Siirry suoraan sisältöön

Työelämän moninaisuus (5 op)

Toteutuksen tunnus: AJ00CT73-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
22.09.2025 - 15.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 35
Koulutus
Ammatillinen opettajankoulutus
Opettajat
Tiina Parviainen
Kaija Peuna-Korpioja
Ryhmät
ZJA25SA
Avoin AMK, AOKK
Opintojakso
AJ00CT73
Toteutukselle AJ00CT73-3001 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Sisällön jaksotus

Aloituswebinaari: ke 1.10.2025 klo 15-18
Ohjauswebinaari 1: ke 22.10.2025 klo 15-18
Ohjauswebinaari 2: ti 25.11.2025 klo 15-18

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Tällä opintojaksolla perehdyt oppimista haastaviin tekijöihin ja niiden vaikutuksiin työelämässä. Löydät keinoja ja toimintatapoja tukea opiskelijan tai työntekijän oppimista ja työskentelyä työpaikalla yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Lisäksi tarkastelet tuen tarpeen vaikutusta henkilön ura- ja koulutusvalintoihin ja työllistymiseen. Voit tarkastella erilaisia tukikeinoja työelämässä oman työsi näkökulmasta.

Opintojakson osaamiset

Tällä opintojaksolla kehität kohtaamisosaamista, oppimisprosessien ohjausosaamista ja toimijuusosaamista.

Kohtaamisosaaminen tarkoittaa opettajan kykyä vahvistaa oppijoiden toimijuutta. Hän tukee kaikessa toiminnassaan oppijoiden jatkuvan oppimisen taitoja, kuten itsesäätely- ja reflektiotaitoja sekä oppijan oman oppimisprosessinsa omistajuutta. Opettajalla on kyky huomioida oppijoiden henkilökohtaiset oppimisen lähtökohdat ja tavoitteet. Hän ohjaa oppijoita sensitiivisesti ymmärtäen heidän elämismaailmansa sekä oppimis- ja ohjaustilanteen kontekstin. Hänen työotteensa on oppijoiden hyvinvointia tukevalla tavalla dialoginen ja eettinen.

Oppimisprosessien ohjausosaaminen tarkoittaa opettajan kykyä yhteistyössä muiden kanssa suunnitella, johtaa, arvioida ja kehittää oppimis-, ohjaus- ja opetusprosesseja huomioiden oppijoiden moninaisuuden ja yksilöllisyyden. Opettaja ymmärtää ryhmässä tapahtuvia ilmiöitä ja osaa tukea ryhmän rakentumista. Hän hyödyntää ryhmää oppimisen voimavarana. Opettaja käyttää monipuolisia ja työelämälähtöisiä oppimisen resursseja ja ympäristöjä. Hän hyödyntää digitaalisuutta pedagogisesti perustellulla tavalla ohjatessaan ja johtaessaan oppimisprosesseja.

Toimijuusosaaminen tarkoittaa opettajan aloitteellista asennetta oman ammatillisen kehittymispolkunsa rakentajana ja kykyä asettaa tavoitteita omalle ammatilliselle kehittymiselleen. Se tarkoittaa opettajan kykyä tehdä luovasti erilaisia työhönsä liittyviä ratkaisuja ammattipedagogiseen tietoon perustuen. Se merkitsee myös taitoa hallita ja johtaa omaa työtä tarkoituksenmukaisella tavalla. Hän osallistuu yhteisöllisen tiedon rakentamiseen, ja hänellä on taito toimia monimuotoisissa oppimisen ympäristöissä oman ja työyhteisönsä toiminnan kehittämiseksi.

Opintojakson osaamistavoite

Perehdyt oppimista haastaviin tekijöihin ja niiden vaikutuksiin työelämässä. Löydät keinoja ja toimintatapoja tukea opiskelijan tai työntekijän oppimista ja työskentelyä työpaikalla yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Tarkastelet tuen tarpeen vaikutusta henkilön ura- ja koulutusvalintoihin ja työllistymiseen.

Sisältö

Moninaisuus ja oppimisen haasteet työelämässä,
Oppimisen vaikeuksien vaikutusoppijan koulutus- ja uravalintaan, työllistymiseen sekä työn tekemiseen,
Ohjauksen ja tuen keinot opiskelijan tai työntekijän tukemisessa työelämässä,
Yhteistyö opiskelijan yksilöllisten tarpeiden tukemisessa.

Oppimateriaalit

Kosunen, S., Juvonen, S. & Huilla, H. (2024). Koulu ja eriarvoisuus (soveltuvin osin)
Brunila, K., Hakala, K., Lahelma, E. & Teittinen, A. (2013). Ammatillinen koulutus ja yhteiskunnalliset eronteot (soveltuvin osin)

Käytettävä materiaali määrittyy opiskelijan omien tavoitteiden kautta. Muu oppimateriaali informoidaan verkko-oppimisympäristössä oppimistehtävien yhteydessä.

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina ja perustuu itsenäiseen työskentelyyn ja vertaistyöskentelyyn. Opintojaksoon sisältyy verkossa tapahtuvaa ohjausta. Opintojaksolla on kolme webinaaritapaamista, joissa käsitellään oppimistehtävien esiin nostamia teemoja. Webinaareissa saat palautetta omista tehtävistäsi muilta opiskelijoilta sekä opettajilta. Muutoin ohjaus ja oppimistehtävien rakentaminen toteutuvat verkossa ja itsenäistä työtä tehden. Toteutustavat syventävät ammatillista osaamista ja oman ammattialan kehittämistä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso yhteensä 135 h (5 x 27 h) opiskelijan työtä:
- Orientoituminen / ennakkotehtävä 6 h
- Webinaarit 9 h
- Oppimateriaaleihin/kirjallisuuteen perehtyminen ja oppimistehtävät 120 h

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksyttävän tason arviointikriteerit ovat

Kohtaamisosaaminen
Osaat tukea toiminnassasi oppijoiden jatkuvan oppimisen taitoja sekä oppijan oman oppimisprosessin omistajuutta. Osaat huomioida oppijoiden henkilökohtaiset lähtökohdat ja tavoitteet.

Oppimisprosessien ohjausosaaminen
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida oppimis- ja ohjausprosesseja tukea tarvitsevan opiskelijan tueksi työpaikalla. Osaat huomioida oppijoiden moninaisuutta ja oppijan yksilöllisiä tarpeita. Osaat hyödyntää erilaisia tukimuotoja, ml. digitaalisuusoppijan tukemisessa.

Toimijuusosaaminen
Vahvistat toimijuusosaamistasi tekemällä luovasti erilaisia työhösi liittyviä ratkaisuja tietoon perustuen. Osallistut yhteisöllisen tiedon rakentamiseen, ja osaat toimia monimuotoisissa oppimisen ympäristöissä oman ja työyhteisönsä toiminnan kehittämiseksi.

Lisätiedot

Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa ja laadullista. Oppimisprosessin arvioinnin välineitä ovat palautteet ja itsearviointi. Osaamisen arviointi on kriteeriperusteista ja arviointipäätöksen tekee opettajakorkeakoulun kouluttaja, kun kaikki oppimistehtävät on tehty. Arviointiaineiston muodostavat opintojakson oppimistehtävät ja osallistuminen webinaareihin.

Siirry alkuun