Sosiaalinen kuntoutus (5 op)
Toteutuksen tunnus: SZ00CJ20-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
17.11.2025 - 08.01.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
02.03.2026 - 20.05.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Hyvinvointiyksikkö
- Toimipiste
- Lutakon kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 30
- Koulutus
- Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
- Sosionomi (AMK)
- Opettajat
- kp 502 Sosionomi 1 virtuaaliopettaja
- Anne Koivisto
- Ryhmät
-
SOS24SMSosionomi (AMK)
- Opintojakso
- SZ00CJ20
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Tavoitteet
Opintojakson tarkoituksena on oppia ymmärtämään sosiaalista kuntoutusta yksilöiden ja yhteisöjen toimijuuden tukena, ammattilaisten toimintana sekä osana palvelujärjestelmää ja verkostotyötä. Opintojaksolla tarkastellaan kuntoutumista sosiaalisena prosessina.
Osaamiset
Eettisyys
Kestävä kehitys
Kuntoutuksen ohjaustyö ja ohjaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen suunnittelu (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Kriittinen ja osallisuutta edistävä yhteiskuntaosaaminen (Sosionomi AMK)
Osaamistavoitteet:
Tiedät, miten toimijuutta vahvistetaan tasa‐arvon, yhdenvertaisuuden, moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista edistämällä. Tiedät, miten toimia sensitiivisesti ja dialogisesti haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden, yhteisöjen ja verkostojen kanssa.
Osaat tukea yksilöä, ryhmiä ja yhteisöjä eri toimintaympäristöissä ja elämäntilanteisiin liittyvissä muutoksissa tavoitteellisesti ja asiakaslähtöisesti. Osaat käyttää hyvinvointia edistävää sekä ennakoivaa ja kuntouttavaa työotetta sosiaalisessa kuntoutuksessa.
Tiedät, mitä on rakenteellinen sosiaalityö ja osaat vaikuttaa yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasolla sosiaalista kuntoutusta koskevassa päätöksenteossa. Tunnistat eriarvoisuutta, huono-osaisuutta sekä hyvinvointia tuottavia rakenteita ja prosesseja. Tiedät, miten sosiaalisen kuntoutuksen laatua ja vaikuttavuutta arvioidaan ja seurataan tiedon avulla.
Sisältö
Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on sosiaalisen kuntoutuksen keskeiset käsitteet, toimintaympäristöt, menetelmät sekä sosiaaliseen kuntoutukseen liittyvä lainsäädäntö ja palvelujärjestelmä. Opintojaksolla tarkastellaan sosiaalista kuntoutusta yksilön kuntoutumiseen ja yhteisöjen toimintaan liittyvänä, yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja toimijuutta tukevana sosiaalisena prosessina. Opintojaksolla pohditaan vaikuttamisen mahdollisuuksia, rakenteellisia tekijöitä sekä sitä, miten sosiaalisen kuntoutuksen laatua ja vaikuttavuutta arvioidaan ja seurataan tiedon avulla.
Oppimateriaalit
Autti-Rämö, I., Salminen, A-L., Rajavaara, M. & Melkas, S. (toim). 2022. Kuntoutuminen. 2. uud. painos. Helsinki: Duodecim. Myös e-kirjana.
Heikkilä, M., Ruuth, M., & Puumalainen, J. (2019). Sosiaaliseen kuntoutukseen ohjautuminen. Kuntoutus, 42(1), 39–44. https://journal.fi/kuntoutus/article/view/97235
Kostilainen, H., Nieminen, A. & Böckerman, H. (2018). Sosiaalisen kuntoutuksen näkökulmia ja mahdollisuuksia. Diakonia-ammattikorkeakoulu. Myös e-kirjana.
Lindh, J., Härkäpää, K. & Kostamo-Pääkkö, K. (toim.) (2018). Sosiaalinen kuntoutuksessa. Lapland University Press. Myös e-kirjana.
Piirainen, K., & Vuokila-Oikkonen, P. (2023). Sosiaalisen kuntoutuksen roolinjako: Vastuullisen asiakasohjauksen ja sovittavan ohjauksen yhteistyö. Kuntoutus, 46(3), 48–54. https://doi-org.ezproxy.jamk.fi:2443/10.37451/kuntoutus.141853
Puumalainen, J. (2018). Asiakastyö sosiaalisessa kuntoutuksessa. Kuntoutus, 41(4), 40–47. https://journal.fi/kuntoutus/article/view/97335
Sosiaalisen kuntoutuksen opas. (2024). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://thl.fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/sosku/sosiaalisen-kuntoutuksen-opas
Vuokila-Oikkonen, P., & Siira, T. (2020). Nuoren sosiaalista kuntoutusta kehittämässä. Kuntoutus, 43(2), 15–21. https://doi-org.ezproxy.jamk.fi:2443/10.37451/kuntoutus.97302
Opetusmenetelmät
Opintojakso toteutuu kokonaan lähiopetuksena.
Lähiopetuksessa perehdyt sosiaalisen kuntoutuksen käsitteisiin, toimintaympäristöihin ja -periaatteisiin sekä toimintaa ohjaaviin säädöksiin luentojen, keskustelujen ja ryhmätyöskentelyn avulla. Sosiaalisen kuntoutuksen käsitteisiin ja lainsäädäntöön perehdyt myös tekemällä itsenäisesti verkkotehtäviä Moodle-työtilassa. Ryhmätehtävässä selvität ja kuvaat, mitä sosiaalinen kuntoutus tarkoittaa osallisuutta ja toimijuutta tukevana sosiaalisena prosessina sekä vuorovaikutuksena haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kanssa. Ryhmätehtävässä kuvaat ja pohdit myös sosiaalisen kuntoutuksen rakenteellisia tekijöitä, laatua ja vaikuttavuutta.
Oppimismenetelmänä sovelletaan tutkivan oppimisen mallia, jossa pyritään rakentamaan ymmärrystä sosiaalisesta kuntoutuksesta siihen liittyviä ilmiöitä sekä niiden välisiä suhteita ja merkityksiä selittämällä. Tutkivan oppimisen mallin mukaisesti tietoa sosiaalisesta kuntoutuksesta rakennetaan opintojakson aikana yhteisöllisesti ajatusten jakamisen ja reflektion avulla. Siksi on tärkeää, että olet mukana kaikissa lähiopetuspäivissä.
Lähiopetuksessa luodaan edellytykset ja pohja ryhmätehtävälle. Lähiopetuspäiviin järjestetään myös aikaa ryhmän kanssa työskentelylle. Lähiopetuspäivissä saat ohjausta ja tukea opintojaksolla työskentelyyn ja etenemiseen. Tarvittaessa voit olla opettajiin yhteydessä myös Moodle-työtilan keskustelualueella.
Mikäli käytät tehtävissä tekoälyä, lisää tehtäviin sanallinen kuvaus siitä, miten, missä määrin ja missä kohdin olet sitä hyödyntänyt.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojaksoon ei kuulu tenttiä.
Ryhmätehtävässä on täydennysmahdollisuus.
Itsenäisesti suoritettavissa verkkotehtävissä suorituskertoja ei ole rajoitettu.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetuspäivät ja niihin valmistautuminen 1 op (27 tuntia)
Kirjallisuus ja tiedonhankinta n. 1,5 op (41 tuntia)
Paritehtävä n. 1,5 op (40 tuntia)
Itsenäiset verkkotehtävät 1 op (27 tuntia)
Yhteensä 135 tuntia
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Osaat kuvata sosiaalisen kuntoutuksen käsitteitä, toimintaympäristöjä, siihen liittyvää lainsäädäntöä ja palvelujärjestelmää. Osaat kuvata sosiaalista kuntoutusta osallisuutta ja toimijuutta tukevana sosiaalisena prosessina yksilön ja yhteisön näkökulmista. Osaat kuvata, mitä tarkoittaa sensitiivinen ja dialoginen toiminta ja vuorovaikutus haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden, yhteisöjen ja verkostojen kanssa. Osaat kertoa, millaisia rakenteellisia tekijöitä ja vaikuttamisen mahdollisuuksia sosiaaliseen kuntoutukseen liittyy. Osaat kertoa, miten sosiaalisen kuntoutuksen laatua ja vaikuttavuutta arvioidaan ja seurataan tiedon avulla.
Esitietovaatimukset
Osaat toimia ammatillisesti ohjaustyön erilaisissa kohtaamis- ja vuorovaikutustilanteissa. Osaat toimia rakentavasti asiakasohjauksessa ja verkostoyhteistyössä. Ymmärrät psykososiaalisen tuen merkityksen asiakas- ja ohjaustyössä.
Osaat kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja nimetä sitä ohjaavia lakeja. Osaat kertoa, mitä asiakkaan osallisuus ja toimijuus osana palvelujärjestelmää tarkoittavat sekä mitkä arvot ja periaatteet palvelujärjestelmää ohjaavat.
Lisätiedot
Hyväksytyn suorituksen perusteena on osallistuminen lähiopetuspäiviin sekä itsenäisten verkkotehtävien ja ryhmätehtävän suorittaminen hyväksytysti. Ryhmätehtävä ja itsenäisesti suoritettavat verkkotehtävät arvioidaan erillisten arviointikriteerien perusteella, jotka kerrotaan opintojakson alkaessa Moodle-työtilassa.
Ryhmätehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty/täydennettävä/hylätty.
Itsenäisesti suoritettavien verkkotehtävien läpäisyrajat kerrotaan Moodle-työtilassa tehtävien yhteydessä. Suorituskertoja ei ole rajattu.
Hyväksilukukäytänteet: Opintojakson mahdollisesta hyväksiluvusta tulee olla päätös ennen opintojakson ensimmäistä lähiopetuspäivää, koska ryhmätehtävän työstäminen aloitetaan silloin. Hyväksilukuhakemuksista tulee ilmetä osaaminen suhteessa opintojakson tavoitteisiin ja sisältöihin.