Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus (5 op)
Toteutuksen tunnus: LM00CC05-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
25.08.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Teknologiayksikkö
- Toimipiste
- Biotalousinstituutti
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Maaseutuelinkeinot (AMK)
- Opettajat
- Elisa Pajunen
- Juho Pirttiniemi
- Ryhmät
-
LMS24SMMaaseutuelinkeinot (AMK)
- Opintojakso
- LM00CC05
Toteutuksella on 10 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 25 t 15 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
To 11.09.2025 klo 16:00 - 18:00 (2 t 0 min) |
Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus LM00CC05-3001 |
Webinaari
|
Ti 16.09.2025 klo 12:45 - 16:00 (3 t 15 min) |
Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus LM00CC05-3001 |
TU17L117
Oppimistila
|
Ke 01.10.2025 klo 16:00 - 18:00 (2 t 0 min) |
Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus LM00CC05-3001 |
Webinaari
|
Ke 08.10.2025 klo 12:45 - 16:00 (3 t 15 min) |
Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus LM00CC05-3001 |
Navettakäynti
|
To 23.10.2025 klo 16:00 - 18:00 (2 t 0 min) |
Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus LM00CC05-3001 |
Webinaari
|
To 06.11.2025 klo 16:00 - 18:00 (2 t 0 min) |
Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus LM00CC05-3001 |
Webinaari
|
Ti 11.11.2025 klo 16:00 - 18:00 (2 t 0 min) |
Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus LM00CC05-3001 |
Webinaari
|
To 20.11.2025 klo 08:15 - 11:45 (3 t 30 min) |
Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus LM00CC05-3001 |
TU17L118
Oppimistila
|
Ke 03.12.2025 klo 16:00 - 18:00 (2 t 0 min) |
Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus LM00CC05-3001 |
Webinaari
|
Pe 12.12.2025 klo 12:45 - 16:00 (3 t 15 min) |
Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus LM00CC05-3001 |
TU17L118
Oppimistila
|
Arviointiasteikko
0-5
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Opintojakson käytyäsi tiedät rehujen tyypit ja rehulainsäädännön. Osaat tulkita rehuanalyysiä sekä laatia ruokintasuunnitelman. Tiedät keskeisimmän ruokintateknologian. Osaat eläinjalostuksen perusperiaatteet, jalostusohjelmat, -tavoitteet ja -indeksit.
Opintojakson osaamiset
Maatalousosaaminen
-osaat tuotantoeläinten tuotantokokonaisuuden huomioiden hyvinvointitekijät sekä tunnet eläintuotannon roolin ruokaketjussa
Työelämässä toimiminen
-osaat hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssäsi
Eettisyys
-kykenet vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alasi ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti
Kestävä kehitys
-osaat käyttää omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen
-ymmärrät kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden ja ongelmien monia näkökulmia
Opintojakson osaamistavoite
Opintojakson käytyäsi tunnet eläinten fysiologiset vaatimukset ruokinnan ja rehustuksen suhteen. Ymmärrät jalostuksen mahdollisuudet ja eettiset haasteet eläinten hyvinvoinnille. Tiedät teknologian mahdollisuudet vastuullisen eläintuotannon toteuttamisessa.
Sisältö
-rehut
-rehulainsäädäntö
-rehuanalyysi
-ruokintasuunnitelma
-ruokintafysiologia
-kuntoluokitus
-ruokintateknologia
-jalostuksen perusteet
-jalostusohjelmat, -tavoitteet ja -indeksit
Oppimateriaalit
ProAgrian Tieto Tuottamaan -oppaat, kuten esimerkiksi: Kyntäjä, J, Nokka, S ja Harmoinen T. 2010. Lypsylehmän ruokinta. Tieto Tuottamaan 133.
Rehutaulukot ja ruokintasuositukset, Luke. https://www.luke.fi/fi/luonnonvaratieto/tiedetta-ja-tietoa/rehutaulukot-ja-ruokintasuositukset
Bourdon, R.M. 2014 tai uudemmat. Understanding Animal Breeding. Pearson.
Opetusmenetelmät
Toteutus on tutkinto-ohjelmaan kuuluva monimuotototeutus.
Oppiminen perustuu yhdistelmään läsnäolova kampuksella vaativia kontakteja, webinaareja ja itsenäistä opiskelua. Työtilana toimii Moodle-oppimisalusta.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakso sisältää vierailijoita ja asiantuntijoita työelämästä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kaksi osatenttiä verkossa Moodle-alustalla. Koostava lopputentti luokassa opintojakson lopulla.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä. Aikaisemmin hankittu osaaminen on todennettava esimerkiksi haastattelutilanteessa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso muodostuu 135 tunnista opiskelijan ajankäyttöä.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä 1:
Opintojakson käytyäsi ymmärrät rehujen ja ruokinnan suunnittelun merkityksen eläinten tuotannolle ja hyvinvoinnille. Ymmärrät eläinten jalostuksen vaikutuksen eläinten tuotannolle ja hyvinvoinnille. Ymmärrät etiikan eläintuotannossa.
Tyydyttävä 2:
Osaat soveltaa rehu- ja ruokintaosaamistasi erilaisissa tilanteissa ja pystyt valitsemaan parhaat vaihtoehdot. Osaat soveltaa jalostusmenetelmiä käytännön tilanteissa ja otat huomioon eettiset näkökulmat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3:
Osaat analysoida käyttämiesi rehujen ja suunnittelemasi ruokinnan vaikutusta tuotantoon ja hyvinvointiin. Osaat analysoida jalostusvaikutuksia eläinainekseen. Osaat analysoida eläintuotannon etiikkaa.
Kiitettävä 3:
Osaat arvioida rehuja ja ruokinnan suunnittelua asiantuntevasti ja tunnistat kaikki eläimen hyvinvointiin vaikuttavat tekijät. Osaat arvioida jalostustoiminnan vaikutuksia tuotantoon ja eläinten hyvinvointiin myös eettisistä näkökulmista.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5:
Osaat luoda uusia vaihtoehtoja ruokinnan suunnitteluun ja rehujen käyttöön. Osaat luoda eläimen, olosuhteet ja tuotannon huomioivan jalostussuunnitelman, mikä täyttää myös etiikan vaatimukset.
Lisätiedot
Kurssin arvosana määräytyy jatkuvan arvioinnin perusteella eli kaikki palautettavat tehtävät, tentit ja yleinen aktiivisuus opintojaksolla vaikuttavat arvosanaan. Suurin painoarvo on tenteillä sekä ruokintasuunnitelmalla.