Siirry suoraan sisältöön

Johdon laskentatoimi 2Laajuus (5 op)

Tunnus: HL00CA72

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Hanna Karhu,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson tavoitteena on antaa sinulle työkaluja soveltaa erilaisia laskentamenetelmiä käytännön esimerkkien avulla, jotta pystyt arvioimaan yrityksen taloudellista tilannetta. Lisäksi hyödynnät kannattavan toiminnan ohjauksen työkaluja ja arvioit laskentajärjestelmien tuottamaa informaatiota toiminnan ohjaamisen kehittämiseksi. Hyödynnät myös ennakointitietoa kannattavan toiminnan ohjauksessa.

Opintojakson osaamiset
Ennakoiva kehittäminen - Opiskelija osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alansa tulevaisuutta ennakoiden.
Työelämässä toimiminen - Opiskelija hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.
Liiketoimintaosaaminen - Opiskelija hallitsee tiedolla johtamisen päätöksenteon tukena.

Opintojakson osaamistavoite
Opintojakson käytyäsi osaat käytännön laskentamenetelmiä, graafisten esitysten luomista, ja analysoit sekä tulkitset taloudellista tietoa. Tunnet tasapainotetun tuloskortin käsitteen ja sen roolin johdon laskentatoimen näkökulmasta. Tunnistat, tarkastelet ja vertailet vaihtoehtoisia kehittämiskohteita toiminnan tehostamisen ja kannattavuuden näkökulmasta. Laadit laskelmia rahoituksen, kassavirran, investointien, kustannusten ja kannattavuuden näkökulmat huomioiden. Perehdyt myös projektilaskentaan.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään johdon laskentatoimeen liittyviä aiheita, kuten suorituksen johtamista ja mittaamista sekä tiedon hankintaa, käsittelyä, analyysiä, viestintää ja raportointia. Opintojaksolla käydään myös läpi lineaarista optimointia, matemaattisia malleja sekä riskienhallintaa ja niihin liittyvää laskentaa. Lisäksi opit johdon laskentajärjestelmistä sekä tiedolla johtamisen perusteita. Soveltuvia järjestelmiä käytetään kurssin aiheita käsiteltäessä.

Esitietovaatimukset

Hinnoittelustrategiat ja -menetelmät
Katetuottoajattelu
Kannattavuus ja kustannuskäsitteet
Budjetointi (tulosbudjetti, kassabudjetti, tase-ennuste)
Rahoituksen/pääomarakenteen vaikutus kannattavuuteen
Kustannuslaskenta (kustannuslajit, -paikat, suoritekohtainen laskenta)
Prosessit (digitalisaatio, automatisaatio)
Toimintolaskenta sekä toimintoanalyysi (asiakas, projekti, prosessi tms.)
Poistot
Vaihto-omaisuuden arvostaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnistat pääomien käytön tehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä ja nimeät suorituksen mittauksen keskeisiä tekijöitä. Tunnet tasapainotettuun tuloskorttiin liittyvät käsitteet. Ymmärrät investointilaskelmien perusperiaatteet ja laadit esimerkkiyrityksen investointilaskelman. Tunnistat projektiin liittyviä ohjausmekanismeja sekä projektien rahoitukseen ja kassavirtaan liittyviä keskeisiä tekijöitä. Tiedät, miten raportteja voidaan hyödyntää toiminnan ohjaamisessa.

Tyydyttävä 2
Tunnistat pääomien käytön tehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä esimerkkiyrityksessä ja nimeät suorituksen mittauksen keskeisiä tekijöitä eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Tulkitset tasapainotettua tuloskorttia. Teet ohjeistettuna esimerkkiyrityksen investointilaskelman ja kustannusohjauslaskelman. Tunnistat projektien ohjausmekanismeihin vaikuttavia tekijöitä esimerkkiyrityksessä ja nimeät projektien rahoituksen ja kassavirran keskeisiä tekijöitä eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Rakennat raportteja toiminnan ohjaamisen tueksi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Määrittelet pääomien käytön tehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä esimerkkiyrityksessä sekä suorituksen mittauksen keskeisiä tekijöitä eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Määrittelet tasapainotetun tuloskortin keskeisiä tekijöitä eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Laadit virheettömät investointilaskelmat ja kustannusohjauslaskelman sekä sovellat laskentamenetelmiä projektien taloudellisen johtamisen tueksi. Laadit investointilaskelmiin ja kustannusohjaukseen pohjautuvan kannattavuusanalyysin. Määrittelet projektien ohjausmekanismeihin vaikuttavia tekijöitä esimerkkiyrityksessä sekä rahoituksen ja kassavirran keskeisiä tekijöitä eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Hahmotat rakentamiesi raporttien roolin toiminnan ohjaamisessa.

Kiitettävä 4
Määrittelet pääomien käytön tehokkuuden vaikutuksia esimerkkiyrityksessä sekä suorituksen mittauksen merkityksen eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Ymmärrät tasapainotetun tuloskortin merkityksen eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Kehität investointilaskelmiin ja kustannusohjauslaskelmiin pohjautuvia kannattavuusanalyysejä. Määrittelet projektien ohjausmekanismien vaikutuksia esimerkkiyrityksessä sekä rahoituksen ja kassavirran merkityksen eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Kehität visuaalisia raportteja toiminnan ohjaamiseksi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Arvioit pääomien käytön tehokkuuden vaikutuksia esimerkkiyrityksessä, ja raportoit sen pohjalta tehtäviä toimenpiteitä. Arvioit suorituksen mittauksen vaikutuksen eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Arvioit tasapainotetun tuloskortin roolia eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Suunnittelet investointilaskelmiin ja kustannusohjauslaskelmiin pohjautuvia aktiivisia toimenpiteitä, joilla vaikutetaan projektien kannattavuuden muodostumiseen. Analysoit projektien ohjausmekanismien vaikutuksia esimerkkiyrityksessä ja raportoit sen pohjalta tehtäviä toimenpiteitä sekä rahoituksen ja kassavirran vaikutuksen eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Arvioit yrityksen taloudellista suorituskykyä ja kannattavuutta käyttäen erilaisia mittareita ja tunnuslukuja. Suunnittelet ja kehität visuaalisia raportteja toiminnan ohjaamiseksi.

Lisätiedot

Opintojaksoa suositellaan Talousohjauksen ja Uudistavan johtamisen -suuntautumiselle.