Johtajana kehittyminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: YZ00CL56-3017
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
01.09.2025 - 20.05.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Verkko-opetus
- Yksikkö
- Liiketoimintayksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 50
- Koulutus
- Johtamisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK, Restonomi
- Opettajat
- Anne Törn-Laapio
- Tarja Niemelä
- Ryhmät
-
YHP25S1Projektijohtaminen ylempi AMK, tradenomi
-
YJM25S1Johtamisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK, restonomi
-
YJH25S1Johtamisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK, tradenomi
-
ZJAYJM25S1Avoin AMK, marata, Yamk-väylä, Johtaminen, ylempi amk, Vastuullisuuden ja palveluiden johtaminen
-
YMB25S1Projektijohtaminen ylempi AMK, restonomi
- Opintojakso
- YZ00CL56
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Sisällön jaksotus
Syksy 2025 –2 op
1 op Osaamisen arviointi ja osaamistavoitteet
1 op Itsetuntemus ja johtajaidentiteetti
Kevät 2026 –3 op
1,5 op Johtajuusteoriat ja eettinen johtajuus
1,5 op Itsensä johtaminen, toimijuus ja johtajauran kehittäminen
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Johtajuus on keskeinen taito erilaisissa organisaatioissa työelämässä. Johtajana kehittymisen opintojakso auttaa opiskelijaa ymmärtämään johtajuutta, lisäämään itsetuntemustaan, tunnistamaan omat vahvuutensa ja kehittämiskohtansa sekä analysoimaan, reflektoimaan ja kehittämään itseään johtajana.
Itsetuntemuksen ja reflektion kautta lisätään ymmärrystä omasta johtajuudesta ja mahdollistetaan johtajauran suunnitteleminen sekä voidaan jopa parantaa omia uranäkymiä.
On tärkeää osata sovittaa johtamistyyli organisaation tavoitteiden mukaiseksi. Johtajuudella on monenlaisia vaikutuksia organisaation eri toimintoihin, kuten esimerkiksi viestintään, konfliktinhallintaan ja päätöksentekoon.
Eettisen ja vastuullisen johtajuuden periaatteiden ymmärtäminen on tärkeää, jotta johtaja voi ottaa eettistä vastuuta organisaatiostaan ja työntekijöistään. Tämä luo puitteet vastuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta edistävien, kestävien ja eettisten johtajien kehittymiselle.
Opintojakson osaamiset
Oppimaan oppiminen: Osaat arvioida ja suunnitella johtajauraasi monipuolisesti ja tavoitteellisesti.
Eettisyys: Osaat edistää johtajuudellasi eettisten periaatteiden toteutumista työyhteisöissä ja organisaatioissa.
Opintojakson osaamistavoite
Reflektointiprosessin kautta lisäät itsetuntemustasi. Tämän perusteella kykenet analysoimaan ja arvioimaan johtajuuttasi itsensä johtamisen, ihmisten johtamisen ja asioiden johtamisen näkökulmista. Osaat soveltaa keskeisiä johtajuusteorioita ja -käsityksiä oman johtajaidentiteettisi vahvistamiseen.
Osaat edistää eettisten periaatteiden toteutumista työyhteisössäsi ja/tai organisaatiossasi reflektoimalla eettistä johtajuuttasi ja toimimalla roolimallina organisaatiossasi. Osaat itsereflektion kautta suunnitella johtajauraasi.
Johtajana kehittyminen on prosessi, joka tarvitsee aikaa ja itse- ja vertaisreflektiota kehittyäkseen. Kehittymistä ajatellen opiskelu opintojaksolla kestää lukukauden/lukuvuoden.
Sisältö
Opintojaksolla opit itsetuntemuksesta, itsensä johtamisesta, johtajaidentiteetistä, toimijuudesta johtajuudessa, johtajuusteorioista ja -käsityksistä, eettisestä johtajuudesta sekä johtajauran kehittämisestä. Hyödynnät oppimiasi sisältöjä johtajuutesi kehittämisessä.
Aika ja paikka
Opintojakson aikataulu
Opintojakso alkaa 1.9.2025 Moodle-oppimisympäristössä.
Webinaarit:
1. ke 3.9.2025 klo 16.30–18.00 Aloituswebinaari.
2. ke 14.1.2026 klo 16.30–18.00 Orientaatio osioihin C ja D
3. ke 11.2.2026 klo 16.30–18.00 Johtajuusteoriat
4. ke 15.4.2026 klo 16.30–18.00 Toimijuus ja johtajaura
Tarkemman aikataulun löydät Moodle-oppimisympäristöstä.
Opintojakso päättyy 20.5.2026.
Opintojakson läsnäolijat tarkistetaan kolmen viikon kuluttua toteutuksen alkamisajankohdasta. Opintojaksolle osallistuminen edellyttää sitä, että olet palauttanut 30.9.2025 mennessä Oppimistehtävän 1.
Aikataulutettu verkossa toteutettava opintojakso
Johtajana kehittyminen on monialainen kokonaan verkossa toteutettava opintojakso. Opiskelusi tapahtuu aikataulutetusti Moodlesta löytyvän aikataulun mukaan.
Oppimateriaalit
Opintojakson aikana hyödynnät erilaisia Moodlesta löytyviä oppimateriaaleja esimerkiksi videoita, verkkoluentoja ja artikkeleita.
Northouse, P. G. (2021). Leadership: Theory and practice. Sage publications.
Anttila, K. (1.2.2023). Johtajana kasvamisen ytimessä on johtajaidentiteetin kehittyminen. Finnish Business Blog. https://blogit.jamk.fi/fbb/2023/02/01/johtajana-kasvamisen-ytimessa-on-johtajaidentiteetin-kehittyminen/
Goller, M. & Harteis, C. (2017). Human agency at work: Towards a clarification and operationalisation of the concept. Toim. M. Goller & S. Paloniemi. Agency at work: An agentic perspective on professional learning and development. Cham: Springer, 85–103.
Eteläpelto, A., Vähäsantanen, K., Hökkä, P. & Paloniemi, S. (2013). What is agency? Conceptualizing professional agency at work. Educational research review, 10, 45–65.
Hyödynnät valitsemaasi tieteellistä artikkelia sekä muuta itsenäiseen tiedonhankintaan perustuvaa materiaalia.
Opetusmenetelmät
Johtajana kehittymisessäsi on tärkeää ymmärtää se, että johtajuus ei ole mikään määränpää, vaan se on matka, joka kestää jopa vuosia. Johtajana kehittymistä voit tietoisesti kehittää jatkuvan oppimisen ja itsereflektion avulla. Pohdit johtajana kehittymistäsi yhdessä opiskelijakollegoiden ja työpaikkamentorin kanssa, ja tämä avaa ajatteluasi sekä mahdollistaa johtajuutesi kasvua. Määrität johtajuusidentiteetin ja johtajuusajattelun kehitysvaiheiden tasot, opit johtajuusteorioista ja eettisestä johtajuudesta. Kehität itsetuntemustasi, tunneälykkyyttä, toimijuutta sekä itsesi johtamista. Lisäksi suunnittelet johtajauraasi.
Johtajana kehittyminen on monialainen verkossa toteutettava opintojakso. Johtuen oppimisen kohteena olevasta ilmiöstä, opiskelusi kestää lukukauden/lukuvuoden. Opiskelusi tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä, josta löydät opintojakson ohjeistukset, aikataulut, tehtävät ja opiskelumateriaalit. Osallistut myös webinaareihin. Webinaareissa on asiantuntijapuheenvuoroja ja reflektoit sekä jaat oppimaasi yhteisöllisen oppimisen menetelmin. Opintojakson suorittamisen edellytyksenä on, että osallistut webinaareihin. Sinulla tulee olla käytössäsi kamera, kuulokkeet ja mikrofoni. Koostat oppimasi ja tehtäväsi Johtajana kehittymisen työkirjaan.
Ohjaus
Ohjaus tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä (kysymys- ja vastauspalsta) ja webinaareissa sekä ottamalla yhteyttä sähköpostitse opettajaan. Ohjausta saat myös vertaisilta ja mentoroinnin muodossa.
Palaute
Saat palautetta oppimistehtävistäsi.
Annat palautetta opintojaksosta (puoliväli- ja loppupalaute toteutuksesta).
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opiskelijaryhmäsi muodostaa työelämälähtöisen vertaisoppimisverkoston.
Opintojaksolla tehtävissä hyödynnät valitsemaasi organisaatiota.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojaksolla ei ole tenttiä.
Kansainvälisyys
Opintojaksolla hyödynnät kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta ja pohdit johtajuuden kulttuurisia ulottuvuuksia.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tätä opintojaksoa et voi suorittaa muulla korvaavalla tavalla, esim. opinnollistamalla.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ohjeellinen ajankäyttösi 5 opintopisteen opintojaksolla on 135 työtuntia, joka jakautuu seuraavasti:
Verkkoluennot ja webinaarit 6 tuntia
Opiskelumateriaaliin perehtyminen 27 tuntia
Yksilötehtävä 90 tuntia
Yhteisöllinen oppiminen 6 tuntia
Mentorointi 6 tuntia
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Osaat arvioida ja analysoida itseäsi ja johtajuuttasi perustuen johtajuusteorioihin ja opintojakson harjoituksiin. Osaat analysoida eettisten periaatteiden toteutumista työyhteisössäsi ja/tai organisaatiossasi reflektoimalla eettistä johtajuuttasi. Osaat suunnitella tavoitteellisesti ja monipuolisesti johtajauraasi.
Esitietovaatimukset
Ei vaadi edeltävää osaamista.
Lisätiedot
Arviointimenetelmät
Opintojaksolla oppimaasi arvioidaan laadullisesti osaamistavoitteisiin pohjautuen hyödyntäen monia eri menetelmiä: opettajan antama palaute ja mentorointi, opiskelijan oma itsearviointi sekä vertaisilta saatu palaute webinaareissa.
Oppimisen arviointi on ns. kehittävää arviointia.
Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa, laadullista, kriteeriperusteista ja siinä opiskelijan itsearvioinnilla on tärkeä rooli.