Siirry suoraan sisältöön

Perhe- ja jäämistöoikeusLaajuus (5 op)

Tunnus: HL00CA74

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Hannu Juntunen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Perhe- ja jäämistöoikeus muodostaa ns. elämänkaarioikeuden eli tarvitset tämän oikeudenalan osaamista monessa omassa elämäntilanteessasi sekä toimiessasi asiantuntijatehtävissä esim. pankissa.

Opintojakson osaamiset
Liiketoimintaosaaminen
Opiskelijalla on keskeiset tiedot suuntautumisvaihtoehtoon liittyvistä teorioista. Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.
Oppimaan oppiminen
Opiskelija arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä. Opiskelija osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.
Eettisyys
Kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.

Opintojakson osaamistavoite
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Ymmärrät perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen. Osaat laatia perhe- ja jäämistöoikeudellisia asiakirjoja.

Sisältö

Kihlaus, avoliitto ja avioliitto
Lapsen asema
Perimysjärjestys
Perinnönjako
Oikeuskäytäntö

Esitietovaatimukset

Suomen oikeusjärjestelmä ja –järjestys
Oikeustoimi ja oikeustoimikelpoisuus
Sopimuksen syntyminen ja päättyminen
Sopimusten muoto, sisältö ja tulkinta
Oikeuskäytäntö

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Ymmärrät perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen. Osaat laatia perhe- ja jäämistöoikeudellisia asiakirjoja.

Tyydyttävä 2
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Ymmärrät perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet ja osaat soveltaa niitä käytännön tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat.
Osaat laatia perhe- ja jäämistöoikeudellisia asiakirjoja ja tiedät niihin liittyvät lainsäädännön.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Ymmärrät perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet ja osaat soveltaa niitä käytännön tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä noudatat annettuja oikeustapauksen ratkaisuohjeita. Osaat laatia perhe- ja jäämistöoikeudellisia asiakirjoja ja tiedät niihin lainsäädännön edellyttämät muotomääräykset.

Kiitettävä 4
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Hallitset perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet ja osaat soveltaa niitä käytännön tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat soveltaa annettuja oikeustapauksen ratkaisuohjeita. Osaat laatia perhe- ja jäämistöoikeudellisia asiakirjoja ja tiedät niihin lainsäädännön edellyttämät muotomääräykset sekä oikeuskäytännön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Tunnet perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisen lainsäädännön. Hallitset perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvät keskeiset käsitteet ja osaat soveltaa niitä käytännön tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat analysoida tapausta monipuolisesti sekä osoitat omaavasi ongelmakeskeistä ratkaisukykyä. Pystyt ohjaamaan työyhteisön muita jäseniä asiakirjojen laadinnassa lainsäädännön muotomääräyksiä noudattaen.

Oppimateriaalit

Luentoaineistot, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö; avioliittolaki, avoliittolaki, perintökaari sekä laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Suositeltava kirjallisuus:
Kangas, U. 2019. Perhe- ja jäämistöoikeuden perusteet. Helsinki. Alma Talent Pro.