Ympäristöfysiikka ja kemia (5 op)
Toteutuksen tunnus: TE00CG79-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
18.08.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Teknologiayksikkö
- Toimipiste
- Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
- Opettajat
- Matti Siistonen
- Ville Kotimäki
- Ryhmät
-
TER24S1Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
- Opintojakso
- TE00CG79
Arviointiasteikko
0-5
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Ymmärrät fysiikan, epäorgaanisen ja orgaanisen kemian perusilmiöitä osana käytännön sovellutuksisia. Osaat soveltaa niitä esiin tulevissa ympäristö- ja energiateknologian ratkaisuissa.
Opintojakson osaamiset
Tekniikan soveltaminen käytäntöön:
Ymmärrät ympäristöfysiikan ja -kemian perusilmiöitä ja sovelluksia.
Tieto ja ymmärrys:
Tietosi ja ymmärryksesi ympäristöfysiikasta ja -kemiasta on sillä tasolla, joka on tarpeen energia- ja ympäristötekniikan koulutusohjelman muiden oppimistavoitteiden saavuttamiseksi.
Tutkimukset ja tiedonhaku:
Sinulla on kyky ja käytännön taidot suunnitella ja toteuttaa kokeellisia tutkimuksia, tulkita aineistoa ja tehdä siitä johtopäätöksiä sekä kyky työskennellä laboratoriossa.
Opintojakson osaamistavoite
Osaat tunnistaa ympäristö- ja energiatekniikan ilmiöitä ja ratkaista yksinkertaisia näihin ilmiöihin liittyviä ongelmia.
Sisältö
Ympäristön pilaantumisen kemialliset ja fysikaaliset mekanismit, ympäristökemia ja sen sovellukset sekä ratkaisut, prosessi- ja jätevesien puhdistus, sähköopin, kvanttimekaniikan ja ydinfysiikan alkeet, säteily sekä ääni.
Oppimateriaalit
Kurssilla käytetään opettajien tekemiä videoita sekä pdf-muotoista materiaaleja.
Fysiikan osio pohjautuu Kari Suvannon Tekniikan Fysiikka 2 -oppikirjaan (Edita).
Opetusmenetelmät
Kurssi koostuu perinteisestä luento-opetuksesta, harjoitustehtävistä, laboratoriotöistä sekä kahdesta välikokeesta.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssin koeaikataulut ilmoitetaan kemian ja fysiikan osioiden alussa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ohjattua opiskelua 60 h
Kokeet 5 h
Itsenäistä opiskelua 70 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä 1
Osaat tunnistaa opintojakson aihealueiden mukaisia ilmiöitä ja niiden kuvailuun käytettäviä malleja. Pystyt ratkaisemaan yksinkertaisia opintojakson aihealueisiin liittyviä ongelmia. Osaat lukea tietoa erilaisista taulukoista ja kuvaajista. Tekemäsi laskut sisältävät joitakin virheitä.
Tyydyttävä 2
Osaat tunnistaa opintojakson aihealueiden mukaisia ilmiöitä ja niiden kuvailuun käytettäviä malleja. Pystyt ratkaisemaan perustehtäviä mallin avulla. Osaat lukea tietoa erilaisista taulukoista ja kuvaajista. Tekemäsi laskut sisältävät joitakin virheitä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3
Ymmärrät opintojakson aihealueiden mukaisia ilmiöitä ja niiden kuvailuun käytettäviä malleja. Pystyt ratkaisemaan perustehtäviä. Osaat lukea tietoa taulukoista ja kuvaajista sekä tuottaa itse erilaisia taulukoita ja kuvaajia. Tekemäsi laskut sisältävät joitakin virheitä.
Kiitettävä 4
Ymmärrät opintojakson aihealueiden mukaisia ilmiöitä ja niiden kuvailuun käytettäviä malleja. Pystyt ratkaisemaan haastavia tehtäviä. Osaat lukea tietoa taulukoista ja kuvaajista sekä tuottaa itse erilaisia taulukoita ja kuvaajia. Osaat arvioida käyttämiesi mallien oletuksia ja soveltuvuutta tarkasteltaviin tilanteisiin. Tekemäsi laskut ovat pääosin oikein.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5
Ymmärrät opintojakson aihealueiden mukaisia ilmiöitä ja niiden kuvailuun käytettäviä malleja. Pystyt ratkaisemaan haastavia tehtäviä. Osaat lukea tietoa taulukoista ja kuvaajista sekä tuottaa itse erilaisia taulukoita ja kuvaajia. Osaat arvioida käyttämiesi mallien oletuksia ja soveltuvuutta tarkasteltaviin tilanteisiin. Osaat soveltaa oppimaasi uusissa tilanteissa. Tekemäsi laskut ovat täysin oikein tai sisältävät muutamia huolimattomuusvirheitä.
Esitietovaatimukset
Kurssin suorittaminen edellyttää kemian, mekaniikan ja lämpöopin perusteiden osaamista sekä alkeisfunktioiden ja yhtälönratkaisun hallintaa.
Lisätiedot
Kurssi arvioidaan laboratoriotyön, harjoitustehtävien ja kokeiden perusteella.
Lisäksi kurssilla on päiväopiskelijoita koskeva läsnäolovelvoite (80% oppitunneista on oltava paikalla).
Opintojakson ensimmäinen tehtävä tulee tehdä kolmen viikon kuluessa toteutuksen alkamisesta. Tehtävän tekemättä jättäneet poistetaan toteutukselta.