Siirry suoraan sisältöön

Kuntoutuksen palvelujärjestelmä ja sosiaaliturva (10 op)

Toteutuksen tunnus: SK00CI83-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
17.11.2025 - 08.01.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
12.01.2026 - 20.05.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
10 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
10 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Hyvinvointiyksikkö
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 65
Koulutus
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
Opettajat
Sanna Harjula
Teppo Karapalo
Vastuuopettaja
Teppo Karapalo
Ryhmät
SKO25SM
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
ZJASKO25SM
Avoin AMK, sote, AMK-väylät, kuntoutuksen ohjaaja monimuoto
Opintojakso
SK00CI83
Toteutukselle SK00CI83-3002 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Tavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on hankkia perusosaaminen kuntoutuksen palvelujärjestelmästä, kuntoutuksen ajan sosiaaliturvasta ja näitä ohjaavasta lainsäädännöstä.

Opintojakson osaamiset:

Kuntoutuksen palvelujärjestelmä  
Kuntoutustarpeiden ja mahdollisuuksien arviointi

Opintojakson osaamistavoite:

Tunnet kuntoutuksen palvelujärjestelmän eri osa-alueet ja järjestelmätasot sekä kuntoutukseen liittyvän sosiaaliturvan pääpiirteet. Ymmärrät palvelujärjestelmän osa-alueista muodostuvan kokonaisuuden. Tiedät toimintaa ohjaavat lainsäädännön.

Tunnistat yhteiskunnallisten uudistusten ja muutosten vaikutusta järjestelmän toimintaan ja yksilön arkeen.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on kuntoutuksen palvelujärjestelmä, sen osa-alueet ja järjestelmätasot sekä kuntoutusajan sosiaaliturva. Tarkastelun kohteena on myös toimintaa ohjaava lainsäädäntö.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutuu verkko-opintoina 12.1. - 20.5.2026, webinaarit pidetään Zoomissa.

Oppimateriaalit

Autti-Rämö, I., Salminen, A-L., Rajavaara, M. & Melkas, S. (toim). 2022. Kuntoutuminen. 2. uud. painos. Helsinki: Duodecim. (myös e-kirjana)

Järjestöjen sosiaaliturvaopas. 18 järjestön laatima verkkomateriaali. 2024

Kuntoutuksen lainsäädäntö.

Kuntoutuksen uudistamiskomitean ehdotukset kuntoutusjärjestelmän uudistamiseksi. 2017. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistiota 41. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmänmuistio 20011:x (valtioneuvosto.fi)

Kuntoutuksen uudistaminen vuosina 2020–2022: Kuntoutuksen uudistamisen toimeenpanon kuvaus ja arviointia (valtioneuvosto.fi). Verkkojulkaisu https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/164422

Mattila, Y. (toim.) 2017. Toimeentuloturva. Finva.

Sosiaaliturvan valinnat ja perusperiaatteet. Sosiaaliturvakomitean raportti. Sosiaaliturvakomitean tutkimus- ja arviointijaosto. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163756/Sosiaaliturvakomitea_2022_5.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Valtakunnalliset lääkinnälliseen kuntoutukseen ohjaamisen perusteet. 2023. Opas terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisille ja kuntoutuksen parissa työskenteleville. STM:n julkaisuja 17.

Opetusmenetelmät

Aloitat opintojakson tekemällä orientoivan ennakkotehtävän. Moodle-työtilasta näet webinaarien teemat ja tarkemman aikataulun, jonka mukaisesti pystyt aikatauluttamaan itsenäisen työskentelysi. Opintojaksolla teet ennakkotehtävän ennen jokaista webinaaria ja palautat sen ohjeen mukaisessa aikataulussa.

Webinaareissa (verkko-opetuksessa) perehdyt kuntoutuksen palvelujärjestelmän kokonaisuuteen ja eri osa-alueisiin sekä kuntoutuksen ajan sosiaaliturvaan keskustelujen, asiantuntijaluentojen ja pienryhmätyöskentelyn avulla.

Sosiaaliturvan käsitteisiin ja kuntoutuksen palvelujärjestelmään perehdyt myös tekemällä itsenäisesti harjoitustehtävän Moodle-työtilassa.

Ryhmätehtävässä etsit, kuvaat ja esität case-asiakkaan tilanteeseen sopivaa tietoa kuntoutuksen palvelujärjestelmistä ja kuntoutusajan sosiaaliturvan erilaisista tuen muodoista.

Webinaareissa luodaan edellytykset ja pohja ryhmässä työskentelylle. Kaikkiin webinaareihin tulee osallistua. Webinaarien yhteyteen järjestetään myös aikaa ryhmien työskentelylle. Ryhmissä jokainen jäsen on vastuullinen toimija, joten tuot ryhmääsi oman panoksesi tasapuolisesti ja toimit aktiivisesti ryhmäsi jäsenenä myös itsenäisen työskentelyn aikana.

Webinaareissa saat ohjausta ja tukea opintojaksolla työskentelyyn ja etenemiseen. Tarvittaessa voit olla opettajiin yhteydessä myös Moodle-työtilan keskustelualueella.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti huhtikuun aikana
1. uusintatentti
2. uusintatentti

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson Moodle-työtilaan tutustuminen ja oman työskentelyn aikataulutus 28 h

Kontaktiopetus ja ennakkotehtävät; webinaareja yht. 8 x 4 t = 32 h + ennakkotehtävät sisältäen kirjallisuuteen tutustumisen 8 x 4 h = 32 h = 64 h

Harjoitustehtävä 40 h

Tentti 68 h

Ryhmätehtävä 50 h

Väli- ja loppupalaute + oman oppimisen reflektointi 20 h

Yhteensä 270 h ( 10 op)

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat tarkastella kuntoutuksen palvelujärjestelmää ja kuntoutukseen liittyvää sosiaaliturvaa kokonaisuutena. Tunnistat järjestelmän eri osa-alueet ja järjestelmätasot. Tiedät toimintaa ohjaavan lainsäädännön ja sen merkityksen sekä tunnistat uudistusten vaikutusta järjestelmän toimintaan ja yksilön arkeen. Osaat perustella näkemyksiäsi teoriaa hyödyntäen sekä tiedät, miten kuntoutujaa ohjataan palveluiden ja sosiaaliturvan hakemisessa.

Esitietovaatimukset

Tunnet sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmän.

Lisätiedot

Opintojakson suorittaminen edellyttää

- tehtävänannon kriteerit täyttävää ryhmätehtävän palautusta
- ennakkotehtävien ja harjoitustehtävien tekemistä
- tentin ja ryhmätehtävän suorittamista hyväksytysti
- läsnäoloa webinaareissa

Opintojakso arvioidaan hyväksytty-hylätty -asteikolla. Opintojaksolla on kaksi arvioitavaa tehtävää: yksilötentti ja ryhmätehtävä.

Siirry alkuun