksia ja taitoja. Opiskelija osaa suunnittella, toteuttaa ja arvioida pedagogisesti tavoitteellista ja lapsilähtöistä taidekasvatustoimintaa alle kouluikäisille. Hän soveltaa uusia integroivia toimintatapoja taidekasvatukseen ja omaan pedagogiseen työskentelyynsä. Opiskelija tarkastelee ammatillista osaamistaan kriittisesti ja kehittävästi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5) Opiskelija esittää ja perustelee oman kasvatusnäkemyksensä ja toimintaperiaatteensa miten alle kouluikäisten lasten kasvua, kehitystä ja hyvinvointia tuetaan taidekasvatuksen avulla. Hän erottaa, nimeää ja arvioi lasten ja nuorten kuvallisen ja luovan ilmaisun kehityksellisiä ja taidollisia, sensomotorisia ja kognitiivisia valmiuksia sekä haasteita. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioda pedagogisesti tavoitteellista ja lapsia tai nuoria osallistavaa taidekasvatustoimintaa. Hän osaa soveltaa ja luoda uusia perusteltuja toimintoja integroivia työtatapoja taidekasvatukseen ja pedagogiseen työskentelyyn. Opiskelija tarkastelee omaa ammatillista osaamistaan ja ohjaustoimintaansa kriittisesti ja kehittävästi.

Esitietovaatimukset

Opiskelijalla on perustiedot sosiaali- ja terveysalan työstä ja lapsen kehitysvaiheista.

Lisätiedot

Osaamisesi arvioidaan toiminnallisten harjoitusten ja nukketeatteriesityksen suullisella palautteella, esitysten yhteis- ja itsearvioinnilla sekä kirjallisilla tehtävillä opintojakson arviointikriteerien mukaan.

Siirry alkuun