Siirry suoraan sisältöön

Kuluttajansuoja- ja kilpailuoikeusLaajuus (5 op)

Tunnus: HL00CA76

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Hannu Juntunen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Markkinointi- ja kilpailuoikeus on kuluttajan ja yrittäjän näkökulmasta mukana jokapäiväisessä toiminnassa, ja julkisten hankintojen tuntemisen merkitys kasvaa koko ajan, joten alan asiantuntijoille on kysyntää.


Opintojakson osaamiset
Liiketoimintaosaaminen
Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.
Oppimaan oppiminen
Opiskelija osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.
Eettisyys
Kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.
Työelämässä toimiminen
Opiskelija hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.


Opintojakson osaamistavoite
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Tunnet kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet. Tunnet yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot. Osaat kuvata julkisten hankintojen hankintamenettelyn. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen.

Sisältö

Markkinoinnin hyvän tavan vastaisuus ja sopimaton menettely
Koti- ja etämyynti
Kielletyt kilpailunrajoitukset
Julkiset hankinnat
Oikeuskäytäntö

Esitietovaatimukset

Suomen oikeusjärjestelmä ja –järjestys
Oikeustoimi ja oikeustoimikelpoisuus
Sopimuksen syntyminen ja päättyminen
Sopimusten muoto, sisältö ja tulkinta
Oikeuskäytäntö

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Tunnet kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet. Tunnet yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot. Osaat kuvata julkisten hankintojen hankintamenettelyn. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen.

Tyydyttävä 2
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Ymmärrät kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet lain keskeiset kohdat kuluttajan kannalta. Ymmärrät yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot lain keskeiset kohdat yritysten kannalta. Osaat kuvata julkisten hankintojen hankintamenettelyn ja tunnet hankintamenettelyn prosessia. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Hallitset kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet lain keskeiset kohdat kuluttajan kannalta. Hallitset yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot lain keskeiset kohdat yritysten kannalta.
Tunnet julkisten hankintojen hankintamenettelyn prosessina. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen.

Kiitettävä 4
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet sekä oikeuskäytäntöä. Hallitset kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet lain keskeiset kohdat kuluttajan kannalta ja osaat soveltaa niitä tehtävissä. Hallitset yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot lain keskeiset kohdat yritysten kannalta ja osaat soveltaa niitä tehtävissä. Tunnet julkisten hankintojen kilpailutukseen liittyvät toimintatavat hankintayksikön ja tarjoajan näkökulmasta. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat ratkaista tapauksen annettujen ohjeiden mukaisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet sekä oikeuskäytäntöä. Hallitset kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet lain keskeiset kohdat kuluttajan kannalta ja osaat soveltaa niitä tehtävissä. Hallitset yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot lain keskeiset kohdat yritysten kannalta ja osaat soveltaa niitä tehtävissä. Hallitset julkisten hankintojen kilpailutukseen liittyvät toimintatavat hankintayksikön ja tarjoajan näkökulmasta. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat analysoida tapausta monipuolisesti ja osoitat omaavasi ongelmakeskeistä ratkaisukykyä.

Oppimateriaalit

Luentoaineistot, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö. Suositeltava kirjallisuus:
Viitanen, K. 2017. Markkinointioikeus. Hesinki. Kauppakamari Verkkoaineisto.
Koivumäki, E. & Häkkänen, P. 2018. Markkinointijuridiikka 2018. Helsinki. Kauppakamari.
Paloranta, P. 2008. Markkinointioikeus käytännössä. Helsinki. Talentum.
Kuoppamäki, P. 2018. Uusi kilpailuoikeus. Helsinki. Alma Talent Pro.
Eskola, S., Kiviniemi, E., Krakau, T. & Ruohoniemi, E. 2017. Julkiset hankinnat. Helsinki. Alma Talent.