Digitaalinen kuntoutus ja ohjaustyö (5 op)
Toteutuksen tunnus: ST00CK32-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
27.10.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Verkko-opetus
- Yksikkö
- Hyvinvointiyksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Toimintaterapeutti (AMK)
- Opettajat
- kp 502 Toimintaterapia 1 Virtuaaliopettaja
- Tanja Hilli-Harju
- Vastuuopettaja
- Tanja Hilli-Harju
- Ryhmät
-
STT24S1Toimintaterapeutti (AMK)
-
ZJM25SSEF, sote, yksittäiset opintojaksot
-
ZJA25SSAvoin AMK, sote
- Opintojakso
- ST00CK32
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Sisällön jaksotus
Opintojaksolla on 7 webinaarikertaa ja opintojakson oppimistehtävät etenevät koko opintojakson ajan. Viimeisen webinaarin etäohjauksen toteutuskerran suunnitelma tulee olla palautettuna kaksi viikkoa ennen toteutuskertaa.
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus:
Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystä digitaalisessa kuntoutuksessa ja ohjaustyössä huomioitavista tekijöistä sekä osaamista niiden käytäntöön soveltamisessa.
Opintojakson osaamiset:
Työelämässä toimiminen
Eettisyys
Terapeuttinen vuorovaikutussuhde ja monitoimijuus
Opintojakson osaamistavoite:
Ymmärrät keskeisten digitaalisen ohjaustyön käsitteiden merkityksen kuntoutuksessa sekä ohjaustyössä. Ymmärrät digitaalista ohjaustyötä koskevan lainsäädännön merkityksen asiakastyössäsi. Ymmärrät erilaisten digitaalisen ohjaustyön toimintaympäristöjen ja työmenetelmien tarjoamia mahdollisuuksia oman alasi asiakastyössä. Osaat suunnitella ja toteuttaa vuorovaikutteisen ohjaustilanteen digitaalisia menetelmiä soveltaen. Ymmärrät digitaalisen ohjaustyön eettisyyden ja saavutettavuuden näkökulmia työssäsi. Ymmärrät, kuinka voit edistää asiakkaidesi osallisuutta ja toimijuutta digitaalisten ohjaus palveluiden käytössä.
Sisältö
Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on digitaalisen kuntoutuksen ja ohjaustyön käsitteisiin ja lainsäädäntöön perehtyminen ja käytäntöön soveltaminen. Opintojaksolla tutustutaan erilaisiin digitaalisen ohjaustyön toimintaympäristöihin ja menetelmiin tarkastellen niiden saavutettavuutta ja eettisyyttä sekä käytettävyyttä oman ammattialan asiakastyössä. Opintojaksolla suunnitellaan ja harjoitellaan vuorovaikutteisen digitaalisen ohjaustilanteen toteuttamista saavutettavuus ja eettisyys huomioiden.
Aika ja paikka
Webinaarit verkossa Zoom sovellusta käyttäen.
Yhteen webinaariin liittyen on mahdollisuus osallistua lähiopetukseen Jamk RehaLabissa osoitteessa Piippukatu 2, Jyväskylä , D404
Oppimateriaalit
Oppimateriaalina on ajankohtainen Digitaalista ohjaustyötä kuntoutus- ja sosiaalialalla käsittelevä kirjallisuus ja ohjeistukset. Linkit materiaalieihin ovat saatavilla opintojakson Moodle oppimisympäristössä.
Digihuijausten tunnistaminen ja niiltä suojautuminen. Opas sote- alan ammattilaisille. Jamk CyberDi hankkeessa tuotettu materiaali. N.d.
Sihvo, P & Koski, A.2020. Eettinen toimintamalli. Osaamista tulevaisuuden koulutukseen ja sote-alan työhön. Karelia- ammattikorkeakoulu. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-275-314-4
Web Content Accessibility Guidelines (WGAG) 2.1. https://www.w3.org/Translations/WCAG21-fi/. N.d.
Digituen eettinen ohjeistus. Digi- ja väestötietovirasto. https://dvv/digituen-eettinen-ohjeistus. N.d.
Verkkovuorovaikutusosaaminen. Sotepeda- oppimateriaalit. https://sotepeda247.fi
Opetusmenetelmät
Opintojaksolla osallistut webinaareihin aktiivisena oppijana. Webinaareihin tulet valmistautuneena kunkin webinaarikerran teemaan liittyvän tehtävän annon mukaisesti.
Webinaarit sisältävät lyhyitä alustuksia, keskustelua ja ryhmätyötä, jonka avulla laajennat ja syvennät aiheen osaamistasi.
RehaLab kerralle voit osallistua joko läsnäollen tai verkon välityksellä. Läsnä ollen osallistuessasi pääset itse kokeilemaan digitaalisia kuntoutuksen ja ohjauksen välineitä.
Sovellat ja syvennät opintojaksolla oppimiasi asioita laatimalla ryhmätehtävänä digitaalisen ohjaustilanteen suunnitelman ja toteuttamalla ohjaustilanteen.
Opintojakson alussa asetat itsellesi oppimistavoitteet. Opintojakson aikana kirjoitat oppimispäiväkirjaa ja laadit siitä tiivistelmän opintojakson päätteeksi. Tiivistelmän avulla tunnistat, miten hyvin olet päässyt tavoitteisiisi ja saavuttanut opintojaksolle asetetut tavoitteet.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kaikki valmistautumis- ja oppimistehtävät tulee palauttaa viimeistään opintojakson päätymisen ajankohtaan mennessä. Moodle ympäristössä on määritelty uusintakerrat, johon saakka opintojakson suorituksia otetaan vastaan.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Harjoitustehtävään kuuluvan ohjaustilanteen voit toteuttaa omassa asiakastilanteessa, vaihtoehtona toteutuksen viimeiselle webinaarille.
Digitaalisen ohjaustyön ja kuntoutuksen menetelmiin tutustumiselle Jamk RehaLabissa on vaihtoehtona itsenäinen tehtävä.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
Osaat nimetä keskeisiä digitaalisen kuntoutuksen sekä ohjaustyön käsitteitä. Tunnistat niiden merkityksen oman alasi ohjaustyössä. Tunnistat digitaalista ohjaustyötä koskevan lainsäädännön merkityksen asiakastyössäsi. Osaat nimetä erilaisia digitaalisen kuntoutuksen ja ohjaustyön toimintaympäristöjä ja työmenetelmä sekä tunnistat niiden tarjoamia mahdollisuuksia oman alasi asiakastyössä. Osaat yhdistää ohjaustyön käsitteitä, lainsäädäntöä ja menetelmiä digitaalisen ohjaustyön suunnitelmaan ja vuorovaikutteiseen ohjaustilanteeseen. Osaat nimetä digitaalisen ohjaustyön eettisyyden ja saavutettavuuden näkökulmia työssäsi. Osaat nimetä keinoja, joilla voit edistää asiakkaidesi osallisuutta ja toimijuutta digitaalisten ohjaus palveluiden käytössä.
Lisätiedot
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista ja läsnäoloa webinaareissa. Aiheeseen perehtyminen ja osaaminen on mahdollista osoittaa korvaavalla tehtävällä enintään RehaLab kerran ja kahden muun webinaarin osalta.
Opintojakson aikana reflektoit omaa oppimistasi oppimispäiväkirjan avulla. Opintojakson päätteeksi laadit päiväkirjastasi tiivistelmän jossa osoitat saavuttaneesi opintojakson tavoitteet. Oppimispäiväkirjan tiivistelmä huomioidaan arviointipäätöksessä.
Harjoitustehtävä arvioidaan erillisten arviointikriteerien mukaisesti asteikolla hyväksytty-hylätty.