Siirry suoraan sisältöön

Pilvipalveluiden operointiLaajuus (5 op)

Tunnus: HT00CF42

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Juha-Tapio Teno

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Sovelluskehityksen lisäksi pilvipalveluita käytetään tuki- ja ylläpitotehtävissä IT-alalla. Pilvipalvelut vaativat ylläpitoa ja tukipalveluita kuten mikä tahansa IT-palvelu. Opintojaksolla tutustut pilvipalveluiden tuki- ja ylläpitotehtäviin. Laajennat osaamistasi komentorivipohjaisen pilvipalveluiden työskentelyyn liittyen ja pystyt selvittämään pilvipalveluiden mahdollisia vikatilanteita.

Opintojakson osaamiset

- Tietojärjestelmäosaaminen: Tuntee ja osaa hyödyntää tyypillisiä tietojärjestelmiä ja palveluita sekä ymmärtää tietoturvan merkityksen palveluiden hyödyntämisessä.
- Sovelluskehitysosaaminen: Tuntee sovelluskehityksessä käytettäviä teknologioita ja tunnistaa erilaisten teknologioiden merkityksen ja niiden väliset suhteet.
- ICT-erikoisosaaminen: Osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan jollakin ICT:n osa-alueella sekä analysoida, arvioida ja kehittää toimintaa tällä alueella.
- Oppimaan oppiminen: Osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.

Opintojakson tavoite

Tunnet pilvipalveluiden ylläpitoon liittyvät käytännöt ja osaat suorittaa ylläpito-, tuki- ja operointitoimenpiteitä eri pilvipalveluiden ylläpitotoimenpiteisiin liittyen. Olet hankkinut ymmärrystä pilvipalveluiden ylläpitoon liittyvistä toimenpiteistä ja pystyt selvittämään mahdollisia vikatilanteita eri pilvipalveluiden osalta.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään esimerkiksi seuraavia aihepiirejä: järjestelmätason operaatiot, työkalut ja automatisointi, laskentakapasiteetti (palvelimet, Laskentakapasiteetti (kontit ja palvelittomat palvelut), tietokantapalvelut, skaalautuvuus ja nimipalvelut, verkot, tiedon tallentaminen ja arkistointi, monitorointi ja tietoturva, resurssien hallinta, automatisoidut ja toistettavat julkaisut.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksyttyyn arvosanaan vaadittavat osaamiset:

- Osaat asentaa ja konfiguroida tarkoituksenmukaisen pilvipalvelupohjaista infrastuktuuria komentorivipohjaisesti.
- Osaat käyttää opintojaksolla käsiteltyjä työvälineitä.
- Olet tehnyt hyväksytysti opintojakson vaaditut tehtävät.