Siirry suoraan sisältöön

Kuntoutus vammaistyössäLaajuus (5 op)

Tunnus: SZ00CI97

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Tuomas Lallukka
  • Anne Koivisto

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus on oppia kuvaamaan ja jäsentämään vammaistyöhön liittyviä toimintaympäristöjä, palvelujärjestelmää, lainsäädäntöä ja eettisiä kysymyksiä. Perehdyt vammaistyön palvelutarpeen arviointikäytänteisiin, kuntoutuksen ja palvelujen suunnitteluun sekä ohjaustyön käytäntöihin.

Opintojakson osaamiset:

Eettisyys
Kuntoutuksen suunnittelu
Kuntoutustarpeiden ja mahdollisuuksien arviointi

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat huomioida tasa-arvon, yhdenvertaisuuden, moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista vammaistyössä. Tiedät vammaistyöhön liittyvät ammattieettiset periaatteet, osaat toimia ja reflektoida toimintaasi niiden mukaisesti.

Osaat jäsentää vammaistyöhön liittyviä käsitteitä ja erilaisia lähestymistapoja. Tunnet vammaistyön toimintaympäristöjä, palvelujärjestelmää ja lainsäädäntöä. Osaat suunnitella ja johtaa kuntoutumisen kokonaisuuksia vammaistyössä yhdessä asiakkaan, läheisten ja monialaisen toimijaverkoston kanssa. Tiedät vammaistyöhön liittyvät päätöksentekoprosessit ja osaat hyödyntää niitä asiakkaan eduksi.

Ymmärrät vammaisten elämäntilanteiden sekä työ- ja toimintakyvyn merkityksen kuntoutus- ja palvelutarpeiden lähtökohtana yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasolla. Osaat huomioida voimavarojen ja toimijuuden merkityksen vammaisten ihmisten ohjauksessa. Osaat käyttää tarkoituksenmukaisia menetelmiä vammaisten toimijuuden ja osallisuuden edistämisessä eri toimintaympäristöissä.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on vammaistyöhön liittyvät käsitteet ja lähestymistavat, toimintaympäristöt, palvelujärjestelmä, lainsäädäntö ja eettinen toiminta. Toimijuuden, osallisuuden, työ- ja toimintakyvyn sekä elämäntilanteen näkökulmat palvelutarpeiden lähtökohtana. Asiakastarpeet ja -tavoitteet sekä asiakkaan voimavarojen huomioiminen ohjaustyössä. Ohjaamisen ja tuen menetelmät vammaistyössä ja kuntoutuksessa. Vammaistyön ja vammaisten kuntoutuksen palvelu- ja päätöksentekoprosessit.

Esitietovaatimukset

Osaat toimia ammatillisesti ohjaustyön erilaisissa kohtaamis- ja vuorovaikutustilanteissa. Osaat toimia rakentavasti asiakasohjauksessa ja verkostoyhteistyössä.

Osaat kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja nimetä sitä ohjaavia lakeja. Osaat kertoa, mitä asiakkaan osallisuus ja toimijuus osana palvelujärjestelmää tarkoittavat sekä mitkä arvot ja periaatteet palvelujärjestelmää ohjaavat.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata vammaistyöhön liittyviä keskeisiä käsitteitä ja lähestymistapoja, lainsäädäntöä ja palvelujärjestelmän. Osaat määritellä vammaistyön toimintaympäristöjä sekä kertoa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävistä ohjaamisen ja tuen menetelmistä vammaistyössä ja kuntoutuksessa. Osaat selittää toimijuuden, osallisuuden, työ- ja toimintakyvyn sekä elämäntilanteen vaikutuksia palvelutarpeisiin ja tavoitteiden asettamiseen. Osaat kuvata vammaistyön ja vammaisten kuntoutuksen palvelu- ja päätöksentekoprosessit. Osaat määritellä ja kertoa esimerkkejä vammaistyön eettiseen toimintaan liittyen.