Siirry suoraan sisältöön

Data-analytiikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: HL00CA54

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Hanna Karhu,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojaksolla opit tuntemaan data-analytiikan ja tiedolla johtamisen keskeiset teoreettiset käsitteet ja menetelmät. Ymmärrät datan vaikutuksen liiketoiminnan ohjaamiseen ja miten data auttaa sinua ohjaamaan liiketoimintaa tehokkaammin.

Opintojakson osaamiset
Oppimaan oppiminen - Opiskelija arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä. Opiskelija osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.
Liiketoimintaosaaminen - Opiskelijalla on keskeiset tiedot suuntautumisvaihtoehtoon liittyvistä teorioista. Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.

Opintojakson osaamistavoite
Opintojakson suoritettuasi tunnistat, ymmärrät ja osaat kuvata yrityksen ydinprosessit. Osaat kerätä, muokata, tulkita ja visualisoida dataa liiketoiminnan kehittämiseksi. Hyödynnät työhösi soveltuvia työkaluja ja ymmärrät, miten informaatiolla tuotetaan arvoa. Kurssin suoritettuasi sinulla on keskeiset tiedot data-analytiikan mahdollisuuksista ja hyödyistä. Osaat paremmin hahmottaa, millaisia liiketoimintamalleja ja -mahdollisuuksia datatalouteen liittyy. Ymmärrät myös mistä eri lähteistä dataa voidaan kerätä ja kuinka tietoja muunnetaan sopivaan muotoon analysointia varten. Saat käytännön taitoja soveltuvien ohjelmistojen käyttöön.

Sisältö

Opintojakso antaa sinulle perusvalmiuksia datan hyödyntämiseen päätöksenteon tueksi. Tutustut liiketoimintaprosesseihin ja niiden rooliin organisaation toiminnassa. Opit miten tiedolla johtaminen tukee päätöksentekoa ja liiketoiminnan suunnittelua. Perehdyt datan lähteisiin, keräystapoihin, tallennusmenetelmiin, analysointi työkaluihin ja -menetelmiin sekä tiedon visualisointiin. Kurssilla käydään myös datan eettisen käytön tärkeyttä ja pohditaan, miten dataa hyödynnetään vastuullisesti ja läpinäkyvästi.

Esitietovaatimukset

Taulukkolaskennan perusteet
Aineiston tiivistäminen taulukoksi
Graafisen esittämisen perusteet
Tilastollisia tunnuslukuja: sijainti- ja hajontaluvut, korrelaatio

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnistat data-analytiikan ja tiedolla johtamisen keskeiset periaatteet ja tiedät niiden käyttömahdollisuuksia. Tunnistat joitain datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyviä peruskäsitteitä. Osaat kerätä ja muokata hankkimaasi dataa. Osaat ohjattuna laskea ja tulkita tunnuslukuja ja muodostaa taulukoita ja kaavioita. Tunnistat datan eettiseen käyttöön liittyviä perusperiaatteita. Käytät työkaluja ohjatusti.

Tyydyttävä 2
Ymmärrät data-analytiikan ja tiedolla johtamisen keskeiset periaatteet ja sen käyttömahdollisuuksia. Hallitset joitakin datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyviä peruskäsitteitä. Osaat kerätä, muokata ja tulkita hankkimaasi dataa. Lasket ja tulkitset yksinkertaisia tunnuslukuja sekä luot yksinkertaisia taulukoita ja kaavioita. Ymmärrät läpinäkyvän ja vastuullisen datan käytön merkityksen ja voi antaa esimerkkejä siitä, miten näitä periaatteita noudatetaan. Hyödynnät työkaluja lähes itsenäisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Hallitset data-analytiikan ja tiedolla johtamisen periaatteet ja työkalut. Hallitset datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet. Pystyt itsenäisesti keräämään ja muokkaamaan dataa sekä laskemaan ja tulkitsemaan tunnuslukuja. Luot monimutkaisempia taulukoita ja kaavioita ja käyttää soveltuvia työkaluja itsenäisesti. Tunnistat datan käytön tärkeyden päätöksenteossa. Sovellat datan käytön eettisiä periaatteita.

Kiitettävä 4
Sovellat data-analytiikan ja tiedolla johtamisen periaatteita ja työkaluja päätöksenteon tueksi. Hallitset laajasti datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet. Pystyt tehokkaasti keräämään, muokkaamaan ja analysoimaan dataa. Osaat laskea ja tulkita monimutkaisia tunnuslukuja sekä luoda ammattimaisia taulukoita ja kaavioita. Käytät työkaluja taitavasti. Annat kehitysideoita liiketoimintaan dataan pohjautuvasti. Hyödynnät dataa päätöksenteossa. Arvioit ja analysoit datan käytön eettisiä ongelmia ja osaat tehdä perusteltuja päätöksiä arvioihisi pohjautuen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Sovellat data-analytiikan ja tiedolla johtamisen periaatteita ja työkaluja liiketoiminnan kehittämiseksi. Osaat kehittää ja tehostaa liiketoimintaa dataan pohjautuvasti. Hallitset erinomaisesti datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet. Pystyt sujuvasti keräämään, muokkaamaan ja analysoimaan dataa vaativissa tilanteissa. Hallitset monimutkaiset tunnusluvut ja voit luoda erittäin monimutkaisia taulukoita ja kaavioita. Hallitset työkalut ja pystyt opettamaan muita niiden käytössä. Osaat itsenäisesti hyödyntää dataa päätöksenteossa. Osaat perustella ratkaisujesi hyödyt ja arvon dataan pohjautuen. Arvioit kriittisesti ja reflektoit omaa ja muiden datan käyttöä sekä tunnistat mahdolliset eettiset ongelmat.

Lisätiedot

Opintojaksoa suositellaan Talousohjauksen -suuntautumiselle.