Siirry suoraan sisältöön

TilintarkastusLaajuus (5 op)

Tunnus: HL00CA68

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Sanna Niemi,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Perehdyt tilintarkastuksen perusteisiin ja peruskäsitteisiin, siihen mitä tilintarkastajalta vaaditaan ja mitkä ovat tilintarkastajana toimimisen edellytykset sekä kuinka tilintarkastustilanteeseen valmistaudutaan yrityksessä. Kun käyt tämän opintojakson, tiedät tilintarkastuksen lainsäädännön ja suositukset ja osaat kuvata tilintarkastusprosessin keskeiset asiat. Tunnet tilintarkastajan riippumattomuus- ja esteellisyyssäädökset sekä toiminnantarkastajana toimimisen säädökset. Osaat keskeiset tilintarkastusmenetelmät ja osaat soveltaa niitä erilaisiin tarkastuskohteisiin. Pystyt ottamaan kantaa tilintarkastuksesta annettavaan raportointiin.

Opintojakson osaamiset:
Liiketoimintaosaaminen: Opiskelijalla on laaja-alainen käsitys liiketoiminnasta (markkinointi, palvelut, johtaminen, talous, juridiikka, jne.).
Työelämässä toimiminen: Osaa toimia ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa.
Ennakoiva kehittäminen: Osaa soveltaa kehittämisessä alan olemassa olevaa tietoa ja hyödyntää tutkimus- ja kehittämismenetelmiä.
Eettisyys: Kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.

Opintojakson osaamistavoite:
Osaamistavoitteena on, että hallitset tilintarkastusprosessin ja osaat perustella ja ratkaista tarkastusprosessissa esille tulevia kysymyksiä.

Sisältö

Opintojakson sisältönä on tilintarkastusta koskeva lainsäädäntö, standardit ja normit, tilintarkastuksen suunnittelu ja organisointi, tilintarkastuksen toteutus ja raportointi, tilintarkastajan vastuu ja laadunvalvonta sekä eri yhtiömuotojen erityispiirteet tilintarkastuksen ja toiminnantarkastuksen kannalta.

Esitietovaatimukset

Tilinpäätöksen, palkanlaskennan ja elinkeinoverotuksen perusteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Kuvaat keskeisiä tilintarkastusprosessin asioita. Tiedät tilintarkastajan riippumattomuus- ja esteellisyyssäädökset sekä toiminnantarkastajana toimimisen säädökset. Tunnet muutaman keskeisen tilintarkastusmenetelmän ja sovellat niitä erilaisiin tilanteisiin ohjatusti.

Tyydyttävä 2
Tiedät tilintarkastuksen lainsäädäntöä ja suosituksia. Kuvaat tilintarkastusprosessin keskeiset asiat. Tunnet tärkeimmät tilintarkastajan riippumattomuus- ja esteellisyyssäädökset sekä toiminnantarkastajana toimimisen säädökset keskeisiltä osin. Tunnet yleisimmät tilintarkastusmenetelmät ja niiden soveltamisen tavanomaisissa tarkastustilanteissa. Kykenet osallistumaan tilintarkastuksesta annettavaan raportointiin.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Nimeät tilintarkastuksen keskeisimmän lainsäädännön ja tiedät keskeisimpiä suosituksia sekä kuvaat tilintarkastusprosessin pääpiirteissään. Tunnet tärkeimmät tilintarkastajan riippumattomuus- ja esteellisyyssäädökset sekä toiminnantarkastajana toimimisen säädökset. Tunnet keskeiset tilintarkastusmenetelmät ja sovellat niitä yleisimpiin tarkastuskohteisiin. Otat kantaa tilintarkastuksen raportointiin.

Kiitettävä 4
Tiedät tilintarkastuksen lainsäädännön ja suositukset pääpiirteissään sekä kuvaat tilintarkastusprosessista keskeiset asiat. Tunnet tilintarkastajan riippumattomuus- ja esteellisyyssäädökset sekä toiminnantarkastajana toimimisen keskeiset säädökset. Tunnet keskeiset tilintarkastusmenetelmät ja sovellat niitä erilaisiin tarkastuskohteisiin. Otat kantaa keskeisimpiin tilintarkastuksen raportointikysymyksiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Tiedät tilintarkastuksen lainsäädännön ja suositukset sekä kuvaat tilintarkastusprosessin keskeiset asiat. Tunnet tilintarkastajan riippumattomuus- ja esteellisyyssäädökset sekä toiminnantarkastajana toimimisen säädökset. Tunnet keskeiset tilintarkastusmenetelmät ja sovellat niitä erilaisiin tarkastuskohteisiin. Otat kantaa tilintarkastuksesta annettavaan raportointiin ja perustella näkemyksesi.