Siirry suoraan sisältöön

Maaseudun energiahuoltoLaajuus (5 op)

Tunnus: LM00CC13

Laajuus

5 op

Vastuuhenkilö

  • Laura Vertainen
  • Tero Vesisenaho

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson suoritettuasi sinulla on kokonaiskuva maaseudun energiahuollosta. Tiedät, miten ja mihin energiaa maaseudulla käytetään ja miten lämpöenergiaa voidaan tuottaa omista raaka-aineista ja sivuvirroista. Osaat lisäksi suunnitella ja mitoittaa kiinteillä biopolttoaineilla toimivan maatila- ja aluekokoluokan lämmitysjärjestelmän. Tunnet energialiiketoiminnan mahdollisuuksia ja toimintamalleja maaseutuympäristössä.

Opintojakson osaamiset

Teknologian osaaminen:
-osaat valita ja kehittää biotalouden tuotantoprosessien teknologiaratkaisuja
-osaat mitata biomassan tuotannon ja jalostuksen prosessien suureita ja analysoida mittaustuloksia 
Energiaosaaminen:
-tunnet maaseutuelinkeinojen liiketoiminnan ja teknologian näkökulmasta keskeiset energialähteet sekä monipuolisen energiajärjestelmän mahdollisuudet
-tiedät hajautetun energiahuollon yhteyden vähähiilisyyteen sekä ymmärrät energian käytön tehokkuuden merkityksen

Opintojakson osaamistavoite

Tunnet maaseudun energiahuollon nykytilan sekä keskeiset energialähteet sekä energian käyttökohteet. Osaat suunnitella ja mitoittaa maatila- ja aluekokoluokan kiinteitä polttoaineita käyttävän lämmitysjärjestelmän. Tunnet maaseudun keskeisiä biopolttoaineita sekä energialiiketoiminnan mahdollisuuksia ja toimintamalleja osana maaseudun toimintaympäristöä

Sisältö

Maaseudun energiahuolto, energialähteet ja energian käyttökohteet
Uusiutuvan energian raaka-ainelähteet maaseudulla
Lämpöenergian tuotanto ja kiinteän polttoaineen biolämmitysjärjestelmän suunnittelu ja mitoitus
Energialiiketoiminnan mahdollisuudet ja toimintamallit maaseutuympäristössä

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1_
Tunnet maaseudun energiahuollon nykytilaa ja joitain energialähteitä sekä energian käyttökohteita. Osaat suunnitella maatila- ja aluekokoluokan kiinteitä biopolttoaineita käyttävän lämmitysjärjestelmän yleisellä tasolla. Tunnet maaseudun keskeisiä kiinteitä biopolttoaineita sekä joitain energialiiketoiminnan mahdollisuuksia ja toimintamalleja osana maaseudun toimintaympäristöä.

Tyydyttävä 2:
Tunnet maaseudun energiahuollon nykytilan ja energialähteitä sekä energian käyttökohteita. Osaat suunnitella maatila- ja aluekokoluokan kiinteitä biopolttoaineita käyttävän lämmitysjärjestelmän keskeisimmät osat. Tunnet maaseudun keskeisiä kiinteitä biopolttoaineita sekä energialiiketoiminnan mahdollisuuksia ja toimintamalleja osana maaseudun toimintaympäristöä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Tunnet maaseudun energiahuollon nykytilan sekä keskeiset energialähteet ja energian käyttökohteet. Osaat suunnitella sekä mitoittaa maatila- ja aluekokoluokan kiinteitä biopolttoaineita käyttävän lämmitysjärjestelmän. Tunnet maaseudun keskeisiä biopolttoaineita sekä energialiiketoiminnan mahdollisuuksia ja toimintamalleja osana maaseudun toimintaympäristöä.

Kiitettävä 4:
Tunnet maaseudun energiahuollon nykytilan sekä keskeiset energialähteet ja energian käyttökohteet. Osaat suunnitella sekä mitoittaa maatila- ja aluekokoluokan kiinteitä biopolttoaineita käyttävän lämmitysjärjestelmän perustellen valintansa. Tunnet useita maaseudun keskeisiä kiinteitä biopolttoaineita sekä energialiiketoiminnan mahdollisuuksia ja toimintamalleja osana maaseudun toimintaympäristöä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Tunnet maaseudun energiahuollon nykytilan sekä keskeiset energialähteet ja energian käyttökohteet. Osaat suunnitella sekä mitoittaa maatila- ja aluekokoluokan kiinteitä biopolttoaineita käyttävän lämmitysjärjestelmän perustellen valintansa kriittisesti ja asiantuntijuutta osoittaen. Tunnet useita maaseudun keskeisiä biopolttoaineita sekä energialiiketoiminnan mahdollisuuksia ja toimintamalleja laajasti osana maaseudun toimintaympäristöä