Siirry suoraan sisältöön

Harjoittelu 1: Kuntoutujan kohtaaminen ja ohjaustyöLaajuus (10 op)

Tunnus: SK00CJ01

Laajuus

10 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Teppo Karapalo

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on syventää opintokokonaisuudessa opiskeltua teoriaa osallistumalla kuntoutuksen alan työhön. Opintojaksolla opitaan kohtaamaan asiakas yksilöllisesti sekä opitaan ymmärtämään ohjauksen merkitystä kuntoutusprosessissa.   

Opintojakson osaamiset:

Työelämässä toimiminen
Kuntoutuksen ohjaustyö ja ohjaaminen 
Eettisyys
Ennakoiva kehittäminen

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat toimia rakentavasti työyhteisössä sekä huolehtia omasta työhyvinvoinnista ja työturvallisuudesta. Osaat toimia ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa sekä kasvokkain että verkossa. 

Osaat toimia dialogisessa vuorovaikutuksessa kuntoutujien, lähiverkostojen ja muiden ammattilaisten kanssa asiakasturvallisuus huomioiden. Olet tietoinen kuntoutuksen yleisistä tavoitteista, kuntoutujan yksilöllisistä kuntoutuksen tarpeista ja tavoitteista sekä osaat ohjata asiakasta tai ryhmää näiden mukaisesti.

Edistät toiminnallasi asiakkaiden osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Osaat reflektoida omaa toimintaasi sosiaali- ja terveysalan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.

Osaat hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa ohjaustyössä. Tiedät, miten terveydelliset haasteet tulee huomioida ohjauksessa.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on oppia kohtaamaan kuntoutusasiakas hänen yksilöllinen tilanteensa sekä kuntoutumisen tarpeet kokonaisvaltaisesti huomioon ottaen. Harjoittelet dialogista vuorovaikutusta kohtaamisissa ja reflektoit omaa toimintaasi vuorovaikutustilanteissa. Tarkastelet kuntoutuksen ohjaajan roolia asiakkaan ohjaamisessa ja kuntoutustavoitteiden edistämisessä.

Esitietovaatimukset

Ymmärrät kuntoutuksen ohjauksen keskeisiä käsitteitä ja kuntoutuksen ohjauksen merkitystä yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasolla. Tunnet palvelujärjestelmän eri osa-alueita sekä sosiaaliturvan pääpiirteet. Tunnet ihmisen kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen liittyviä edellytyksiä ohjaustyössä.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat toimia rakentavasti opiskelijan roolissa harjoittelupaikkasi työyhteisössä. Osaat toimia omaa työhyvinvointia ja työturvallisuutta vaarantamatta. Osaat kuvata, mitä ammatillisuus tarkoittaa kyseisen työharjoittelupaikan erilaisissa viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa sekä kasvokkain että verkossa. 

Osaat toimia dialogiin pyrkien työharjoittelupaikan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Tunnistat asiakasturvallisuuteen liittyviä näkökulmia. Osaat kertoa kuntoutuspalvelun yleiset tavoitteet. Olet ohjannut kuntoutujaa edistämään hänen omia yksilöllisiä kuntoutustavoitteitaan.

Osaat kertoa esimerkkejä, joilla asiakkaiden osallisuutta ja yhdenvertaisuutta voidaan edistää. Tunnistat, mikä on sosiaali- ja terveysalan eettisten periaatteiden mukaista toimintaa.

Tunnistat, mikä on näyttöön perustuvaa tietoa. Osaat kuvailla, miten kuntoutuspalvelussa olevilla asiakkailla esiintyviä diagnosoituja sairauksia tai vammoja tulee huomioida ohjauksen kannalta.